Lipanj 25, 2025, 00:04:34 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Koi hranilica na zahtjev  (Posjeta: 2297 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
Koi hranilica na zahtjev
« u: Prosinac 28, 2014, 14:37:34 poslijepodne »
Napravio sam hranilicu na zahtjev, sastoji se od plasticne boce u kojoj su dvije cjevcice koja ulaze jedna u drugu. Jedna je postavljena na oprugu a obje imaju otvore na sebi koji se poklope kad se povuce flaks koji je zavezan na cjevcicu sa oprugom. Kad se otvori poklope , hrana prolazi i pada.
Sad mi samo treba dovoljno velika riba da to moze aktivirat  8)

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
Odg: Koi hranilica na zahtjev
« Odgovori #1 u: Prosinac 29, 2014, 17:57:57 poslijepodne »
Cemu uopce feeder on demand? Pa Koi ima takav probavni trakt koji je namijenjen za konstantne male kolicine raznovrsne hrane, poprilicno razlicito on onoga kako se hrane u ribnjacima. Tako, ako im dnevno bacis 2-3x vece kolicine hrane, oni to brzo pojedu ali i brzo prodje kroz trakt (u kojem btw ne postoji zeludac), slabo iskoristeno. Sto se tice hranjenja, Koi su vise kao slonovi, ne pirane.

Radjena su i neka istrazivanja na tu temu

Citat:
They have this tank with carp and put a auto feeder on it but the carp have to tap a ball for the feeder to supply them with food, so they actually decide for themselves when and how much they want to eat.
The outcome of this research was they mostly feed during night and it took them between 15 to 30 minutes to find out how the system works.
Funny thing was if the researchers took the exact same amount of food used by these carps per day and hand feed that amount to an equal system with the same amount of carp during daytime the carp that fed themselves would grow 1,5 times as fast opposed to the carp that were being handfed

Sto je nekako i logicno, ako jedu konstantno manje kolicine, probavni trakt ce imati vise vremena absorbirati sve iz hrane i bit ce bolje iskoristena.

Offline chungaaa

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 35
« Odgovori #2 u: Prosinac 29, 2014, 18:10:19 poslijepodne »
Al sigurno da će bit fora kad mu dođu susjedi a on kao ima tak pametne ribe da se same hrane  :D
Super fora, samo je pitanje dal bude šljakalo.

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Prosinac 29, 2014, 18:27:23 poslijepodne »
Al sigurno da će bit fora kad mu dođu susjedi a on kao ima tak pametne ribe da se same hrane  :D
Super fora, samo je pitanje dal bude šljakalo.

Takve hranilice uredno sljakaju, nije to nista novo. Ljudi prijavljuju da ispocetka ribe kao mutave aktiviraju hranilicu , ali kasnije kad skuze da hrane nece nestat i da je uvijek ima onda smanje potrosnju (iako jedu vise nego prije). Dakle, potrebno je odredjeno vrijeme privikavanja. I kazu da se ribe ne debljaju, unatoc povecanoj kolicini hrane.
« Zadnja izmjena: Prosinac 29, 2014, 18:40:56 poslijepodne od majstor76 »

Offline max-max

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #4 u: Prosinac 29, 2014, 20:18:13 poslijepodne »
Ovaj patent izgleda jako zanimljivo  :klap: , ako stvar funkcionira probaj staviti slabiji feder za manje ribe  :up:

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Prosinac 29, 2014, 20:43:30 poslijepodne »
Ovaj patent izgleda jako zanimljivo  :klap: , ako stvar funkcionira probaj staviti slabiji feder za manje ribe  :up:

Za manje ribe je verzija sa klatnom u obliku sipke mislim bolja, jer treba manja snaga da se aktivira.

Offline royalblue

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Sisak
  • Mirno more nikad nije stvorilo dobrog mornara
« Odgovori #6 u: Prosinac 31, 2014, 11:32:55 prijepodne »
moje jedu non stop  ...bacim ja, baci baka, bace klinci, baci baka, bace klinci, baci sestra, bacim ja pa opet baka jer baka ko baka voli kad su svi oko nje siti. eno, mačka hoda po dvorištu debela ko malo prase :D :D

al fora su te hranilice...baš me zanima kak bi to ribe prihvatile i koliko bi im trebalo da skuže sistem. mojima je dugo trebalo da uopće probaju salatu i lubenicu. u narandžu još uvijek gledaju kao u vanzemaljca  :roll: :roll: