Srpanj 29, 2025, 17:57:53 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Novi akvarij, predstavljanje i pitanja! :)  (Posjeta: 4896 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline gafish

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Novi akvarij, predstavljanje i pitanja! :)
« u: Siječanj 15, 2015, 21:18:02 poslijepodne »
Pozdrav!
Nedavno sam dobio na poklon manji akvarij od 25l, ali kada se već slaže, zamijenio sam ga malo većim od cca 100l te prije par dana napravio prvi "postav" te krenuo sa cikliranjem. :)

Akvarij je znači 110 l, pumpa je 500l/h, tri filtracijske komore na vrhu (2 spužva + keramika). Rasvjeta je 2x 25W T5 i uključena je oko 12h dnevno, a grijač je 100W i vrlo rijetko se uključuje (tu i tamo preko noći kada je rasvjeta isključena). Temperatura vode je oko 26.5.
Podloga je JBL Manado, a gore je riječni šljunak.
Od dekoracija su unutra tri "panja", mangrovo i mopan drvo.

Od kemije sam koristio EasyLife Easystart bakterije i EasyLife Filter Medium za pripremu vode. Za gnojidbu biljaka tekući EasyLife Profito.
Sa cikliranjem sam počeo u subotu, a današnji parametri vode mjereni JBL Easy testom su:
NO3: 0
NO2: 0
GH: >21 - ovo nije dobro?
KH: 15
pH: između 7,6 i 8, možda malo bliže 8 - da li se može na nju utjecati?
Cl2: 0

Na biljkama primjećujem da rastu, ali su se na rubovima ponekih listova počele javljati crno-smeđe mrlje.

Drugi problem je što se na srednjem panju (mopan) javlja neka bijela sluz koja ga u potpunosti prekriva sa svih otvorenih strana. Tempo rasta je otprilike 0,5 cm u debljinu po cijeloj površini u 24h. Prao sam panjeve u utorak i danas sam ih izvadio iz vode. Prije stavljanja u akvarij su prokuhani 4 puta radi ispiranja te su se u namakali.
Evo fotografija, komentari i savjeti su dobrodošli!!! :)

« Zadnja izmjena: Siječanj 15, 2015, 21:32:44 poslijepodne od gafish »

Offline Fila2mad

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
    • BK Sutla
Odg: Novi akvarij, predstavljanje i pitanja! :)
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2015, 22:19:34 poslijepodne »
Opaaa, i ti krenuo ko i ja?
Naime, i ja sam dobio na poklon 20l akvarij. Ubrzo sam kupio 125, a sad sam vec na 240. I vidim da nece biti dosta. ;D
Postav mi se cini ok, jedino jos da se biljke razrastu. Eventualno da piknes jos koju. Crvenu po mogucnosti.
Start je mislim dobro odradjen, iako ja osobno preferiram cim manje kemije, pa makar ona bila i za brzi start. Za parametre pricekaj jos malo. Neka cikliranje odradi svoje. Mozda se popravi stanje. To ce ti znati reci netko sa vise iskustva...
Na slici mi se cini malo prekrupno kamenje. Mozda grijesim...
Kakvu podlogu imas ispod?
Ukratko, dobro nam dosao! :D
Ne znaš kuda sa sobom??? Pridruži nam se!!!

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #2 u: Siječanj 16, 2015, 09:24:56 prijepodne »
Što se tiče parametara vode to ti je normalno ako koristiš pipovaču, neznam od kud si, ali većinom je voda pretvrda kod nas.
To jedino možeš smanjiti kupnjom RO uređaja iako ako ne misliš imati diskuse ili zahtjevnije kozice nema potreba.
Sluz na panju je isto normalna kad se koristi panj iz prirode iako se obradi termički često zna puštati sluz koja s vremenom nestane ili ju uklone stanovnici akvarij.
Rasvjeta mi je možda malo previše za početak, jer koliko sam primjetio po slikama većinom imaš sporo rastuće bilje a u početku startanja akvarija se preporuča krenuti sa kraćim vremenskim osvjetljenjem.
Iskreno ja imam oko 9 sati na svojem akvariju.

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 17, 2015, 19:35:15 poslijepodne »
Opaaa, i ti krenuo ko i ja?
Naime, i ja sam dobio na poklon 20l akvarij. Ubrzo sam kupio 125, a sad sam vec na 240. I vidim da nece biti dosta. ;D
Postav mi se cini ok, jedino jos da se biljke razrastu. Eventualno da piknes jos koju. Crvenu po mogucnosti.
Start je mislim dobro odradjen, iako ja osobno preferiram cim manje kemije, pa makar ona bila i za brzi start. Za parametre pricekaj jos malo. Neka cikliranje odradi svoje. Mozda se popravi stanje. To ce ti znati reci netko sa vise iskustva...
Na slici mi se cini malo prekrupno kamenje. Mozda grijesim...
Kakvu podlogu imas ispod?
Ukratko, dobro nam dosao! :D

Bit će još koja biljka, samo kada ih pronađem. Nije prevelika ponuda u shopovima u kojima sam bio... :(
Podloga je JBL Manado.

One mrlje koje sam spominjao su smeđe alge. Danas su sve biljčice očišćene i promijenjena je voda uz usisavanje podloge...
Na slici izgleda krupnije, a u biti je tu i tamo neki kamenčić malo veći. :)

2 kliker:
smanjio sam osvjetljenje, a radi se o pipovači...
za panj sam odlučio pustiti da odradi svoje uz povremeno čišćenje jer to stvarno izgleda nadprirodno...

Offline FixFox

• Trade Count: (+24)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #4 u: Siječanj 17, 2015, 19:47:06 poslijepodne »
ok za početak, ali ima tu još puno posla  :) ovaj šljunak na vrhu ti nije potreban i sa vremenom će ti se izmješat sa manadom, koji ti je ionako sam po sebi bio dovoljan, i makni si ono kamenje sa kojim si ogradio eleocharis jer ti se neće širit, ovako kad ga makneš sa vremenom će ti prekrit cijelu površinu, možeš ga npr. raskidat u manje komadiče 1cmx1cm i rasporedit pa će ti se prije proširit i jesi siguran da su lampe od 25w ili možda od 24w? uglavnom imaj strpljenja i sretno  :up:
« Zadnja izmjena: Siječanj 17, 2015, 19:50:40 poslijepodne od FixFox »

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #5 u: Siječanj 17, 2015, 20:26:03 poslijepodne »
da, makni taj sljunak. Samo ces bzvz to pomijesati sa manadom. Znam da je manado tlaka na pocetku jer je lagan i dize se stalno. To kasnije bude bolje ali racunaj da tu ne mozes staviti nikakve ribe koje divljaju i puno kopaju. I imat ces problema sa biljkama sitnog korijenja cak i ako imas samo corydorase. Inace je podloga jako dobra. Ja sam ju ne bas volio na pocetku ali sad kad znam kaj ide kaj ne, mogu reci da je OK ako se u startu zna tih par nedostataka i sa time se racuna kod planiranja akvarija.
nego, jel to AQUA SZUT Aqua4Home 80?

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 17, 2015, 21:20:08 poslijepodne »
ok za početak, ali ima tu još puno posla  :) ovaj šljunak na vrhu ti nije potreban i sa vremenom će ti se izmješat sa manadom, koji ti je ionako sam po sebi bio dovoljan, i makni si ono kamenje sa kojim si ogradio eleocharis jer ti se neće širit, ovako kad ga makneš sa vremenom će ti prekrit cijelu površinu, možeš ga npr. raskidat u manje komadiče 1cmx1cm i rasporedit pa će ti se prije proširit i jesi siguran da su lampe od 25w ili možda od 24w? uglavnom imaj strpljenja i sretno  :up:

Ma već se miješa dok bilo što čeprkam oko biljaka...
Kamenje sam stavio baš da se ne bi širio u tom dijelu jer sam tu imao nege druge zamisli... Svašta se mota po glavi dok se čeka da cikliranje prođe...  :devil:
Lampe su 24w, tipfeler... :)

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 17, 2015, 21:24:25 poslijepodne »
da, makni taj sljunak. Samo ces bzvz to pomijesati sa manadom. Znam da je manado tlaka na pocetku jer je lagan i dize se stalno. To kasnije bude bolje ali racunaj da tu ne mozes staviti nikakve ribe koje divljaju i puno kopaju. I imat ces problema sa biljkama sitnog korijenja cak i ako imas samo corydorase. Inace je podloga jako dobra. Ja sam ju ne bas volio na pocetku ali sad kad znam kaj ide kaj ne, mogu reci da je OK ako se u startu zna tih par nedostataka i sa time se racuna kod planiranja akvarija.
nego, jel to AQUA SZUT Aqua4Home 80?

šljunak 2! :)
pitanje, kako ga sada maknuti a da sve ne vadim van?  :roll:
može malo pojašnjenje, ribe koje divljaju i puno kopaju ne mogu sad u akvarij ili ako ostavim samo manado? isto vrijedi i za biljke sa sitnom korijenom?
šljunak sam stavio baš zato da sve učvrstim i zaštitim biljke.  -? inače sa manadom nisam imao problema jer sam ga dobro isprao i tijekom toga maknuo sva plivajuća zrnca...
prepoznao si akvarij, radi se o  Aqua4Home 80. :)

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 17, 2015, 21:30:32 poslijepodne »

Kamenje sam stavio baš da se ne bi širio u tom dijelu jer sam tu imao nege druge zamisli... Svašta se mota po glavi dok se čeka da cikliranje prođe...  :devil:
zato makni to kamenje i pusti da se eleocharis proširi po cijeloj površini i neće se vidit da je promješano  :) a za lampe sam i mislio da su od 24w jer je to akvarij -AQUA SZUT Aqua4Home 80, 80x35x40cm, 2x24 W T5, 112L sad je na akciji u pet centru  :D

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 17, 2015, 21:34:55 poslijepodne »
Možda i bude tako...  ;)
Znam, došao sam u pet centar po nešto te veličine i taman je bio prvi dan te akcije, -30%. :)

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 17, 2015, 21:40:18 poslijepodne »
ma za te novce dobar je to akvarij  :up: i za početak čist ti je dosta litraža

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #11 u: Siječanj 17, 2015, 21:51:40 poslijepodne »

zato makni to kamenje i pusti da se eleocharis proširi po cijeloj površini i neće se vidit da je promješano  :) a za lampe sam i mislio da su od 24w jer je to akvarij -AQUA SZUT Aqua4Home 80, 80x35x40cm, 2x24 W T5, 112L sad je na akciji u pet centru  :D
pa izvadi rukom koliko mozes, ako i izvadis nesto manada kupis vrecu od 3l pa to dodas.
Kaj se tice riba i bilja, meni nije uspjelo nista sa sitnim korijenjem jer su koriji bili odmah unutra. No oni su dosta njezni i ako ti se bolje prvo dobro primi i rasiri onda mislim da ti oni nece stvarati prevelike probleme. Ali botie, ancistruse i slicne slonove mislim da mozes zaboraviti uz manado.

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Siječanj 20, 2015, 21:53:57 poslijepodne »
Mislim da će za sada ostati sa ovim šljunkom, kada zbrojim sve za i protiv (vizualno je i meni sam manado fantastičan). Iako, dok još nema ribica razmatram neki razmještaj. :)

Nakon par čišćenja, gljivice na drvu posustaju. Još se pojavljuju na manjem dijelu, ali puno slabijim intenzitetom. Nadam se da će uskoro nestati...

Parametri vode su i dalje isti kao što su bili, biljke rastu, a s obzirom da se opet javlja smeđa alga po biljčicama, razmišljam da lagano stavim čistače. Što bi preporučili i u kojem broju/kombinaciji, ancistrusa, otocinclus, corydorase, sijamskog algojeda?

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 20, 2015, 22:19:54 poslijepodne »
na tu litražu 4-5 otocinclusa, 1 sijamc, 4-5 corydorasa i 4-5 amano kozica

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 20, 2015, 23:14:26 poslijepodne »
Hvala, sviđa mi se kombinacija. Ovi bi obavili i posao ancistrusa? Čiste stakla ili bi tu pomogao neki puž?
Imao sam prije par godina 3 "lažna" sijamca u akvariju s betom i sve je bilo ok dok jedan nije iskočio iz akvarija. Tada je jedan od preostale dvojice postao dominantan i stalno je gnjavio ovog drugog. Nakon nekog vremena ga je prerastao duplo. Ovaj nije smio napustiti zaklon jer ga je ovaj odmah ganjao. Nije gnjavio druge ribe, a pitanje u stvari je da li će sijamac sam biti ok?

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 20, 2015, 23:30:15 poslijepodne »
Hvala, sviđa mi se kombinacija. Ovi bi obavili i posao ancistrusa? Čiste stakla ili bi tu pomogao neki puž?
Imao sam prije par godina 3 "lažna" sijamca u akvariju s betom i sve je bilo ok dok jedan nije iskočio iz akvarija. Tada je jedan od preostale dvojice postao dominantan i stalno je gnjavio ovog drugog. Nakon nekog vremena ga je prerastao duplo. Ovaj nije smio napustiti zaklon jer ga je ovaj odmah ganjao. Nije gnjavio druge ribe, a pitanje u stvari je da li će sijamac sam biti ok?
moj je bio sam i nisam primjetio da mu to smeta, a ustvari nisam ga to ni pitao jer mu smeta, pa ti sa sigurnošću ne mogu reči  :D

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Siječanj 20, 2015, 23:33:48 poslijepodne »
Pa kako ga nisi pitao...  :)
Nego, ancistrus nije potreban i za kozice nema straha da postanu obrok?  Planirao sam staviti 2 skalara kasnije.

Offline FixFox

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 20, 2015, 23:45:13 poslijepodne »
Pa kako ga nisi pitao...  :)
Nego, ancistrus nije potreban i za kozice nema straha da postanu obrok?  Planirao sam staviti 2 skalara kasnije.
ne, jer imaš manado, a i ne treba ti   :) za amano kozice nemaš straha, a ove sitnije bi i mogle nastradat od skalara

Offline gafish

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Siječanj 21, 2015, 20:57:51 poslijepodne »
Čini mi se da sam negdje vidio da su corydorasi pande dosta osjetljivi i da se ne preporučaju za nove akvarija? Je li to točno?