Srpanj 23, 2025, 18:16:18 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: NanoTank by tinovator  (Posjeta: 2645 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tinovator

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Trešnjevka
  • Pasivno sudjelujem
NanoTank by tinovator
« u: Veljača 09, 2016, 13:43:44 poslijepodne »
Iako nisam prvi puta u slatkovodnoj, mislim da je ovo prikladno mjesto da otvaram ovu temu kako bi pitao razna pitanja koja me muće vezano za moj nano akvarijem koji je trenutno u procesu cikliranja.  Do sada sam uvijek koristio umjetno bilje jer mi se nije dalo zezat sa pravim (znam, shame on me) ali sada sam vjerojatno "sazrio" pa razmišljam o pravom bilju koje bi uljepšalo moj mali nano.

Dvije stvari koje ne zna i nemam iskustva pa molim Vašu pomoć:

1. Kao podlogu sam stavio đljunak granulacije 2-6mm kao što se može vidjeti iz slike (2), nisam stavljao nikakvu prihranu/supstrat/gnojivo jer kada sam pokretao akvarij nisam mislio stavljati živo bilje.
Je li sad pre kasno za izmjenu?
Moram li otkopavati sve i zakopavati nekakve pripravke unutra, te đto mi zapravo treba za bilje?
Akvarij se ciklira već 3 dana, stavio sam samo Tetra AquaSafe, a Safe Start sam mislio ubaciti danas-sutra.

2. Nemam uopće pojima koje biljke bi stavio unutra, mislio sam u zadnji plan stavit 3-4 Limonphila sessiliflora koje su kao nezahtjevne biljke, u srednji plan nekoliko stabljika Bacope, par Pogostemon stellatus i naprijed neku mahovinu da i kozice budu zadovoljne :D 

Ne znam ni sam koliko su ove biljke teške za održavanje ali na netu kažu da svu većinom sve dummy-proof.

Prijedlozi, ideje, savjeti?

Offline T-boy144

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Odg: NanoTank by tinovator
« Odgovori #1 u: Veljača 09, 2016, 17:42:18 poslijepodne »
Pozdrav,

biljke koje si spomenuo nisu pretjerano zahtjevne (iz mog iskustva) i nebi trebalo biti problema sa sljunkom,pogotovo ako ces gnojiti kroz vodeni stup tekucim gnojivima ili slicno-iako mozda nebi bilo ludo odmah staviti hranjivi supstat,neki 'aquasoil' mozda jer za tu velicinu akvarija nebi trebalo biti skupo.Moguce da ces se 'gristi' s vremenom sto odmah nisi stavio hranjivi supstrat,pa bi bilo bolje to odma rijesiti i miran si.  ;)

Offline filadendron

• Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Zagreb
  • volim akvarije i ribice
« Odgovori #2 u: Veljača 09, 2016, 20:12:42 poslijepodne »
1. AKVARIJ

Najjednostavniji, ali i kvalitetan stakleni akvarij zapremine od npr. 30 litara možete nabaviti već za stotinu kuna.

2. RIBICE

Navedeni akvarij biti će taman za 3 ribice. Predlažemo za početak ribice PAJČOLANKE za što će trebati izdvojiti 85,00 kn.

3. OSNOVNA HRANA

Kako ribice moraju jesti, uz akvarij i ribice kupiti ćete osnovnu hranu u listićima (pak. od 100 ml.) za npr. petnaestak kuna (marka Sera, Vitakraft, Tetra).

Dakle, sve skupa to je  cca. 200,00 kn!

Za one koji ipak žele malo više, a  što podrazumijeva uređeniji i ljepši akvarij, trebati će nabaviti još neke “sitnice”. Za to bi trebalo biti dostatno daljnjih stotinjak kuna.

4. PODLOGA ZA BILJE i ŠLJUNAK

Dobro je planirati unaprijed pa ukoliko namjeravate kasnije saditi bilje, nabavite podlogu za sadnju bilja i šljunak.

Podloga, npr. pakiranje od 3 l će vas stajati 30 kuna. Šljunak pakiranje od 5 kg će vas stajati od 15 – 30 kuna.

5. BILJE

Za start će biti dovoljna jedna biljka u košarici što je 20,00 kn. Kasnije možete dosaditi još poneku biljku.

6. FILTER

Filter je važna komponenta u uređenju akvarija, po nekima bi spadao u osnovnu (početnu) opremu, ali se može startati i bez njega.

Najjeftiniji (npr. marke EHEIM) nabaviti ćete već za 115,00 kn. Ipak, razmotrite i druge varijante (npr. filteri SERA i dr.) pogotovo ako razmišljate na duge staze.

7. GRIJAČ

Najjeftiniji grijač od npr. 50 W (npr. Tetra) možete nabaviti već za 130,00 kn.

8. SREDSTVA ZA PRIPREMU VODE

Ne bi spadala u osnovnu potrebu, ali bismo ipak savjetovali da akvarij uređujete uz korištenje tih sredstava.

Radi se o dva sredstva, živim bakterijama i sredstvu za prilagodbu vode. Ukupni trošak je doista minimalan.

Žive bakterije možete nabaviti već za 33 do 35 kuna.

Sredstvo za prilagođavanje vode (vodovodne u akvarijsku) nabaviti ćete već za 25,00 kn.

