Srpanj 18, 2025, 23:03:49 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Sluz neka i pomor riba opet  (Posjeta: 3427 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline LekyLuu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 29
Sluz neka i pomor riba opet
« u: Listopad 05, 2015, 19:01:58 poslijepodne »
Nakon pomora prije 4 mj, ponovno sam sve sterilizirao i kreno ispocetka
AKVARIJ:
-   dimenzije/litraža, 60x30x30 54l (efektivno 40-45l)
-   temperatura,23°-24°
-   parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH
-   vrijeme od pokretanja akvarija, 4 mj
-   kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 2 tjedna   
-   koliko često i koliko mijenjate vode svako 2 tjedan oko 10-15%...
-   da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija- da, cijelo

FILTER:
-   model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutrasnji filter blucompact 2 i tetra in 400
-   način i periodi čišćenja filter materijala svakih 3-4 tj, perem u akvarijskoj vodi
-   što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...)  spuzva

OSTALA OPREMA: 
-   panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? i panj(loza) i kamenje (granit) citav akvarij je pun sluzi... Sto bijele sto crne sluzi cak i po staklu
-   grijač juwel orginal 50w
-   pumpa za zrak .. Oba filtera ispustaju zrak
-   CO2 sustav – kakav  trenutno ne
-   koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) cesnjak ponekad

STANOVNICI:
-   popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka.. Minimalac riba.. Trnutno jedna gupika velika i 7 malih
-   starost ribica   
-   ima li potencijalnih „terorista“
-   hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 1 puta dnevno, hrana u listicima(prodac), tablete za ribe dna(prodac), kao oni cipsevi sa spirulinom(tetra).......

BILJE I HRANJIVA PODLOGA
-   da li vam trunu (propadaju) neke biljke: ne
-   da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) smedja alga
-   da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi nikada
-   od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi zemlja za cvijece 1 cm i 2-3 cm kamencica velicine 2-3 mm
-   da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne

PROMJENE:
-   promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) ne
-   promjena kvalitete vode (zamućenje, miris), cim ugasim zrqk odma masnoca i mjehurici se skupe na povrsini

SIMPTOMI:
-  detaljan opis simptomi- Ribe pocinju mrsati i crknu... Ne smrsaju puno kao zadnja postava akvarija kad su imale parazite... Ponasaju se i jedu normalno i iznenada crknu
-  promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... Sve gore opisano
-  da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) nekad nece ovu hranu u listicima nego samo ove sipseve sa spirulinom
-  kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalan
-  kad su se simptomi...
-  pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima  nemam gdje lijekove - nista
-  koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? 
-  stanje ostalih stanovnika sve ostale vrste normalne

Znaci problem je u vodi ocito radi masnoce, mjehurica na povrsini i sluzi te nemoguce... Mene sluz brine najvise... Odkad je pocela masnoca i sluz tad su prve ribice pocele ugibati!

Ako se stanje ne popravi gasim akvarij potpuno kad me vec nece... Uvijek neki problemi

Poslano sa mog Lead 1i koristeći Tapatalk

Offline Modron_maze

• Punopravni član
Odg: Sluz neka i pomor riba opet
« Odgovori #1 u: Listopad 05, 2015, 19:09:55 poslijepodne »
Možda ti mlaz iz filtera ne probija sluz pa je nestalo kisika. Inače ova sluz se javlja u novim akvarijama kod cilkiranja.
« Zadnja izmjena: Listopad 05, 2015, 19:13:37 poslijepodne od Modron_maze »

Offline LekyLuu

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Listopad 05, 2015, 19:22:24 poslijepodne »
Da znam da se kod cikliranja pojavljuje, a problem je taj sto je akvarij pokrenut 15.6... Stvarno ne znam sta se desava

Offline Modron_maze

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 05, 2015, 19:33:16 poslijepodne »
To je još mlad akvarij. Da se akvarij pošteno zaciklira treba proći najmnje godina.
Bila je slična tema na forumu ovih dana. Većinu vas štio imate male akvarije često pogađaju ekološke katastrofe. I filteri su vam uglavnom preslabi. Moj savjet: nabavite kanister filter od desetak litara zapremine i imat ćete stabilniji sustav. Ili, ako nemate prostora, smanjite količinu ribe i manje hranite i nadajte se najboljem.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Listopad 06, 2015, 00:31:43 prijepodne »
Promjena 50% vode svaka 2 dana, tako tjedan dana.

