pozdrav, molio bih za savjet i pomoć.Primjetio sam na listovima anubiasa da se pojavio ko fini,zrnati sloj svjetle boje.Kako mi je podloga kvarcni pijesak ispočetka sam mislio da je to pijesak po listovima,no kad sam ga probao protresti vidio sam da nije u pitanju pijesak nego nešto drugo.Čitajući po prijašnjim temama siguran sam da je riječ o ovome:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=96396.0 dakle, biogena dekalcifikacija.akvarij je inače 160L, i od bilja imam nezahtjevne biljke (anubias,valisneria,hygrophila polysperma,javanska mahovina,rogolist, cryptorine wentdi),podloga je zemlja za cvijeće i preko nje pijesak..Ne dodajem CO2, a rasvjeta je 4 štedne žarulje (6500K, 2x20W, i 2x15W).kao rješenje problema kolege su navele ili dodavanje CO2, ili omekšanje vode.
e sad me zanima, pošto imam nezahtjevno bilje koje ne iziskuje nužno CO2, dali je možda rasvjeta prejaka i koju bi mi vi savjetovali (dakle,riječ je o štednim žaruljama),jer si mislim da bi smanjenjem rasvjete smanjio biljkama potrebu za CO2, ili da možda smanjim foto-period koji je sad 11h.I na koji način mogu omekšati vodu ,a da ne koristim RO? bi li dodavanje EasyCarboa pomoglo?