8. OSTALO

Najkraće, to su razl. dodaci kao npr. ukrasi (kamen, granje…), poklopci za akvarije (teško ih je naći odvojeno od akvarija), pozadine, rasvjeta, pumpica za zrak, dodatna
volim ribice

Offline tinovator

• Novi član
  • *
  • Pasivno sudjelujem
« Odgovori #3 u: Veljača 09, 2016, 20:40:37 poslijepodne »
Kolega @filadendron, nisam baš siguran da mi je najjasniji tvoj post. Kao što sam napisao nisam prvi puta u slatkovodnoj ali svejedno hvala na trudu  :up:

Ponavljam, pošto nisam nikada radio sa živim biljem, ono glavno što me zanima je koju vrstu supstrata bi bilo najbolje ubaciti i smijem li sada otkpoati šljunak i staviti ispod supstrat da sa time ne ugrozim cikliranje i sl., ili je pak dovoljno da samo dodajem neko tekuće gnojivo a biljke popikiram u već ubačeni šljunak.

Ako bi mi netko mogao malo to razjasniti :)

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Veljača 09, 2016, 21:03:39 poslijepodne »
Kao sto rekoh,mozes ubaciti neki aquasoil ili ti komercijalni supstrat. Vodu izvadi u sacuvaj,filter takoder tj neka spuzve ostanu vlazne (da bakterije prezive) ,makni supstrat i dodaj novi,nazad napuni i to je to. Sumnjam da ce uopce utjecati na cikliranje,mozda ga produziti nesto malo ali zanemarivo.

Druga je opcija staviti zemlju za cvijece pa na to ovaj sljunak. To je najjeftinija opcija i po meni najbolja,ako ti se da na pocetku zezat sa zamjenama vode i nesto algi.

Offline tinovator

• Novi član
  • *
  • Pasivno sudjelujem
« Odgovori #5 u: Veljača 09, 2016, 21:29:24 poslijepodne »
Kao sto rekoh,mozes ubaciti neki aquasoil ili ti komercijalni supstrat. Vodu izvadi u sacuvaj,filter takoder tj neka spuzve ostanu vlazne (da bakterije prezive) ,makni supstrat i dodaj novi,nazad napuni i to je to. Sumnjam da ce uopce utjecati na cikliranje,mozda ga produziti nesto malo ali zanemarivo.

Druga je opcija staviti zemlju za cvijece pa na to ovaj sljunak. To je najjeftinija opcija i po meni najbolja,ako ti se da na pocetku zezat sa zamjenama vode i nesto algi.

Znači ako idem na supstrat onda nešto ovakvo http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.b8f7b206fd514e63a5f7ce02e12b3fc1.jbl-akvarijska-podloga-manado.aspx pa kasnije samo doljevati tekuće gnojivo kao npr. ovo http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.3a9dc1c0a9b5461fa0782d0635b410a6.sera-florena-gnojivo-za-akvarijsko-bilje-100-ml.aspx? Ali time riskiram pretjeran razvoj algi?

Ovo sa zemljom sam i ja razmišljao ali sam pročitao da se zemlaj treba držati u vodi mjesec dva da ishlapi sav amonijak...

Nadam se da sam dobro pohvatao :D

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Veljača 09, 2016, 22:04:15 poslijepodne »
Tako je,mozda najbolje kupiti hranjivu podlogu i staviti umjesto sljunka. Algi ce uvijek biti,ali bi trebale biti pod kontrolom jer im biljke 'uzimaju' hranjive tvari i tako ih drze pod kontrolom.

Nego kakvu si rasvjetu planirao?

Edit: alge 'eksplodiraju' kada je sistem izvan ravnoteze, tj svijetlost,CO2 i gnojivo nisu u ravnotezi. Tada one bujaju. ukoliko su ta 3 elementa izbalansirana,algi ce biti minimalno. Znaci pravilna rasvjeta i gnojenje, + co2 ako ides na neke zahtjevnije biljne vrste.

Offline tinovator

• Novi član
  • *
  • Pasivno sudjelujem
« Odgovori #7 u: Veljača 09, 2016, 22:32:54 poslijepodne »
Onda cu vjerojatno tako i napraviti ali cu gornji dio prekrit sa tankim slojem sljunka, zato da mi se svjetlost odbija od dna a i da imam kontrast nekakav + da mogu dobro uglaviti sve te biljkice.

Za rasvjetu sam namijenio led traku koja ima toplinu od 8000K.

Naravno traka je u kolutu od 5m ali ću ju razrezati na više manjih i zalijepiti na poklopac.

Ma mislim da nebu bilo potrebe za dodavanjem co2 pošto stvarno ne mislim neke opake biljke ubacivati unutra nego samo ove neke jednostavne koje sam naveo u prvom postu.

Offline filadendron

• Punopravni član
  • Dob: 49 Lokacija: Zagreb
  • volim akvarije i ribice
« Odgovori #8 u: Veljača 11, 2016, 11:02:59 prijepodne »
Ja sam ti od prilike napisala koliko ce te sve to kostati.
volim ribice

Offline T-boy144

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Veljača 11, 2016, 18:49:09 poslijepodne »
Ako ne mislis dodavati CO2 nemoj ni previse svijetla stavljati,sad koliko tocno neznam jer nemam iskustva sa LED-om. Malo igranja s rasvjetom i skuzit ces sam kolko ti je dovoljno.