Pozdrav!
Nedavno sam dobio na poklon manji akvarij od 25l, ali kada se već slaže, zamijenio sam ga malo većim od cca 100l te prije par dana napravio prvi "postav" te krenuo sa cikliranjem.

Akvarij je znači 110 l, pumpa je 500l/h, tri filtracijske komore na vrhu (2 spužva + keramika). Rasvjeta je 2x 25W T5 i uključena je oko 12h dnevno, a grijač je 100W i vrlo rijetko se uključuje (tu i tamo preko noći kada je rasvjeta isključena). Temperatura vode je oko 26.5.
Podloga je JBL Manado, a gore je riječni šljunak.
Od dekoracija su unutra tri "panja", mangrovo i mopan drvo.
Od kemije sam koristio EasyLife Easystart bakterije i EasyLife Filter Medium za pripremu vode. Za gnojidbu biljaka tekući EasyLife Profito.
Sa cikliranjem sam počeo u subotu, a današnji parametri vode mjereni JBL Easy testom su:
NO3: 0
NO2: 0
GH: >21 - ovo nije dobro?
KH: 15
pH: između 7,6 i 8, možda malo bliže 8 - da li se može na nju utjecati?
Cl2: 0
Na biljkama primjećujem da rastu, ali su se na rubovima ponekih listova počele javljati crno-smeđe mrlje.
Drugi problem je što se na srednjem panju (mopan) javlja neka bijela sluz koja ga u potpunosti prekriva sa svih otvorenih strana. Tempo rasta je otprilike 0,5 cm u debljinu po cijeloj površini u 24h. Prao sam panjeve u utorak i danas sam ih izvadio iz vode. Prije stavljanja u akvarij su prokuhani 4 puta radi ispiranja te su se u namakali.
Evo fotografija, komentari i savjeti su dobrodošli!!!