Evo, čist me ovak okvirno zanima, ekipa koja gnoji po EI...
Ovo pišem iz nekog osobnog iskustva, tak da možda neko ima i drugačije iskustvo, pa se neke stvari možda svima ne poklapaju...
Gnojim po nekoj kombinaciji EI metode i MCI metode, tj ako mi se desi disbalnans ravnam se prema pojavi određene alge tj. zahtjevima određene alge prema određenom spoju.
Ali, ako se uzme u obzir da imaš u aq OK podlogu, odgovarajuče svijetlo i ako uzmemo činjenicu da manjak KNO3 (višak PO4) pogoduje npr. crnoj čupavoj, cijano-bakteriji, zelenoj vodi, diatomi (uz "poremećaj" silikata, CO2 i ostalih "čimbenika"), a manjak P (višak N) pogoduje zelenoj točkastoj i koristimo ih kao indikatore viška / manjka, koliko vam vremena treba da dođete od crne čupave do POJAVE zelene točkaste ne koristeći PO4, a koristeći KNO3, K2SO4, CSMB + CO2 i svijetlo ?
Primjer... kod mene kod svakog novog setup-a (treći setup u istom staklu) prvo imam pojavu diatome, nakon toga uz zelenu vodu pojavu crne čupave, pa samo crnu čupavu i na kraju kada bilje potroši PO4 tj. gnojenjem samo s KNO3, K2SO4, CSMB + CO2 i svijetlo dođem do zelene točkaste lagano počinjem gnojiti i s PO4 i tu pokušavam stvoriti neku ravnotežu.... ( uz pojačani CO2 da ubrzam potrošnju spojeva od strane bilja ).
Znam da je ovo pre opširna tema, ispravite me ako nešt ne štima, znam da aq može podnjeti određenu količinu nekog spoja gnojiva, ali eto, uz odgovarajuče svijetlo i količinu CO2, kolko dugo dodajete samo KNO3 od crne čupave do pojave zelene točkaste ?
Kod mene to razdoblje traje cca 3-4mj.
Probajte shvatiti ovo i malo površno, da ne zaglibimo preduboko u raspravi.