Kolovoz 14, 2025, 20:00:11 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Primjer loše i dobre kvalitete ciklida  (Posjeta: 1502 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline igor8

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Primjer loše i dobre kvalitete ciklida
« u: Veljača 20, 2015, 08:27:58 prijepodne »
Pozdrav!

Htio bi ovdje uputiti nove ciklidaše, a i one sve već postojeće na velika odstupanja u kvaliteti ribe, pošto iz iskustva i priča koje često slušam, gotovo svakodnevno, dobra većina novih hobista nije svijesna mogućnosti razlike iste vrste.
Ista vrsta ribe može se pojaviti gotovo u dvije različite boje. Zašto je tako, o tome možemo diskutirati u temi, a može se i tema popuniti s primjercima iz vaše prakse.
Napravio sam sliku gdje se vidi razlika u kvaliteti malawi mbune Labidochromis caeruleus, mozda najučestaliji primjerak variranja kvaliteta ribe.
Prosudite sami...

Offline suabhiz

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 69
Odg: Primjer loše i dobre kvalitete ciklida
« Odgovori #1 u: Veljača 20, 2015, 08:57:13 prijepodne »
Može se kupiti najkvalitetnija ribica, ali ako se ona drži u kojekakvim uvjetima...voda, akvarij, filtracija, hrana..onda se javljaju problemi. Ja sam tek krenula sa ciklidima i to sa malim akvarijem sa previše riba i onda sigurno kod mene ribice neće biti kao tvoje.. i još da sam ribice kupila u dućanu, tad bi sigurno bilo svašta.
Možda je ova slabije obojana ribica nastala od dečka i cure iz istog legla?

Offline igor8

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
  • Malawi mbuna
Odg: Primjer loše i dobre kvalitete ciklida
« Odgovori #2 u: Veljača 20, 2015, 09:01:17 prijepodne »
Može se kupiti najkvalitetnija ribica, ali ako se ona drži u kojekakvim uvjetima...voda, akvarij, filtracija, hrana..onda se javljaju problemi. Ja sam tek krenula sa ciklidima i to sa malim akvarijem sa previše riba i onda sigurno kod mene ribice neće biti kao tvoje.. i još da sam ribice kupila u dućanu, tad bi sigurno bilo svašta.
Možda je ova slabije obojana ribica nastala od dečka i cure iz istog legla?
Mislim da najbitnije je ovo drugo što kazeš...carleus je recimo kod nas na ovim prostorima rasprostranjen na veliko, s godinama se kvalitet ribe smanjuje, posto se ne unosi nova krv, nego jednostavno ljudi uzmu 10komada jednog legla i njihove malce prodaju nekom drugom tko opet od te djece prodaje malce nekom trećem, taj treci opet prosljedi mlade nekome koji opet braću pusti da se izmrijeste.
S vremenom kvaliteta ribe jako pada i tada imamo ovakve ribe.

Što se tiče drzanja i uvjeta u akvariju bitni su, bitna je čista voda i redovne izmjene vode,m adekvatna hrana ali ako je u startu loša genetika ne pomaže nista.