Svibanj 16, 2025, 01:05:36 prijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: parametri  (Posjeta: 1806 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline duda

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
parametri
« u: Srpanj 11, 2006, 18:07:00 poslijepodne »

Može li savijet?

Moj akvarij će me stjerat u grob a prije tog ću bankrotirat evo ovako: prije 3 dana sam stavila novu podlogu i šljunak jer bilje je krepavalo zbog slabe podloge.I ostala sam na 2 biljke koje su isto pomalo krepavale imam CO2 ferplast sa bocom ide 3praha i šećer na moj akvarij od 55lit stalno je bio uključen non stop NIKAD nisam imala premalo ili previše CO2 Tetra tester korišten kaže od 5-15mg/l ok za zdrav rast bilja isnažan rast meni je bio UVIJEK 12mg/l znači taman i non stop radio. E, sad kad sam ja stavila podlogu i bilja 7 kom sva sreća nisam uključilaCO2 dobro me ELENA iDAVOR opomenuli CO2 isključen a CO2 u vodi 10mg/l i to je ok po testeru Tetra e sad zašto mi je sam od sebe CO2 toliki a ni uključen? prije stalno uključen i bio taman malo više12mg/l jeli pametno ga malo uklučit da malo ga bude više da dođe opet na 12mg/l ili ne? ph mi je 7.5 prije mi je bio7(neutral) KH4 aprije bio5, malo mi se smanjio KH i gh ostao12 kako je bio. Kako da malo dignem KH? I vanjski filter samo sam stavila carbon activ crni je dali ga maknut ? dali stavit samo treset? s obzirom da sam prije3 dana stavila bilje.Oprostite šta je dugo molim vas odgovorite mi i neću vas više davit, molim vas ko boga akvarij star 10mijeseci.

Offline Suzana

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 51
parametri
« Odgovori #1 u: Srpanj 11, 2006, 21:51:00 poslijepodne »
ajmo sada smireno i po redu:

1. Nisi navela ono što je najbitnije,a to je koliko svjetla imaš u tom 55 l akvariju???Jer uzaludan je bio co2,ako nema svjetla koliko treba i čini mi se da je to glavni razlog propadanja bilja,a pogotovo ako si imala neke zahtjevnije vrste.Podloga nema baš neke velike veze s tim,jer nekima bilje raste i bez podloge,na čistom pijesku.
2.Da li si sigurna da tester s kojim mjeriš kh točno pokazuje???Ako jesi kh možeš dignuti bez problema sa vodom iz pipe!!
3.Kakvu vodu inače stavljaš,pipovaču ili destiliranu????
4.Co2 je ista količina kao i prije zato što ga dvije biljke ne mogu potrošiti.
5.Aktivni ugljen ti nije potreban u filteru.
6.Treset nemoj dodavati jer će ti ph još više pasti.

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #2 u: Srpanj 11, 2006, 22:38:00 poslijepodne »

Medonje prvo velika hvala!

Ovako: svijetlo flora glo15w kupljeno prije3dana, akvarij juwel nemam di stavit još jednu lampu jedino neko reflektor (folija) KH mi je stalno bio 5 sad nakon ovog sveg mi je 4, Tetra tester. PH mi je UGLAVNOM boi(7neutral) sad je skočio na 7.5 htjela bih da dođe na staro neutral7 GH mi je ostao isti uvijek, vodu koristim iz špine ulijem u kantu prenoći 2dana i stavim agua safe i sredstvo protiv klora, bilje: malo vodene kuge, spiralna valisnerija, jedna ne spiralna valisnerija, CRYPTOCORYNE BALANSAE green, malo paprati,Eleocharis parvula, i jedna visoka slična travi.Izvadila sam sad ugljen, destiliranu nikad ne stavljam niti radim kemijanja, šta da stavim u filter pa neće stalno u prazno radit ?

Offline Suzana

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #3 u: Srpanj 11, 2006, 22:48:00 poslijepodne »
kako misliš da filter neće u prazno raditi??? Da li to znači da unutra nemaš filter materijala??? Što se tiče biljaka,ovo su sve nezahtjevne biljke osim elocharis parvule.Paprat isto može trunuti ako si ju zapiknula u podlogu,jer se ona u principu stavlja na panj ili kamen i tako raste.Mislim da se oko ovog ph i tvrdoće vode ne trebaš puno zabrinjavati,jer je to čisto u redu.Čak sumnjam da ovaj kh nisi dobro izmjerila sa tetrinim tsterom,prvo zato što su uputstva na Hrv u njemu krivo prevedena,a drugo zato što voda iz pipe je nemoguće da je tako mekana.Ako si iz Dalmacije,moguće je da je mekša voda,ali baš tako kao destilirana (skoro) sumnjam!!!

Offline Suzana

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #4 u: Srpanj 11, 2006, 22:55:00 poslijepodne »
da...zaboravila sam napisati da imaš 0.2W po litri i to je premalo za dodavanje co2.Naime,co2 tu baš neće puno pomoći i neće biti neke koristi od njega,dapače mogao bi više štete napraviti,točnije pogušiti ti ribe,koje sigurno imaš.I drži se,polako i strpljivo

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #5 u: Srpanj 12, 2006, 10:06:00 prijepodne »

Medonje tu sam uf sad si me isprepadala šta mi niš ne valja?

1 šta bih trebala sa svijetlom ugradit ne mogu drugo jer bi se rasturio poklopac.Ima kupit reflektirajuća folija bi to pomoglo, drugi su mi rekli da mi je to dosta svijetla na 55lit i na to bilje. Sad šta?

Ribe imam moli i gupije oni su u karanteni voda je ok sve sam provijerila prije testiranja. Kako tetra tester krivo preveden' A kako oni koji nisu upućeni u to da je krivo preveden onda dobroj većini krivo pokazuje kako je onda pravilno? Filter mi je vanjski u njemu je spužva stavila sa u spužvu bactozim kapsulu, i imam onu čarapu šta je original uz filter bio je carbon pa sam ga jučer izvadila. Inače u filteru mi bude spužva ita čarapa u njoj treset granule treseta i stavljam od fluvalaono sredstvo filter medij odstranjivač amonijaka, sad mi ni u filterusamo je spužva istavljeno bactozim kapsula.Temp stalno25.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
parametri
« Odgovori #6 u: Srpanj 12, 2006, 10:17:00 prijepodne »
Stavi reflektirajucu foliju i bit ce dosta za vecinu bilja, osim najzahtjevnijih...Za filter je ok, ja bi dodao jos i akvarijsku vatu koju ces mjenjati cesce. Nije skupa mislim oko 15-tak kuna. Bactozim kapsule ti netrebaju, ako filter radi kako treba, samo ga nemoj previse cistit.

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #7 u: Srpanj 12, 2006, 10:24:00 prijepodne »
Čuj "LP25" sad mi je u filteru samo spužva da stavim treset i onaj filter medij odstranjivač amonijaka u čarapu pa to ubacim u filter ili? Vatu ću kupit sutra, jer kažem samo mi je spužva sad u filteru.HVALA VAM!

Offline Suzana

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #8 u: Srpanj 12, 2006, 10:29:00 prijepodne »
ovo svjetlo će biti dovoljno za ove nezahtjevne vrste biljaka,ali ti neće biti potrebno dodavati co2,jer kako sam napisala već,co2 jedino ako imaš 0.5 w po litri,a ti to nemaš.Bilje možeš prihranjivati tekućim gnojivom i tableticama i to će biti čisto dovoljno.Što se tiče filtera,ne znam kakav imaš vanjski filter,ali osnovni dijelovi tog filtera bi trebale biti 2-3 spužve i možda keramika ili bio bolsi,a ne treset i aktivni ugljen.Treset služi tome da malo zakiseli vodu i da ju potamni,a aktivni ugljen služi da izvuče neke štetne tvari iz vode ili ako si lječila nekim lijekom ribe,onda on izvlači te ostatke lijeka i nakon 2-3 dana se vadi iz filtera.Nikako nije preporučljivo da on bude stalno u filteru,jer on nakon nekih mjesec dana gubi svoju namjenu i trebalo bi ga regenerirati (močiti u slanoj vodi) ili kupiti novi.
Ova  bactozin kapsula nisam sigurna šta je to???? Da to nije neki lijek,koji je mogao napraviti itekakvo s*anje u akvariju.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
parametri
« Odgovori #9 u: Srpanj 12, 2006, 10:31:00 prijepodne »
Gle bilo bi dobro da ga slozis ovako, odozgora:

na vrh vata (nju ces mjenjati malo cesce, ovisi o filteru)

pa onda treset (to mjenjas kad voda prestane biti zuckasta)

pa spuzva (nju recimo jednom mjesecno)

i sad na kraju mozes stavit one valjcice, keramiku (koje cistis samo kad se zastopaju,da ne unistis korisne bakterije na njima, mislim da su serini valjcici ok i nisu skupi)

To bi ti bilo to...

