Pozdrav!
Imam mali (60L) akvarij zadnje 2 godine, sa zlatnim ribicama. Uz par početničkih grešaka doveo sam ga u red tako da djelomičnu zamjenu vode radim svaka 3-4 tjedna, a dvaput tjedno testerom provjeravam kvalitetu vode. Ribama ok, meni ok, parametri su u redu (osim tvrdoće, jel, koja je takva kakva je, ali ostali otrovi su u dozvoljenom području).
Kako je akvarij počeo negdje curiti, uzeli smo jedan veći polovni jer smo dobili dobru cijenu. E sad...
Taj novi, 200L (100d x 50v x 40š) akvarij došao je vrlo prljav i neuredan, sa jednim skalarom. Pošto mi je žao pustiti da riba crkne, čitao sam i saznao da je moguće spojiti ove dvije vrste u jedan akvarij, da se može postići klima koja će odgovarati objema vrstama. Ne idealno, naravno, ali trebalo bi im biti ok, i skalaru i zlatnima.
Pitanje br. 1: koju temperaturu preporučate ciljati? Do sada mi se čini da bi 23 bilo nekakva sredina - nije pretoplo za zlatne a ni prehladno za skalara. Može savjet?
Nadalje - filter. Filter je Sacem Blulife 200. To je veliki komad plastike koji se silikonom lijepi za zid akvarija. Kad se zalijepi, formira 3 komore koje su spojene na bazi prelijevanja: u lijevoj komori, najužoj, na dnu su rupe gdje ulazi voda. Tu stoji grijač. Voda bi trebala ispuniti komoru te se na vrhu, gdje je ubutarnja stijenka niža od nivoa vode u akvariju, prelijeva u srednju komoru, najširu. Tu bih stavio prvo vatu (na vrh, gdje voda ulazi), uspod vate bi išao aktivni ugljen (u ženskoj čarapi ili ako netko ima bolju ideju slušam), a onda na dnu bi bila vrećica sa onim keramičkim valjčićima. Ta srednja komora je na dnu spojena sa trećom, na vrhu koje se nalazi pumpa koja vodu izbacuje van. Tupa za pumpu (izlaz pumpe) je malo iznad nivoa vode.
Ako sam dobro zalijepio tu plastiku, to bi trebalo tako funkcionirati, zakonom spojenih posuda.
Pitanje 2: je li to ok filtracija? Treba li što mijenjati, dodati, oduzeti?
Pitanje 3: zbog čega je onaj stari akvarij procurio, sam od sebe, nakon 2 godine? I kako to da priječim u novom. Nismo ga selili, micali, dirali, samo hranimo ribe i mijenjamo vodu kad treba, ništa više, a on slini. Malo slini, sitno, ali slini.
Hvala na pomoći!