Srpanj 23, 2025, 21:20:53 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Molim pomoć, zna li netko kakav je ovo parazit?  (Posjeta: 2167 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Gombas

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 52
Molim pomoć, zna li netko kakav je ovo parazit?
« u: Studeni 15, 2014, 10:21:43 prijepodne »
Unaprijed zahvaljujem na dgovoru jer ovo me zaista muči. Imam akvarij od 50l sa svom potrebnom opremom i u njemu dvije pajčolanke. Ribe su zdrave, razigrane i odlično napreduju (imam ih nešto više od 2 mjeseca). Prije mjesec dana sam na jednoj primjetio nekakvog parazita ko d korijena stražnje peraje (ako se tako kaže) i oko njega krvave ranice od 3-4mm. Dodao sam soli prema uputama s foruma i GoldMed od Tetre, a parazit je za 2-3 dana nestao i rane su se potpuno povukle. Riba se svo vrijeme ponašala normalno, nije se češala o stvari, jela je i plivala kao da se ništa ne događa. Prije par dana se dogodilo isti scenarij, s tim da je parazit nakon tretmana prešao na peraju druge ribe ali je isti dan i otpao. Kada sam jutros čistio akvarij, vidio sam ga kako pluta u vodi i uspio ga uhvatiti i slikati. Još se neko vrijeme micao kad sam ga položio na suhu površinu i onda (mislim) uginuo.Molim lijepo ako netko zna o čemu je riječ i što da radim kako se to ne bi ponovilo, da mi da neki savjet. Hvala vam puno!

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
Odg: Molim pomoć, zna li netko kakav je ovo parazit?
« Odgovori #1 u: Studeni 15, 2014, 11:47:02 prijepodne »
Arguloza (riblja uš)

Offline Gombas

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Studeni 15, 2014, 11:48:30 prijepodne »

Arguloza (riblja uš)
Hvala puno na odgovoru, da li trebam nešto još napraviti ili je dovoljno što sam ju uklonio?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #3 u: Studeni 15, 2014, 11:54:29 prijepodne »
E to ti nebi znao samo sam se sjetio da je netko davno stavljao macro slike toga parazita na forum, pa probaj proguglati ili će se možda netko javiti tko zna.

Offline Gombas

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Studeni 15, 2014, 11:55:17 prijepodne »
E to ti nebi znao samo sam se sjetio da je netko davno stavljao macro slike toga parazita na forum, pa probaj proguglati ili će se možda netko javiti tko zna.

Ok, hvala na trudu u svakom slučaju.  :up:

Offline mrki13

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zg
« Odgovori #5 u: Studeni 15, 2014, 22:46:18 poslijepodne »
I bez liječenja ga možeš odmah ukloniti, ako se razmnože onda je zlo. Pogotovo na malom prostoru s dosta ribe.
Imaš za kupiti i medopond od jbl, a i drugih proizvođača ukoliko su se razmnožili u podlozi.

Nisu opasni, al su opasne rane koje uzrokuju, dolazi do infekcija i riba se razbolijeva. U prirodi također nisu problematični al u ribnjacima, ribogojilištima i akvarijima stvaraju probleme, a najviše strada riblja mlađ.
Ukoliko si ih uklonio i tretirao lijekom prati stanje i tretiraj lijekom po uputstvima. (još jednom za 10-ak dana, ukoliko su se razmnožili jaja lijek ne uništi u podlozi)

Ti su vjerojatno (90%) stigli na ribama kao mali, (10%na bilju) te su narasli, ukoliko si ih potamanio nema straha od ponavljanja. Ukoliko kupuješ ribe stavi ih u teglu i pregledaj il tretiraj nečim da ih ne uneseš u akvarij. Nažalost sam ih i ja viđao po hladnovodnim ribama u pet shopovima.

Offline Gombas

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Studeni 15, 2014, 22:55:02 poslijepodne »

I bez liječenja ga možeš odmah ukloniti, ako se razmnože onda je zlo. Pogotovo na malom prostoru s dosta ribe.
Imaš za kupiti i medopond od jbl, a i drugih proizvođača ukoliko su se razmnožili u podlozi.

Nisu opasni, al su opasne rane koje uzrokuju, dolazi do infekcija i riba se razbolijeva. U prirodi također nisu problematični al u ribnjacima, ribogojilištima i akvarijima stvaraju probleme, a najviše strada riblja mlađ.
Ukoliko si ih uklonio i tretirao lijekom prati stanje i tretiraj lijekom po uputstvima. (još jednom za 10-ak dana, ukoliko su se razmnožili jaja lijek ne uništi u podlozi)

Ti su vjerojatno (90%) stigli na ribama kao mali, (10%na bilju) te su narasli, ukoliko si ih potamanio nema straha od ponavljanja. Ukoliko kupuješ ribe stavi ih u teglu i pregledaj il tretiraj nečim da ih ne uneseš u akvarij. Nažalost sam ih i ja viđao po hladnovodnim ribama u pet shopovima.

Hpuno hvala na ovako opširnom odgovoru. U akvariju (50l) nemam bilja, samo te 2 pajčolanke  i jedan manji komad drveta. Tako  da i nije neka gužva. Pretpostavljam da su došli s ribama, ali što je tu je. Bio je jedan prije mjesec dana i s drugi sada. U međuvremenu ništa. Znači lijek još jednom i onda bi trebalo biti dobro? Pitam jer sam prije tri dana dobro isprao podlogu toplom vodom, oprao akvarij i promijenio svu vodu. Prije pranja je već odrasla uš bila na ribi, pa se nadam da sam pranjem potamanio jaja.

Sent from my iPhone using Tapatalk