Srpanj 27, 2025, 22:01:00 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Anubias - problem  (Posjeta: 1970 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline elvis123

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 52
Anubias - problem
« u: Studeni 06, 2014, 10:28:06 prijepodne »
pozdrav, molio bih za savjet i pomoć.Primjetio sam na listovima anubiasa da se pojavio ko fini,zrnati sloj svjetle boje.Kako mi je podloga kvarcni pijesak ispočetka sam mislio da je to pijesak po listovima,no kad sam ga probao protresti vidio sam da nije u pitanju pijesak nego nešto drugo.Čitajući po prijašnjim temama siguran sam da je riječ o ovome: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96396.0
dakle, biogena dekalcifikacija.akvarij je inače 160L, i od bilja imam nezahtjevne biljke (anubias,valisneria,hygrophila polysperma,javanska mahovina,rogolist, cryptorine wentdi),podloga je zemlja za cvijeće i preko nje pijesak..Ne dodajem CO2, a rasvjeta je 4 štedne žarulje (6500K, 2x20W, i 2x15W).kao rješenje problema kolege su navele ili dodavanje CO2, ili omekšanje vode.
e sad me zanima, pošto imam nezahtjevno bilje koje ne iziskuje nužno CO2, dali je možda rasvjeta prejaka i koju bi mi vi savjetovali (dakle,riječ je o štednim žaruljama),jer si mislim da bi smanjenjem rasvjete smanjio biljkama potrebu za CO2, ili da možda smanjim foto-period koji je sad 11h.I na koji način mogu omekšati vodu ,a da ne koristim RO? bi li dodavanje EasyCarboa pomoglo?

Offline Jakov123

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 27
Odg: Anubias - problem
« Odgovori #1 u: Studeni 06, 2014, 10:37:55 prijepodne »
Po meni je to previse svijetla za anubias, ja ga drzim u akvarijima 60*30*30* na 11w i mogu ti rec da su super zdravi i konstantno se šire, nisam siguran dali ga mozes spasit sad ako su svi listovi takvi osim da poboljsas situaciju pa ti nove listove pusti, e da i probaj ga sto manje micat da se lijepo ukorijeni,po meni najbolje anubias raste kad nesto korijena on sam pusti u podlogu, imace je to bijelo korijenje
Ja mislim da ti je dovljno ove 2x20w,

Offline elvis123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Studeni 06, 2014, 11:14:23 prijepodne »
hvala na odgovoru, i ja si mislim da je previše svjetla s obzirom da nemam CO2.Anubiasi mi inače stalno izbacuju nove listove,i generalno imam dojam da mi biljke dosta brzo rastu...možda je brzi rast posljedica jakog svjetla pa onda dođe do toga da biljkama fali CO2,neznam,probal budem smanjit rasvjetu na oko 25W/lit.

Offline Grale

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #3 u: Studeni 11, 2014, 08:21:22 prijepodne »
Da, ja sam imao taj problem. Ne znam jel je slučajnost ili ne, ali sam taj akvarij gdi je bio problem sa anubiasom prebacio s posla doma, samim time je i druga voda koju stavljam u akvarij. Sad mi se više ne stvara taj kalcifikat. Kako mi rastu novi listovi, ove stare sa kalcifikatom režem jel se to ne da skinuti. Da se postrugat noktom, al onda i oštetim list.

Offline elvis123

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Studeni 11, 2014, 08:38:48 prijepodne »
da, očito je ova voda koju stavljam pretvrda.možda bi pomoglo da kod izmjene vode pomješam vodu iz pipe s destiliranom vodom? ili da,pošto,imam hidrofor u podrumu koji vuče vodu iz zemlje,da probam staviti tu vodu?

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #5 u: Studeni 11, 2014, 09:18:12 prijepodne »
da, očito je ova voda koju stavljam pretvrda.možda bi pomoglo da kod izmjene vode pomješam vodu iz pipe s destiliranom vodom? ili da,pošto,imam hidrofor u podrumu koji vuče vodu iz zemlje,da probam staviti tu vodu?
Ništa ti to ne znači jer imam i ja hidrofor pa je voda dosta tvrda, jedino to možeš vidjeti ako testiraš vodu.