Srpanj 22, 2025, 12:18:06 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: ZMIJE OTROVNICE  (Posjeta: 4507 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ŠIME

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
ZMIJE OTROVNICE
« u: Lipanj 08, 2006, 20:56:00 poslijepodne »

Pozdrav!! Mene jako zanimaju zmije otovnice pa svaka informacija je dobrodošla. Zanima ma je li uopće moguća njihova nabava s obzirom da su otrovnice, uvjeti održavanja (terarij, hranjenjei to..). Hvala unaprijed!!!

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
  • Mean bastard
    • Insta
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #1 u: Lipanj 08, 2006, 21:28:00 poslijepodne »
Pa moguće je, zašto ne. Samo u hrvatskoj ih se ne može naći na legalan naćin. Stoga kako je sada novi zakon na snazi, trebao bi vani naći zmiju, zatim od onih od kojih uzimaš zmiju dobiti predračun i Cites pa sa time otići u inspektorat po potvrdu o uvozu.. i kad to dobiješ ideš po zmiju, sad je još jedna prepreka(možda), bitno je zmiju imati u karanteni jedno određeno vrijeme(isto propisano zakonom), no tu je karantenu moguće ostvariti u vlastitim prostorijama ili stanu. To je ukratko o nabavi. Ali sada bi te pitao koju bi otrovnicu držao? Da li si svijestan do kojih komplikacija može doći? NO istina bog nisam proučio još novi zakon o držanju otrovnica, ali samo znam da je zakon još doista jako nedorečen.

.... nemoj otrovnice....opasno je to.  A koliko vidim iz posta, ne znaš ni kako se drže..... tako da ukratko zaboravi na njih. Ja ti ne budem davao savijete...pa da te imam na duši.

Pozdrav Saša.
https://www.instagram.com/skorpac/
Tu mi se možete javiti

Offline Antimon

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • www.minigo.info
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #2 u: Lipanj 09, 2006, 10:19:00 prijepodne »

prvo prevelike su komplikacije oko legalne nabavke, upitno je i legalno držanje istih,... a nadasve svega, vrlo je opasno držati takve zmije,...

Šime moj, razmisli još jednom,...ima krasnih i manje opasnih zmija (nemogu vjerovat da sam ja akvarista, ovo izjavio),... a vi ostali, nedirajte mi spliću!!!

Offline (Goc)

• Punopravni član
  • **
    • http://akvarij.net
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #3 u: Lipanj 09, 2006, 12:17:00 poslijepodne »
kad smo vec kod zmija otrovnica da li netko mozda zna da li je istina da je Steve Irwin umro od ugriza zmije?

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #4 u: Lipanj 09, 2006, 12:49:00 poslijepodne »
Csssssssss,  nije umro živ je i zdrav. Čuo sam se mailom neki dan sa njime, radi dogovora oko termina za ljeto kada idem tamo sa obitelji.

Pozdrav Saša.
Tu mi se možete javiti

Offline st-zero

• Punopravni član
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #5 u: Lipanj 09, 2006, 15:48:00 poslijepodne »
ja sam to isto od nekog čuo  

Offline kalel

• Punopravni član
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #6 u: Lipanj 09, 2006, 17:38:00 poslijepodne »
mislim da bi to bilo posvuda....ahahahha...ili to prikrivaju sa njihovim dublerom...a icek je osjecajno rekao i takticno koji su razlozi protiv drzanja zmija otrovnica  
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline ŠIME

• Novi član
  • *
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #7 u: Lipanj 09, 2006, 20:05:00 poslijepodne »

Kraj imena mi piše početnik..... halooo, pa normalno da ne znam ništa konkretno o zmijama otrovnicama zato sam se obratio vama.

Ali znam da postoje zmije otrovnice koje nisu opasne za čovika ( barem tako pišu po internetu) i da ih se dijele u dvi vrste: *guje i *ljutice i jamičarke. Ma uglavnom ujac me upila da mu saznam sve o toj vrsti jer si jednu oće nabavit ali očito ne zna koje su to komplikacije.

Offline ŠIME

• Novi član
  • *
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #8 u: Lipanj 09, 2006, 20:11:00 poslijepodne »

planiran posli lita nabavit pitona, zapravo to će mi sve srediti prijatelj koji je nabavioprije9 miseci,ali o otrovnicama nisan nešto previše razmišlja.

