Srpanj 18, 2025, 19:27:31 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: DIY akvarium pomoc  (Posjeta: 7466 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ile

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
Odg: DIY akvarium pomoc
« Odgovori #25 u: Studeni 07, 2014, 20:16:16 poslijepodne »
Pc napajanje, neki dan otisao u radnju da kupim adapter za ledice kaze nemamo jedan koji teeba al ti mogu prodati dva koja daju tvoje w reko koliko me to kosta kaze 120 KM
Tako da sam def odlucio PC napajanje
Ledice su s ebaya
Hmmm ovaj tvoj prjedlog ne izgleda lose za postepeno paljenje
Znaci trebala bi mi tri cetri tajmera i dva tri dimera jer kontam u nekoj buducnosti skorijoj ubaciti pored ove svjetlosti jos dvije tri dodatne boje

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #26 u: Studeni 07, 2014, 20:21:44 poslijepodne »
Uh što je tip nabio cjenu, za te novce kupiš pola ebaya :D

Neznam kako stojiš sa elektronikom, možda imaš nekog poznatog ko se razumije u žičice, pa se da složiti super stvari sa Arduinom (razno razne simulacije sa svjetlom, doziranje, grijanje, hranjenje... sama mašta je granica).

Ovo sa tajmerom bi ti radilo da imaš odvojena napajanje po grupama ledica, ovako sa jednim napajanjem za sve ledice pališ i gasiš sve istovremeno što je opet bolje nego se ručno gnjaviti sa time :)

Offline ile

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Studeni 08, 2014, 16:53:51 poslijepodne »
Pa otprilike pola hahhaah

Nisam s elektronikom dobar al imam par elektricara koji su dobri po tom pitanju :) pa cu malo i njih zaposliti dok pripremim sve sto mi treba jos uvjek cekam ledice da mi dodju a nasao sam pc napajanje od 300w 12v a ledice mi rade od 9-12v

Eh jedno pitanje koliko ti je poznato koliko se ledice griju posto sam uzeo ledice koje nemaju ip69 zastitu pa pravim neki vrstu staklenog kucista koje ce pola biti u vodi a pola ne al ce biti zatvoreno tj sve zasilikonirano ja kontam da necu imati problema s tim grijanjem ledica (barem se nadam) u ostalom tu je voda da ih nekim djelom hladi hahha

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
« Odgovori #28 u: Studeni 08, 2014, 17:08:47 poslijepodne »
ili vrlo jednostavno, za sitne pare, s ebaya narucis 12V timer, spojis ih na napajanje, na njega ledice....i s jednim napajanjem palis (i gasis) kombinaciju ledica kako hoces. sve ovisi koje ledice spojis na koji timer i kako ga namjestis.

Koliko W ima napajanje, ti je ustvari apsolutno nebitno. 300w ti nista ne znaci, ono sto ti je najbitnije koliko A daje na 12V+ kanalu. Ne vjerujem da si bas pogodio napajanje koje ti nece odgovarati za taj broj ledica, ali, sad pricam napamet, neznam specifikacije tvojih ledica, te ledice znaju "trositi" i do 1050mA (dakle 1A).

Ako su 12v po komadu, spajas ih paralelno, jer ti je napajanje isto 12v. dakle racunaj, 10 ledica = 10A (12 sigurnije). To bi trebalo moci dati svako iole bolje napajanje, ali provjeri za svaki slucaj, moze li napajanje dati toliko ampera na 12V kanalu.

Ledice se griju dosta, ali uz alu profil, i ako predvidis neku varijantu da se topli zrak izvlaci (ventilator/i) iz tog staklenog kucista, mislim da neces imati previse problema s grijanjem.

Offline VlatkoZ

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #29 u: Studeni 08, 2014, 18:44:20 poslijepodne »
Pa ledice ti se griju ali za ove10 watne ledice ti odlicno sluze hladnjaci za procesore iz kompjutera. Inace u kompjuterima ima dosta razlicitih alu hladnjaka pa ako imas neki stari kompjuter ili neko u susjedstvu ima komp za baciti odvijac u ruke i povadi sve sto mozes iskoristiti :)
U kompjuteru imas i temp. senzor kojeg isto mozes iskoristiti, pa napomeni svojim elektricarima mozda im padne koja ideja. Isto tako izvadis i ventilatore iz kompa  koji ti mogu posluziti za dodatno hladjenje ledica ili cak za hladjenje vode u akvariju po ljeti.

Offline ile

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #30 u: Studeni 08, 2014, 19:41:46 poslijepodne »
Valjda cu nesto iskombinovati od vasih savjeta dok mi dodju ledice :)

Offline ile

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Studeni 08, 2014, 19:51:29 poslijepodne »
Imam jos jedno pitanje (mozda je do ove privremene rasvjete)

Voda mi izgleda mutna kada je gledam s boka a s prjed sve ok da kazem lici mi na kristalno cistu.

Filter je prva komora najporoznija spuzva druga komora je ona srednja porozna spuzva

Treca komora je fina spuzva i ispod nje jedna vrsta filtera koju koristim za poliranje vode

Cetvrta komora je dva grijaca po 500 w ( nebitno za cistocu vode heheh)

Peta komora je onaj k1 plastika kako se zove onaj moving bed i ispod njega sljuak koji sam koristio u akvariju 4-8 mm da sprjeci prolaz k1 u sestu komoru gdje je pumpa da se ne lijepi na pumpu i to sve super funkcionise sem sto kada gledam s strane vodu akvarija izgleda mutno opet kazem mozda je do jadne rasvjete hahahha

I da jos jedno pitanje k1 koji je u petoj komori na njega pada voda iz 4 gdje su grijaci moze li se tako na njega lijepiti bakterija ona ili je najbolje da ga miksam s zracnom pumpom ?