Srpanj 21, 2025, 20:54:12 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Bolesni teleskop  (Posjeta: 2832 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bleki

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski  
Bolesni teleskop
« u: Siječanj 04, 2015, 12:23:22 poslijepodne »
Pozdrav!

Novi smo na ovom forumu i molimo vas za pomoć.
Imamo bolesnog teleskopa, starog 4,5 godine.

Već nekoliko mjeseci, imao je sklonost da leži na površini vode okrenut na leđa, ali čim bi se došlo do akvarija (malo ga dotaknemo, kucnemo po njemu ili ga hranimo), okretao bi se na pravu stranu. Nije cijeli dan ležao, neko povremeno.

Zadnjih tjedan dana, na jednom boku je otekao, leži na leđima, na površini vode ili na dnu akvarija, napravi rijetko koji krug i vrati se u prvotni položaj.
Čitala sam po forumu pa ga hranim graškom (jučer i danas). Izmet mu je povremeno kao i prije, ali i nitast i sluzav.

PODACI IZ UPITNIKA

Akvarij mi ima cca 7 litara, voda je sobne temperature, bez filtera, mijenjam vodu svakih 4-5 dana, akvarij napunim običnom vodom koja je odstajala prethodno. Nemamo filter, na dnu akvarija su kamenčići.

Bleki živi sam, hranili smo ga do sada hranom za zlatne ribice, ujutro i navečer.

Grašak je dobro prihvatio, čini mi se čak da je navalio na njega.

Vidjela sam da ste savjetovali nekim članovima terapiju medazolom pa me zanima gdje se taj antibiotik može nabaviti (ljekarna za životinje, pet shop) jer ga se u običnim apotekama ne može dobiti bez recepta?

Hvala najljepša

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Bolesni teleskop
« Odgovori #1 u: Siječanj 04, 2015, 12:41:43 poslijepodne »
ovo je cesti simptom kod teleskopa, malo pogledaj po forumu, vidjet ces dosta takvih problema.

Tri su moguca uzroka.

1. neadekvatni uvjeti drzanja (ne zelim sad uopce pricati o tome da 7 litara bez filtracije nije adekvatno, to je toliko puta receno vec)
2. zatvor, zacepljenje hranom
3. nekakva teza bolest, opet nebitno cime je uzrokovano.

Sto se tice broja 1. tu bi svakako trebao poduzeti nesto. veci akvarij, 50-tak litara, pravilna filtracija, opcenito za drzanje ovih riba

Broj 2 mozes pokusati rijesiti graskom, plus malo soka od cesnjaka, ali, opet, dok god broj 1 nije zadovoljavajuce rijesen, sve su to kratkotrajne zakrpe

Ako je broj 3, onda ti i nema pomoci previse, najcesce.

MEdazol ne mozes nabaviti bez recepta, u zadnje vrijeme, ali i nisam siguran koliko on pomaze, stalno imam na pameti broj 1 kao glavni ogranicavajuci faktor bilo kakvog uspjesnog ljecenja, i dugotrajnog zdravlja ribe.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Siječanj 04, 2015, 12:50:10 poslijepodne »
To je moja slobodna procjena, možda ima i više litara... Samo je jedan u akvariju, znači ni za jednu ribicu to nije dovoljno, ha?

Može biti probava, da, bar prema izmetu mi se čini da bi mogla biti, osim ako nije u kombinaciji sa još nečim... Možete mi napisati kako radim sok od češnjaka? Miješam li ga s tim graškom?

Hvala na odgovoru

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Siječanj 04, 2015, 12:58:47 poslijepodne »
pa cuj, teleskopi i nisu neki plivaci, pa se mozes provuci s manjom litrazom, ali....ja bih igrao na sigurno, pa 50 litara bi mi svakako bio minimum, moze i nesto manje, ali ne previse.

Ali bez filtracije, to je dosta zeznuto, em hrana, em sama riba, jako prlja vodu, i tu ti nema pomoci, bez filtera litraza ne igra znacajnu ulogu.

Ogulis jedan komadic cesnjaka, zgnjecis ga, i taj sok nakapaj po zgnjecenom grasku, promjesaj i daj.....ne pretjeruj ni sa kolicinom graska, ni s kolicinom cesnjaka. par kapi na 2-3 zrna zgnjecenog graska je dovoljno.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Siječanj 04, 2015, 13:05:06 poslijepodne »
Super, probat ću tako  :up:

Čini mi se da je danas već manje natečen, nego jučer, nadam se da će pomoći.

Raspitati ću se malo za veći akvarij i filter.

Hvala još jednom!

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Siječanj 04, 2015, 13:11:54 poslijepodne »
ja sam imao taj problem s jednom ribom, periodicno se ponavljao....i nisam je uspio izljeciti, uz sve odgovarajuce uvjete, uginula je, tako da moze biti i neka bolest, potrazi malo, pisano je tocno o cemu se radi, i da je to kod njih cesto, i da najcesce nema lijeka.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Siječanj 04, 2015, 13:19:00 poslijepodne »
Ovaj moj je sada na dnu akvarija, leži na boku, ali nije više onoliko napuhan.
Tvoja ribica je imala iste te simptome? Mislila sam da ima veze s mjehurom jer je bio prvo na površini, napuhan na jednom boku, kao da ga je ta napuhnuta strana "povlačila" na površinu.