Offline skorpac

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Mean bastard
    • Insta
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #9 u: Lipanj 09, 2006, 20:27:00 poslijepodne »

Citat: ŠIME

Kraj imena mi piše početnik..... halooo, pa normalno da ne znam ništa konkretno o zmijama otrovnicama zato sam se obratio vama.

To što ti piše pokraj imena znaći samo da si tek pristupio forumu ;), nemoj se ljutiti tu češ dobiti savijeta, ali želio bi da znaš da se tu ljudi dosta šale, pa da si ne bi zabrijao da si žrtva.

Citat: ŠIME
Ma uglavnom ujac me upila da mu saznam sve o toj vrsti jer si jednu oće nabavit ali očito ne zna koje su to komplikacije.

Srićo... o Kojoj vrsti je rijeć? Nisi nigdje spomenuo neku vrsrtu....
Tu mi se možete javiti

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #10 u: Lipanj 09, 2006, 20:30:00 poslijepodne »

jednog ljepog krasnog pitona ((nemoj burmanca samo. molim te))

a kad skupiš malo iskustva i znanja i tehnike i tak to . . . .
onda nabavi što god' ti srce želi...samo da imaš' uvejte za to
 ............................................................ ..........................

Prvo bi se ispričao novom članu; Šime oprosti ak' smo te uzeli na z'rendu' ali nekad je jače od nas...
i naravno svim ostalim članovima čije sam "meni neozbiljne" postove maknuo
((pritisnuli administratori))

uglavnom ono što moraš' znati je trenutni zakon i trenutno važeći pravilnik'
za svaku životinju koju uvoziš' trebaš' imati uvoznu dozvolu a nju ti izdaje uprava zaštite okoliša (ministarstvo kulture)((zato jel' je ta zmija vjerojatno na CITES-u)) ili spadaju pod regulation 338/97 koje je Hr preuzela sa sporazumom o integraciji i pridruživanju EU budući da oni neznaju kakve zmije bi ti uvozio mislim da u trenutnom "ne važećem" zabranjuju uvoz otrovnica osim u iznimnim slučajevima i to vjerojatno za neke institucije tipa fakulteti i instituti i za to moraš' imati posebno odobrenje ministarstva tako da uvoznu dozvolu mislim nema šanse da dobiješ'....

uglavnom ti je to sve što trebaš' znati o otrovnicama....
inaće u Hr su zaštićeni svi gmazovi osim otrovnica poskoka i riđivovke' pa ...

što se tiće držanja....
tu će biti još' puno problema.....a moramo to raspraviti u detalje.
samo prati forum biti će još' riječi o tome

pozdrav icekEdited by: icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Kisa

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 37
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #11 u: Lipanj 09, 2006, 23:13:00 poslijepodne »

Ajd probaj ovak: kupi si neku gadnu zmiju, ne otrovnu, mislim na gadnu po karakteru i pokušaj sa njom sa VI prijeći na TI. Svaki put kad zarije svoje lijepe, velike zubeke u tvoju ruku pomisli "eto, sad sam već mogao biti mrtav". Na kraju godine zbroji sve ugrize da vidiš kolko si puta "umro". Nije da ću ja poslušati svoj savjet jer ne planiram ni u bližoj ni u daljoj budučnosti nabaviti otrovnicu (a ni neku gadnu zmiju), ali mislim da bi ćak mogao biti od neke koristi. U svakom slućaju bolje tak, pa vidjeti dal si na istoj valnoj duljini sa zmijom, negouzeti neku otrovnicu na brzakapa ko živ ko mrtav.

Offline ŠIME

• Novi član
  • *
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #12 u: Lipanj 11, 2006, 17:02:00 poslijepodne »

fala na pomoći icek ali i svima ostalima. još ću se raspitivat o uvijetima održavanja i pokušati biti u toku na forumu!!!

Do sljedeće rasprave !!!

Offline icek

• Punopravni član
    • http://free-zg.htnet.hr/gusteri/
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #13 u: Lipanj 11, 2006, 19:19:00 poslijepodne »

inače sam strogo protiv držanja otrovnica kod nas'...
ne zbog toga što mi se ne sviđaju niti zato što su kompleksne za držanje'
nego čisto izvučeno iz neke "moje" tablice vrijednosti'
kad se počneš' ozbiljnije baviti ovim hobijem upoznat ćeš' puno svakakvih ljudi,
neke ćeš' zavoljeti odmah a neke malo kasnije'.
svi će biti posebni (u dobrom smislu rječi). . . .
i ne želim živjeti s mislima da sam nekome možda moga spasiti život a to nisam uspio'. . . kako da ti objasnim neke stvari nisu vrijedne života'
to ti govorim za trenutno stanje . . . .
kad ne postoje uvjeti za držanje takvih životinja.
posebni Terariji s komorama koji umanjuju šansu mogučeg smrtonosnog ugriza ili postojanje cijele studije pomoći zdrastvenih djelatnika' . . . . .

takvo "trenutno" stanje daje argumente protiv, no kao što sam prije rekao netreba se pomiriti s time u cijelom svijetu se drže otrovnice kao kućni ljubimci, ali tamo postoje propisi i regulative koje moguču fatalnost svedu na najmanju moguću mjeru.
"mi" još' uvijek nismo spremni za to . . . .
a oni koji i uspiju nabaviti takvo što riskiraju više nego što misle'
i da ne pričam o svim implikacijama na ostale "odgovorne" hobiste.

pozdrav icek
Teraristika nije hobi niti zanimanje, to je dijagnoza.

Offline Gajtana

• Novi član
  • *
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #14 u: Lipanj 21, 2006, 08:40:00 prijepodne »
Pozdrav svima.
Zmije su mi jako drage i zanimljive a pošto se bavim gljivarstvom susrećem ih često... prečesto.
Dakle, o držanju zmija ne znam ništa ali o njihovom ponašanju u prirodi puno.
Nadam se da ću moći pomoći sa ponekim svojim iskustvom.

Odgovor Šimi …
Crnokrpica ( Hrvatska zmija )
1. Neotrovnica, lijepa, duga oko 70 - 80 cm, vrlo agresivna. Kao rođena za tebe. Ako i nakon toga budeš želio otrovnicu, pa brate mili nabavi si je, samo ne zaboravi, umjesto bolnih ali neopasnih ugriza tvojim bi tjelom nakon ugriza mogao prostrujiti otrov, ne daj Bože.
2. Ako baš želiš otrovnicu, zašto baš mora biti iz inozemstva. Pa imamo i mi zmije otrovnice.
3. Koju god zmiju nabavio, potrudi se da joj terarij bude dovoljno velik i da se pravilno brineš o njoj, ne dozvoli da pati … OK ?

Crnokrpica

Slika preuzeta sa stranice: http://www.aquanet.hr

Offline franco9200

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
    • http://www.akvarij.net
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #15 u: Lipanj 21, 2006, 09:42:00 prijepodne »
evo lijepo sročeno ma mislim da se neki ljudi samo šepure pitanjima a da od toga ništa....ma mislim....kao da netko pita jel negdje mogu nabaviti lava i srnu da se vole i da zajedno gledamo tekmu da lav voli samo ožujsko a srna da nebude tako agresivna prema lavu......kad bacimo kladionicu da srna pogađa sve redom a lav da je ošišan na ćelastonku........
Rijeka, Zamet, Trsat
..........................
* ne vjeruj ribi koja laže....

Offline NIX-akvariboy

• Punopravni član
ZMIJE OTROVNICE
« Odgovori #16 u: Lipanj 21, 2006, 13:09:00 poslijepodne »

slažem se sa svime što ste iznijeli o zmijama otrovnicama....

ali ako netko želi imati neku određenu vratu zašto si to nebi priuštio bez obzira na otrovnost??? ali mora biti spreman da ga svaki trenutak neopreza može stajati života i ako misli da je sposoban i ima uvijete za držanje takvih životinja mislim da si treba nabaviti... a to ne znači da svaki seljo treba kupiti otrovnu zmiju da se može folirat pred macama i legama to nepodržavam, ali svaka osoba koja drži zmije, guštere i paukove sigurno želi u svojoj kolekciji imati barem jedan primjerak otrovne mislim da je to potpuno opravdano!!!
i can see, what you can see not..