Nakon toga promjena 50% vode jednom tjedno, uz ciscenje filtera svaka 2 tjedna u akvarijskoj vodi.

Usisavanje pola podloge naizmjence jednom tjedno.

Offline LekyLuu

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Listopad 06, 2015, 14:27:46 poslijepodne »
Hvala na savjetima... A zna li se sto bi mogao biti uzrok svega ovoga? Moguce da je zbog toga jer je mlad akvarij ali opet ja mislim da mora nesto drugo jos tomu bit uzrok

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #6 u: Listopad 06, 2015, 17:47:49 poslijepodne »
Premalo vode mijenjas i prerijetko.

Sluz se obicno javlja ako imas panj ili granje koje nije potpuno suho, ali ovo tvoje vise izgleda kao posljedica ustajale vode nego ta sluz o kojoj ja pricam.

Ribe trebaju svjezu vodu i to je to. Takve male i rijetke izmjene vode si mogu dozvoliti samo jako iskusni akvaristi na jako stabilnim akvarijima. Nakupilo ti se viska otrovnih tvari u akvariju i zato imas pomor ribe. Uzburkavanje podloge je pomoglo, ali nije direktan uzrok. U stabilnom sustavu uzburkavanje podloge je normalna stvar koja prolazi bez posljedica.
« Zadnja izmjena: Listopad 06, 2015, 17:52:05 poslijepodne od viktori »

Offline LekyLuu

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 06, 2015, 20:15:34 poslijepodne »
Znaci da kad uradim ovo naglo mjenjanje vode od tjedan dana da onda nastavim tjedno mjenjat 50% i tako stalno da radim?

Offline Istefano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
  • Zagrebancija!!!
« Odgovori #8 u: Listopad 06, 2015, 21:13:17 poslijepodne »
Da ... svaku nedjelju si uzmi za mijenjanje vode u akvariju... kad mijenjas vodu u toj vodi i operi filter
Ja sam prao filter svake nedjelje a ne svake druge iimao stabilan akvarij
Sada sam kupio filter koji je za 90 do 300l a imam 54l i nemam nikakvih problema i jos k tome ovaj filter necu trebati cistiti 4 mjeseca ako ne i vise

Offline LekyLuu

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Listopad 10, 2015, 12:56:47 poslijepodne »
Cak i u filteru ima ovog s*anja

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #10 u: Listopad 10, 2015, 13:28:03 poslijepodne »
Pregledaj filter,odnosno stijenke filtera, kuciste impelera, i.cijevi (ako.vidis u njih). Ako je prekriveno onako bijelim filmom,kao kamenac kad se uhvati, ali je sluzavo i ljigavo, vrlo vjerovatno se radi o bakterijskom boomu, visku nutrijenata u vodi, koji je rezultirao stvaranjem velikog broja bakterija, koje kad potrose sto imaju kednostavno pocmu krepavati, i na taj nacin dodatno zagade vodu.

Sve dobro operi,sto mozes, redovite izmjene vode, a stvarno nebi bilo lose da testiras i akvarijsku vodu, ali i ovu s kojom mjenjas, cesto se zna desiti da i ta friska voda ima u sebi svacega, pa onda umjesto da rjesavas problem izmjenom, samo doljevas ulje na vatru....

Izmjena vode svaka dva tjedna nije nuzno losa ideja, ali zavisi od kolicine loada kojeg imas, filtracija ti nije najsretnija,ali pazljivim hranjenjem, redovitim ciscenjem i odrzavanjem sve to moze odlicno funkcionirati.

Ponavljam, najbolje bi bilo testirati vodu, a posebice ako se stanje ne popravlja ni nakon par izmjena vode