Srpanj 22, 2025, 05:43:15 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Novi akvarij  (Posjeta: 1901 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline odmurijeburaz

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Novi akvarij
« u: Siječanj 28, 2016, 21:30:36 poslijepodne »
Bok ljudi,
U planu mi je raditi novi akvarij ili kupit komplet sa stalkom. kao i većina problem su mi ogranicen prostor i novčanik.
na raspolaganju su mi dvije lokacije u stanu. jedana je kut 80x40 drugi nije pravokutan i tamo mi se trenutno nalazi racunalo i radni stol ( cca dužina 135 cm sirina ljeva strana 35 cm desna 60 cm slika u prilogu). e sad dali bi taj radni stol mogao izdrzati akvarij ili bih morao radit novi stalak? dali akvarij moze biti takvog oblika? puno je pitanja u mojoj glavi ali za pocetak mozemo krenuti sa lokacijom i litrazom akvarija.
prijatelj mi ima staklarsku radnju i moze mi povoljno slozit aq staklo (ima sve vrste stakla, uv lampu, silikon,  radnika sa iskustvom itd...)
molio bih vas za strucnu pomoć kod odluke i procjenu koliko bi to sve kostalo bez stakla.... ja se lomim vec 2-3 mjeseca sta i kako napravit i nikako da se odlucim.

Offline toni1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
Odg: Novi akvarij
« Odgovori #1 u: Siječanj 28, 2016, 22:44:14 poslijepodne »
opcija jedan ako uzmemo visinu akvarija 50 ti iznosi 160 litara i to su čak dimenzije koje možeš naći po oglasima (mozda i visine 40 pa je onda malo manja litaža).
Opcija dva je da ako radiš po mjerama stola i visina 50 dolaziš na 320 litara što već postaje ozbiljna litraža. Pri toj litraži moraš gledati po meni stanje same zgrade/kuće ( kvaliteta poda/estriha, gdje su nosivi zidovi).
Stol sam po sebi izgleda ok i trebao bi podnjetii tu težinu pod uvjetom da je ploča od punog drveta ili dobre iverice ( a ne neke laminirane letvice). Nogice mi izgledaju ok ali bog zna kakve su kvalitete i na koliku nosivost su atestirane. Pa sigurnosti radi da ja to radim stavio bih na pod jednu letvu 10x2x dužina rupe ispod stola i isto takvu ispod same radne ploče te između njih gredice 10x5 ili 10x10 ( safety first ).
Dakle neka ti prostorija odredi di može akvarij da ti se ne desi gadan problem.

Offline odmurijeburaz

• Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Siječanj 29, 2016, 00:12:32 prijepodne »
opcija jedan ako uzmemo visinu akvarija 50 ti iznosi 160 litara i to su čak dimenzije koje možeš naći po oglasima (mozda i visine 40 pa je onda malo manja litaža).
Opcija dva je da ako radiš po mjerama stola i visina 50 dolaziš na 320 litara što već postaje ozbiljna litraža. Pri toj litraži moraš gledati po meni stanje same zgrade/kuće ( kvaliteta poda/estriha, gdje su nosivi zidovi).
Stol sam po sebi izgleda ok i trebao bi podnjetii tu težinu pod uvjetom da je ploča od punog drveta ili dobre iverice ( a ne neke laminirane letvice). Nogice mi izgledaju ok ali bog zna kakve su kvalitete i na koliku nosivost su atestirane. Pa sigurnosti radi da ja to radim stavio bih na pod jednu letvu 10x2x dužina rupe ispod stola i isto takvu ispod same radne ploče te između njih gredice 10x5 ili 10x10 ( safety first ).
Dakle neka ti prostorija odredi di može akvarij da ti se ne desi gadan problem.

ok. Mislim da cu onda odabrati opciju 1. znaci akvarij 80x40x50. moze preporuka za debljinu stakla dali treba ljepit uv lampom? dali treba radit kakve zastite? gdje napravit poklopac? Ideja za rasvjetu posto bih hito imat bilje unutra. dali je dovoljan unutarnji filter protoka 700 L/h za taj akvarij ( bar za pocetak) gdje napraviti stalak za akvarij? Ja sam iz Zagreba 

Offline toni1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Siječanj 29, 2016, 00:28:07 prijepodne »
http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Rio-Line/Rio-125-black.html#!juwel-000000000000001300

odnosno kao primjer
http://www.njuskalo.hr/oprema-akvaristika/juwel-akvarij-125lit-oglas-14627840

ili nešto po tvom izboru. Uglavnom stavi sve na papir koje biljke koje ribe bla bla imaš sve info na forumu ili netu.
gledaj to sad i ovako ( bar sam ja tako radio)
mjesto ti je odredilo veličinu akvarija
veličina akvarija bi ti trebala odrediti (preporuka) vrste flore i faune
flora i fauna ti određuje aparaturu
i tek onda dalje