pošto sam se mučio s agresivnošću riba, a sigurno će moje iskustvo dobro doći nekim akvaristima, odlučio sam podijeliti s vama to što sam uradio...
akvarij 120 l
jedna "klada" drveta
kameni slon s rupama (kupljen u indiji - neukusno, ali je zaručnica htjela da stoji unutra, a trudna je, tako da sam za svoje dobro morao to ubaciti u aq)
neki plastični "grčki" slomljeni ćup
blago "pošumljen" akvarij
ribice (neke dobio zajedno s akvarijem, neke moje)
švert (m+ž)
gupi (2m+3ž)
beta (2m(jedan je transvestit, a drugi homić)+2ž)
udovica (4)
lilifali
skalar
hokejka (4)
neonke (nažalost samo 2)
koridoras
nekakav algojed
situacija 1:
u nekom pet shopu bio s frendom i odluči on meni kupiti neke ribice. svidjeli se njemu barbusi. a i meni. pitamo mi tipa kako se barbusi slažu s ostalim ribicama. kaže on: "nema problema" i mi kupismo 4 bar(a)busa. ubacim ja njih u akvarij i počnu njih napadati gupiji (gupiji ubojice

). to se vjerojatno dogodilo, jer su gupiji držali da su oni glavni u akvariju. za nekolik osati, situacija se preokrenula - barbusi su krenuli u kontraofenzivu i smazali im repne peraje. i onda su potpisali primirje. taj sporazzum traje još i danas. u međuvremenu su im narasle peraje.
situacija 2:
nakon incidenta s gupijima, barbusi shvatiše koliku moć imaju i krenu na betu koji je homoseksualac (onog betu koji je transvestit nisu nikad dirali - nema zanimljive peraje), a uskoro i na skalara. skalar se nakon nekoliko napada snašao i počeo efikasno braniti, tako da barbusima više nije bio toliko zanimljiv. međutim, beta je počela trpiti sve žešće napade (riba jado, a ne riba borac).
onda sam uzeo i jače "pošumio" akvarij, tako da se beta može gdje skrivati.
rezultat: napadi se nisu prorijedili, već su postali manje žestoki - moral ose više manevrirati
na savjet ekipe, kupim još dva barbusa.
rezultat: manje - više su prestali gnjaviti druge ribe i zabavljaju se međusobno
jedino je ostao problem što je beta prije bila dosta živahnija, a sada se skriva u ćupu, među biljem i ispod drveta. zasučem ja rukave i prerazmjestim cijeli akvarij.
rezultat: među ribama zavlada anarhija na kojih 30ak minuta i nakon brojnih sukoba se sve smiri. nakon 3 dana je i beta izašla i počela se slobodno kretati dijelom akvarija
za nepovjerovati koliko su ribe teritorijalna bića
(o, bože! koliko sam napisao!)