dolazim u napast da si upiknem neku anemonu jer su mi zbilja prekrasne, ali, ali, ali.....strah me da æe mi razvaliti koralje kad se (ako se)poène šetati. Da li je moj strah opravdan???? Punoljudi (pa rekao bi i veæina) drži anemonu(-e) u reef akvarijima, i ide to, no što ako...?opcenito to evergreen debata, dali je u redu stavljati anemonu u koraljni displej...sad u velike akvarije naravno moze (iako neki autoriteti upozoravaju na kemijske zezalice koje anemone navodno ispustaju u vodu) s druge strane u malome aquariumu ce to uvijek bit na knap, zarice koralje blizu i kako to vec ide.. clown Anemona ima naravno vise vrsta i sad svaka ima svoju pricu. Hadoni ce npr. sesladiti tvojim ribama, magnifica (i eventualno crispa) ce setati aquarijem, ect.. neke anemone da bi opstale trebaju imati posebno slozen displej, dok neke poput magnifice i gigantee ce vrlo vjerojatno ubrzo uginuti tako da ih valja izbjegavati.. zbilja prevelika tema za odgovoriti u kratkom odgovoru.. sto jest cinjenicno ukoliko je zbilja zelis trebas sjest , razmislit i proucit odredjene vrst te odluciti koju bi zelio..
Vecina ljudi zeli anemonu zbog klaunica tako da bi okvirno se moglo podvuc konkluzija da su u cijelom svijetu simbioza anemona Macrodactyla doreensis i Entacmaea quadricolor najzahvalnije (najtvrdje) i one okvirno mogu u mixed display.. za ostatak ( genusi heteractis & stichodactyla
)bi se ipak morao napraviti neki manje-vise dedicated display u kom bi rasvjeta, scape, strujanje i tank mates bili orkestriraniprema njenom svjetlu..
ukoliko te nest specificno zanima, ne ustrucavaj se pitati..
imam samo s.hispidusa, ali jel on preveliki za hawka? i jel bi se recimo mali hawk naviknuo s vremenom na velikog domicilnog hispidusa da ga ne dira i kad naraste
moje iskustvo kazeda je to jedina kozica koja je uspjela egzistirat s njime (lysmate su pucale regularno..ponekad bih ga njima i hranio) no opet u takvim situacijama jedno iskustvo ne cini pravilo, tako da ne mogu tvrditi.. vjerojatno veliki boxing shrimp i mali flame hawk bi bila formula...no nebih garantirao
Edited by: Serrasalmus