Bok svima
Kako sam napisala u naslovu, imam malu orandu koja je sama u akvariju od 50 l. Zadnjih 5 dana se jako čudno ponaša. Živne kada ju hranim i općenito kad priđem akvariju ali svo ostalo vrijeme provodi na dnu, kao da spava. Ispunila sam upitnik pa ako itko može, molim vas da mi kažete da li je to uobičajeno ponašanje kod te vrste ili nešto ne štima. Je li moguće da je usamljena?

UPITNIK:
AKVARIJ:
- dimenzije/litraža: 60x30x29/50l
- temperatura: 25 °C
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH - Ne znam
- vrijeme od pokretanja akvarija: Mjesec dana
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice: Dva tjedna
- koliko često i koliko mijenjate vode: Jednom tjedno oko 15% vode
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija: Da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat): Unutrašnji, Eheim 2008, 150-300 LPH
- način i periodi čišćenja filter materijala: Još nije čišćen
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) : Spužva
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? : Samo ukrasni kamenčići iz shopa i par kupljenih ukrasa
- grijač: Nema
- pumpa za zrak: Ima
- CO2 sustav – kakav: Ne znam
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.): Ništa
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka : Oranda S 1
- starost ribica: Ne znam ali je mala
- ima li potencijalnih „terorista“: Ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja): Jednom dnevno, Tetra - Gold fish colour i dva puta sam ju hranila sa kuhanim graškom kojem sam prethodno skinula kožicu
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
Nemam živo bilje
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema): Ne
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris): Čini mi se da se voda malo zamutila ali danas je dan čišćenja pa ne znam je li to normalno s obzirom da je prošlo tjedan dana od zadnjeg usisavanja
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma: Ribica cijelo vrijeme izgleda kao da spava, leži na dnu, reagira tek kad dođem do akvarija pa malo pliva i ponovo se vraća na dno i samo tako stoji na mjestu čitavo vrijeme
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... : Nisam primjetila nikakvu fizičku promjenu
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...): Normalno papa, živne kada ju hranim
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...): Ne znam
- kad su se simptomi prvi puta uočili: Prije 5 dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima : Ne
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? /
- stanje ostalih stanovnika: Nema ih