Išla sam malo na stranice od pet shopa, sad kad gledam, čini mi se da je akvarij i veći, mogao bi imati i oko 20l. Promijeniti ću mu vodu popodne pa ću točno izmjeriti. A gledala sam i filtere, nisu skupi koliko sam mislila.

Offline biosvera

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 26
« Odgovori #7 u: Siječanj 04, 2015, 13:25:57 poslijepodne »
i da nemoj pretjerivat sa graškom u prehrani jer mu moze naudit previse njega  :up: (1 put max 2 puta u 2 tjedna mu mozes dat )
i da nemoj ga hranit uvijek sa istom vrstom suhe hrane kupi mu 3-4 razlicite i onda svaki dan drugu mu daj (najbolja ti je ona u granulama 100x ti je bolja od listica i po hranjivoj vrijednosti i po svemu )

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Siječanj 04, 2015, 13:37:49 poslijepodne »
Super savjet, čitala sam negdje u historyju da se samo grašak daje par dana pa sam htjela dati grašak još dan-dva.

Dala sam mu jučer, 2x, ujutro i navečer po 3-4 zrna bez kožice, ali nije sve pojeo; pojeo je možda 2 zrna.

Jutros je isto dobio grašak.

Hranu u granulama mu mogu opet dati tek sutra, kad se pet shop otvori, večeras mogu grašak ili listiće, prethodno namočene u vodi?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #9 u: Siječanj 04, 2015, 13:53:23 poslijepodne »
pa...zrno nece ni jesti....zgnjeci ga, svakako.

i bitno, ostavi koji sat taj grasak....i onda ga usisaj van, da ne prlja dodatno vodu, jer kvalitetna voda je bitna u procesu ozdravljenja.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #10 u: Siječanj 04, 2015, 14:16:38 poslijepodne »
Zgnjecila sam zrna, napisala sam tako da se zna koju kolicinu je dobio.

Kako usisavam ostatke? Slamkom? Ili?

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #11 u: Siječanj 04, 2015, 14:30:31 poslijepodne »
tankim crijevom.

ali odmah imaj spremnu tu kolicinu vode odstajale za nadomjestiti, sto izvuces van.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Siječanj 04, 2015, 14:55:32 poslijepodne »
Promijenila sam mu vodu i sad sam skuzila da je postao lagano crveno-narancast na onom svjetlijem dijelu s donje strane trbuha i ispod repa  :(

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 04, 2015, 16:53:22 poslijepodne »
dali ti njemu mjenjas svu vodu ????

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Siječanj 04, 2015, 17:07:37 poslijepodne »
Da

Je to ok? Nije? I zašto?

Kako to utječe na promjenu boje i trenutno stanje?

Ja to isto sve radim već četiri i pol godine i nikada nismo imali nikakvih problema.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Siječanj 04, 2015, 17:09:46 poslijepodne »
a gdje je riba dok mu ti mjenjas vodu?

mislim.....s obzirom da nemas filter, i nemas previse opcija, ali nikad ne mjenjaj svu vodu, max 50%, pa onda bar 2 dana pusti, ali sve je to besmisleno bez filtracije i cirkuliranja vode

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Siječanj 04, 2015, 17:14:25 poslijepodne »
Riba bude u teglici za to vrijeme koja služi samo toj svrsi.
Bude u vodi iz akvarija, s kojom ga vratim nazad u akvarij, tako da se ipak izmiješa prethodna voda s novom.

Offline Damir_Sl

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Siječanj 04, 2015, 17:30:37 poslijepodne »
gledaj....to ti je kao ono....

neznam koliko imas godina, ali recimo....da te mama izbaci van iz sobe, da ti vrecicu s malo zraka u njoj, pa ti budi negdje dok ona ne pospremi sobu, promjeni zavjese ili stajaznam....i onda te vrati, i otvori ti tu vrecicu, da ti se malo zrak pomjesa....

i ako ribi svakih par dana priustis taj tretman, onda se ne moras cuditi sto je bolesna...cudi se sto je uopce ziva.  :D :D :D :D

zezam se, ali...to su ogromni sokovi za ribu, skokovi u temperaturi i parametrima vode....previse toga je tu lose, previse za pisati...

to se uglavnom tako ne radi.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Siječanj 04, 2015, 17:34:41 poslijepodne »
Temperatura vode bude ista jer je mjerim i naštimavam.
4,5 godine je tako stvar funkcionirala - nije bilo nikakvih problema.

Prema simptomima koje vidim, čini mi se da bi mogao biti problem s probavom i/ili s plivaćim mjehurom.

Offline Bleki

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Siječanj 04, 2015, 18:02:13 poslijepodne »
Bleki je bolje!  :heart:

Oteklina je potpuno splasnula, vratio se u svoj položaj i pliva kao lud po akvariju  :) :klap: :up:

Čini se da mu je prehrana s graškom pomogla!

E, sad, da ga večeras nahranim s još malo graška? Ili da mu dam razmočene listiće riblje hrane?

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #20 u: Siječanj 04, 2015, 23:52:40 poslijepodne »

Offline biosvera

• Punopravni član
« Odgovori #21 u: Siječanj 04, 2015, 23:58:26 poslijepodne »
ps u zadnjem članku (najbolji i najkvalitetniji za pročitat) su zbrčkane neke slike to moraju riješit urednici da nebi bilo zabune  :up: