Srpanj 21, 2025, 16:38:05 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Pitanje o novim ribicama  (Posjeta: 2638 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Matey

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Pitanje o novim ribicama
« u: Kolovoz 18, 2014, 21:15:11 poslijepodne »
Pozdrav!
Prije tri dana sam kupio ribice. akvarij sam kupio prije otprilike 3 tjedna i voda je u njemu ciklirala dva tjedna. nakon tjedan i pol stavio sam dva čistača a sada i ostale ribice. danas sam primijetio da ribe plivaju pri vrhu akvarija a ponekad i kao da uzimaju zrak izvana. zanima me jel je to normalno ili ako nije sto trebam napraviti. akvarij ima 54 litre, filter stalno radi, a pumpa za zrak (koja je na filteru) radi preko dana dok prek noci ne( da se naspavam :D)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Odg: Pitanje o novim ribicama
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2014, 22:09:27 poslijepodne »
Može biti da je u pitanju pomanjkanje kisika u vodi, mada mi sve to mi nalikuje na nedovoljno zacikliran akvarij i pojavu nitrita :( O kolikom broju i kojim ribicama je riječ? Da li si mijenjao vodu tijekom cikliranja tj. prije unosa ribica? Da li filter mreška površinu vode? Imaš li po površini vode masne mrlje?

U svakom slučaju, na tvom mjestu bi kupio test trakice i provjerio vodu.

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Kolovoz 18, 2014, 22:18:22 poslijepodne »
imam 20 ribica i od toga su 5 čistača (2 ancistusa, 2 corydoras mixa i 1 corydoras aymonier(mislim da se tako zove) .
od ostalih ribica imam 5 platyja, 4 tetre limun, 4 neon glowlight i 2 gupija.
vodu nisam mijenjao tijekom cikliranja. prvi put imam akvarij i nisam znao niti procitao nigdje da treba mijenjati. nemojte zamjerit.
filter ispusta kroz pumpicu zrak i on je u potpunosti u vodi tako da iz njega izlaze mjehurici. nadam se da je to dovoljno. nema nikakvih masnih mrlja na povrsini.

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #3 u: Kolovoz 18, 2014, 22:35:32 poslijepodne »
Promjeni trećinu vode i biti će to uredu... Razloga zbog kojeg ti ribice idu na površinu može biti više, od toga da ih previše hraniš pa dosta hrane propadne i počne zagađivati vodu, do toga da nedostaje kisika jer je u akvariju dosta riba...

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Kolovoz 18, 2014, 22:39:56 poslijepodne »
promijenit cu im vodu pa cu vidjet sto se dogadja. hvala :)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #5 u: Kolovoz 18, 2014, 22:51:38 poslijepodne »
Prvo stavi filter tako da mlaz iz njega mreška površinu vode... znači, stavi ispuh tik do površine. Tako ćeš poboljšati razmjenu plinova u vodi i samu aeraciju.

Drugo, čini mi se da si malo preopteretio svježe zaciklirani akvarij sa toliko ribica odjednom. Neko zlatno pravilo kaže da se unosi iz tjedna u tjedan vrsta po vrsta ribica. Moj savjet je da kupiš test trakice i provjeriš NITRITE. Gotovo sam siguran 100% da je u pitanju trovanje nitritima :'(
U svakom slučaju, zamijeni 40-50% vode, doziraj cca 20ml EasyLife FluidFilterMedium i dodavaj svaki dan dobre bakterije (EasyLife EasyStart, Tetra Safe Start i sl.). Ako su u pitanju nitriti, nakon 2-3 dana opet ponovi proceduru jer moraš obaviti tzv. ubrzano cikliranje.

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Kolovoz 18, 2014, 23:03:39 poslijepodne »
hvala puno. jos jedno pitanje. koju kolicinu dobrih bakterija trebam stavljati?
novi sam u akvaristici pa jos ne znam puno. za stavljanja riba nisam znao. u pet shopu mi nista nisu rekli pa nisam ni znao. da sam znao drugacije bi to napravio. i da. treba li voda odstajati prije negi sto ju stavim u akvarij? hvala jos jednom :)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #7 u: Kolovoz 18, 2014, 23:29:21 poslijepodne »
Za doziranje dobrih bakterija zavisi o preparatu kojeg koristiš. Uglavnom, na bočici uvijek stoji doza, a dobro je i to što sa dobrim bakterijama ne možeš predozirati akvarij. Za EasyLife EasyStart (najjeftiniji preparat na našem tržištu, 50kn = 250ml) kaže 10ml na 50 litara. U uputama još stoji i da se u slučaju pojave nitrita dozira tako svaki dan.

Ako možeš, neka voda odstoji 24h radi klora, ali možeš dodati tzv. deklorinatore tipa Sera Aquatan (opet najjeftiniji preparat 50kn = 250ml)  u dozi 5ml na 20l vode. Vodi samo računa da voda koju stavljaš u akvarij bude približno iste temperature kao ona u akvariju.

Na žalost, večina trgovaca u petshopovima zna samo prodati vreću hrane za pse i konzerve za mačke. Čast iznimkama, ali njima je samo cilj ljudima uvaliti ribice:-(

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Kolovoz 18, 2014, 23:33:20 poslijepodne »
sutra idem u pet centar po bakterije i ffm. sutra cu staviti vodu da odstoji pa prekosutra ju izmijeniti. nadam se da ce ribice ozdraviti jer mi ih je stvarno zao. hvala na savjetima :)

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #9 u: Kolovoz 19, 2014, 00:34:06 prijepodne »
S obzirom na ribe koje imaš u akvariju, kemija je overkill.

Luciano ti je dao dobre savijete, ali te vrste riba su dovojno jeftine da upotreba raznih kemijskoh dodataka dovodi do toga da je, kako to naši stari kažu, "pita skuplja od tepsije"...

Ako je riba zdrava i u dobroj kondiciji, brzo će se naviknuti na uvijete koje joj stvaraš u akvariju (naravno da moraš redovno mijenjati dio vode i čistiti filter), a ako riba nije zdrava ili nije u kondiciji neće živjeti jako dugo... U početku sam i ja koristio svakave kemije, ali s vremenom sam uvidio da su te kemije u većini slučajeva bacanje novaca... Doduše, kada radim s nekm meni novim vrstama i ja znam nešto od tih kemija upotrijebiti povremeno, ali to izbjegavam što je više moguće jer te kemije isto kao i ljekovi koliko dobrog toliko i lošeg...

Akvarij ti je relativno mali i sve što radiš uzrokuje nagle promjene, a to ribe teško podnose, pa ti savjetujem da samo redovno mjenjaš vodu, paziš kako hraniš ribe i da budeš strpljiv....

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #10 u: Kolovoz 19, 2014, 01:17:26 prijepodne »
Meni je uvijek žao jadnih životinjica, bez obzira što su "jeftine", pa im uvijek nastojim pomoći :'(
S druge strane, pokušavam sve prirodno i sa što manje kemije. Međutim, FFM tj. zeoliti mi i ne spada u neku opaku kemiju, a dobre bakterije dodam i dana danas kad čistim filter, zlu ne trebalo. Ali, npr. Ich sam izliječio kod ribica prirodnim putem (podizanjem temperature i dodavanjem soli), iako je i opaki Tetrin ContraSpot bio spreman ;) Međutim, ne mogu odoliti da im jednom tjedno ne kapnem Fishtamin vitaminčiće za imunitet :D

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #11 u: Kolovoz 19, 2014, 08:17:46 prijepodne »
da onda nesto napravim u vezi toga ili da mijenjam redovno vodu i cekam?
hvala :)

Offline Monstrum

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #12 u: Kolovoz 19, 2014, 08:28:25 prijepodne »
složio bih se s lucianom u vezi pet shopova ... samo im je u cilju uvaliti robu i postupak koji je naveo je "by the book", na taj način ćeš spasiti ribice no koštati će te više od samih riba ... ja bih vjerovatno postupio kao i blacktiki ... ako su ribe zdrave i kondicijski dobre, zamjeni 50% vode na par puta i ribe će se naviknuti na svoj novi okoliš, ajmo reći neka vrst prirodne selekcije, ostati će ti najžilavije ... eto jedino se brinem za neonkice, one su osjetljivije ... sretno ;)
"When I die bury me upside down, so the world can kiss my ass."

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #13 u: Kolovoz 19, 2014, 08:30:45 prijepodne »
hvala :)
50% vode mijenjam svaki tjedan jel tako? kad mijenjam da pod usisem?

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #14 u: Kolovoz 19, 2014, 11:47:13 prijepodne »
Kad je akvarij prenapučen (kao kod mene), mijenja se do 50% vode tjedno. Inače je dovoljno oko 15%.
Osobno svaku izmjenu vode usisavam dno, ali zbog velikog broja biljaka i malih beba gupića napravio sam mini usisivač:
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91954.0

Dok se nitriti ne spuste, trebao bi svaki drugi/treći dan mijenjati 40-50% vode i dodavati dnevno dobre bakterije u spužvu filtera i u vodu.
Inače, koncentracija amonijaka/nitrita/nitrata je veća na dnu akvarija, pa nije loše crijevom ili usisivačem izbacivati vodu sa dna.

Moj savjet je da stabiliziraš akvarij i spasiš što se spasiti da. Ako ribice uginu, i kupiš nove, opet nisi riješio problem nitrita, pa se tako ljudima dogodi da u par mjeseci iskeširaju dosta novaca na ribice (a frustracije da i ne spominjem).

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #15 u: Kolovoz 19, 2014, 13:34:49 poslijepodne »
danas ujutro sam podigao filter tako da mreska vodu i primijetio da puno manje idu na povrsinu. skora da i ne idu. tu itamo koi platy otidje. izgleda da im je ipak falilo kisika.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #16 u: Kolovoz 19, 2014, 15:04:50 poslijepodne »
Super! Uvijek je lakše dodati kisika nego se boriti sa nitritima.

Sent from my PAP4500TDUO using Tapatalk

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #17 u: Kolovoz 19, 2014, 15:10:45 poslijepodne »
sutra cu im promijeniti vodu pa se nadam da vise uopce nece iznaziti na povrsinu :)

Offline Matey

• Novi član
  • *
« Odgovori #18 u: Kolovoz 20, 2014, 18:57:04 poslijepodne »
imam pitanje. da ne otvaram novu temu pitat cu tu. primijetio sam da jedna riba( pretpostavljam platy) ima crnu tocku kod repa. nigdje na internetu nisam nasao odgovor na to pitanje pa evo. hvala puno :)

Offline amex696

• Novi član
  • *
« Odgovori #19 u: Listopad 14, 2014, 11:24:50 prijepodne »
Prevelik bio load na pocetku za filter koji nije bio spreman za ovaki udar.