Imam debelo iskustvo sa Ichom (nažalost kada sam ga uočio imao bio je već 3/4 ciklus, i pretrpio sam 60% gubitak akvarija). Kada stavljaš nove biljke u akvarij, obavezno izmješaj blagu blagu otopinu kalij-permangana, (hipermangan), ubaci u jednu kantu. Izvadi bilje iz košarica, naravno maxinalno odvoji vatu kolko je to moguće (da ne oštetiš korjenje). I umoći bilje u navedenu otopinu na 5-10 sekundi. Otopina mora biti stvarno blaga (nikako koncentracija). Tj. 0,5 mg/10 litara vode (blago ljubičasto).Bilje ti je tad 'dezinficirano' i prema uputama koje sam i ja dobio, imaš malu vjerojatnost da zaraziš akvarij Ichom. Naravno kao preventivu ću ti preporučiti i neko od sredstava za sprečavanje Icha, (bilo koje, postoji u bilo kojem pet shopu). Imam iskustva sa Serinim Kostopurom i Fauna Morom. Oba su bila ok. Na forumu sam saznao i za varijantu sa kalijum-permanganom, ali osobno se nisam usudio upustiti u tu 'avanturu', jer mislim da su navedena sredstva provjerena. Iskreno vrsta sredstva protiv Icha je nebitna, ali bitna je preventiva. Ako ga staviš samo malo. već si prvi ciklus koji ti može proraditi i unutar 6 sati od stavljanja bilja, zaustavio, tj. stavio na minimum, ukolko se i pojavi, sredstvo djeluje, i postoji 95% šansa da ti se ribe izvuku. Pri tome samo malo digneš temperaturu (28 stupnjeva).