Srpanj 25, 2025, 04:34:31 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Povratak nakon 20 godina  (Posjeta: 1791 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tinborna

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Povratak nakon 20 godina
« u: Siječanj 30, 2015, 18:00:49 poslijepodne »
Jednom kada se zaraziš akvaristikom , to je kao sa herpesom ,uvijek se prije ili kasnije pojavi.
Sada želim zaraziti i svoje sinove a naravno i mene veseli.Akvarij nisam imao 20 godina dosta toga se promijenilo, tehnika, gnojiva oprema....sto čuda novotarija no upitno koliko potrebnih.
Akvarij ce biti cca 350 litara, JBL vanjski filter 1501, za osvijetljenje i jakost molim pomoć.Dimenzije 120*50*60cm.
Želim biljni akvarij-Južna amerika(ribe koridorci, skalari, neonke). BILJKE SU NEPOZNANNICA-cO2 uredaj da il ne?
Strpljiv sam ..Idući mjesec bih nabavio staklo poklopac ,filter, grijač, no neznam šta sa podlogom.ona za bilje mi je totalna nepoznanica a za gornju podlogu znam da želim da bude tamna.Akvarij će se ciklirat 2 mjeseca.Nakon toga bih želio da uđu u njega ribice-nadam se mlade i zdrave a moji ukućani će ga tek moći vidjeti i živjeti sa njim  mjesec dana nakon toga jer ce mo se tada preseliti u novu kuću-novi akvarij itd...
Hvala svima na pomoći

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Povratak nakon 20 godina
« Odgovori #1 u: Siječanj 30, 2015, 19:13:05 poslijepodne »
Što se tiče podloge ima tu svega.
U zadnje vrijeme su popularne soil podloge koje su sve u jednom samo što su i cijene malo veće.
Jedne od njih su ti ADA aquasoil, Oliver knott i Wawe mastersoil.
Mislim da je to trenutno najbolje za biljni akvarij samo što je tebi malo veći akvarij pa sad ovisi koliko misliš izdvojiti.

Offline tinborna

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 30, 2015, 20:44:18 poslijepodne »
Hvala Kliker , moram prouciti navedene podloge jer mi ova imena nista ne znace. :up:

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Siječanj 30, 2015, 21:38:14 poslijepodne »
pa imas "soil" podloge (ADA aquasoil, Oliver Knott soil, JBL soil) koje su u startu hranjive jako i podloge koje se vise baziraju na CEC efektu (JBL manado, seachem flourite, JBL volcano mineral....) koje imaju ponesto hranjivih sastojaka ali zahtjevaju prihranu od samog pocetka. Ako isti postav imas namjeru drzati duze vrijeme (a vjerujem da 350l neces raskapati svakih par mjeseci jel  :D ) onda ovo slobodno zanemaris jer i soil se sv remenom potrosi i opet zavrsis na gnojenju. Najveca razlika je zapravo fizicka karakteristika tih podloga, soil je nesto mekaniji i s vremenom podlozan mrvljenju i pretvaranju u blato (to nije tako brzo i nije isto na svakome ali na kraju ipak ode) dok ove druge podloge prakticki traju vjecno. E sad, uvijek ce biti onih koji su za soil i onih koji su za ove druge. Cijenom te to izadje tu negdje u startu (osim manada koje je ultra jeftin ali on ima nekih svojih nedostataka i ne bih ga preporucio za 350l iako osobno imam akvarij sa manadom i odlicna je podloga) no uzmi u obzir da ove tvrde mozes imati puno duze, mozes ih vaditi i oprati ili usisavati do iznemoglosti pa ocistis podlogu bez vadjenja.

Kaj se tice ostalog, nista bitno se nije promijenilo u 20 godina. Ako hoces hrpu raznog bilja onda trebas dosta svjetla sto za sobom povlaci gnojenje i obavezno CO2.
I obrnuto, sa manje svjetla ide manje zhatjevno bilje.

Offline artal

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 31, 2015, 00:06:01 prijepodne »
Nije ovo baš jednostavno pitanje i nema odgovora koji te može zadovoljiti. Jednostavno mogućnosti su brojne i ako ne znaš točno što želiš bilo kakav savjet može stvoriti probleme jednako kao i pomoći.
high light, medium, low light, co2, bez co2, samo excel, redovna mjenjanja vode, rjeđa, bez mjenjanja, snažna hranjiva podloga, slabija hranjva podloga, inertna podloga....... kombinacije su brojne i moje preporuke su da se dobro, dobro informiraš, točno odrediš što hoćeš i onda ti možemo dat konkretniji savjet. Nakon toga se informiraš još malo i kreneš 

Ovo je sport za strpljive ;)

Razlika između genijalnosti i gluposti je ta da genijalnost ima granice

Offline tinborna

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 31, 2015, 07:21:18 prijepodne »
Zanim me koje biljke mogu bez co2 uredaja s obzirom ns njrgovu cijenu. A da nebude nekih vevih problema s njima. Takoder mi je bitno zbog dlaganja poklopca za akvarij kakvo svijetlo staviti a da zadovolji potrebe biljka ali i riba.

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 31, 2015, 10:32:17 prijepodne »
gle, prvo odluci koliko svjetla (lumena) ces imati pa onda mozemo dalje. Vecina bilja moze bez CO2 ali onda treba malo svjetla i sporo napreduju. A CO2 mozes kupiti za  ~100€ sto i nije neki trosak ako vec ides na 350l akvarij.