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #10 u: Srpanj 12, 2006, 10:32:00 prijepodne »
Sam još ovo sad sam malo bacila oko na akvarij jer sam dala ribicama jest u (karanteni su) i primjetila da mi se na nekim mjestima na šljunku ulovila kao neka vatica i to više blizu bilja ne po bilju nego blizu bilja po šljunku.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
parametri
« Odgovori #11 u: Srpanj 12, 2006, 10:34:00 prijepodne »
Eto dobro su ti rekli Medonje...Ja potvrdio.

Bactozin je kemija za uklanjanje nitrata...Ako slozis filter kako treba, to ce filter raditi, pa ti bacotizim ne treba.

Offline lp

• Punopravni član
    • HAS - HrAquascape.org
parametri
« Odgovori #12 u: Srpanj 12, 2006, 10:40:00 prijepodne »
Zelena?

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #13 u: Srpanj 12, 2006, 10:59:00 prijepodne »
E moj filter je malo drugačiji kad sam kupovala ni drugo bilo nego oni jeftini koji se prižbljekaju na staklo unutra, to ne dolazi u obzir jeftino sranje to jeOK za karantenice. Moj je neki talijanski vanjski nabije se na vanjsko staklo akvarija ima samo jednu spužvu u sebi i dobila sam čarapu original. Stavi se u njega ta spužva i ondase puni čarapa i stavi se ta čarapa na tu spužvu i gore je poklopac ito je to. Znam reći ćete koje je to stranje drugo ni bilo kad sam uzela a nisam imala strpljenja čekat. Piči on meni je voda uvijek bila kristalno čista nisam još imala mutnu vodu, maglovitu zelenu, do sad. Jedino mi je sad ne prljava nego prašnjava od sadnje baš mi djeluje prašnjavo sad ću vidit hoće li to pročistit.

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #14 u: Srpanj 12, 2006, 11:08:00 prijepodne »
Šta zelena ni meni voda zelena ako misliš na to. Samo pitam šta bi bile te"vatice" nekako ko prozirne sluzaste na nekim mjestima po šljunku blizu bilja.

Offline asterix

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #15 u: Srpanj 12, 2006, 11:13:00 prijepodne »
nema sto biti osim algi

Offline E&D

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
  • Davor Žerjav
    • http://www.fotodavor.com
parametri
« Odgovori #16 u: Srpanj 12, 2006, 11:31:00 prijepodne »

Ta "vatica" je plijesan. Nije štetno, proći će s vremenom ili će je koja ribica piknut i potamaniti.

Jedan savjet vezan uz bilje: kad se nabavi novo bilje treba ga pustiti da pluta u vodi jedno 3-4 dana - dakle ne saditi; kako bi malo pustilo korijenje. Onda tek slijedi sadnja. Bilje je živo - dakle ako ne uspjeva nešto mu s uvjetima ne štima; ne može se očekivati da će bilje samo rasti bez problema. Naše je iskustvo da novoj biljnoj vrsti u prosjeku treba oko mjesec dana za prilagodbu u novom okruženju.

Offline duda

• Punopravni član
parametri
« Odgovori #17 u: Srpanj 12, 2006, 12:05:00 poslijepodne »
Nisam znala da treba plutat sad je gotovo ja sam malo podrezala korijenčiće samo malo i dezinficirala. Podloga se sastoji Tetra complete substrat pomiješano sa malo lave i Initial stick tetra štapići pomiješano 1/3 sa šljunkom. Imam tekuće gnojivo ni bilo plantamin samoSera florena nisam uzimala nikad taj proizvod je valja...? Elena ili Davor ne znam ko je bio je nešto ko pljesan po šljunku baš malo sluzasto nisu ne alge.