Srpanj 31, 2025, 21:59:31 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Malo čudna kombinacija + pitanje o filteru  (Posjeta: 2009 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bluedevil

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
Malo čudna kombinacija + pitanje o filteru
« u: Rujan 30, 2014, 08:28:08 prijepodne »
Pozdrav!
Imam mali (60L) akvarij zadnje 2 godine, sa zlatnim ribicama. Uz par početničkih grešaka doveo sam ga u red tako da djelomičnu zamjenu vode radim svaka 3-4 tjedna, a dvaput tjedno testerom provjeravam kvalitetu vode. Ribama ok, meni ok, parametri su u redu (osim tvrdoće, jel, koja je takva kakva je, ali ostali otrovi su u dozvoljenom području).
Kako je akvarij počeo negdje curiti, uzeli smo jedan veći polovni jer smo dobili dobru cijenu. E sad...
Taj novi, 200L (100d x 50v x 40š) akvarij došao je vrlo prljav i neuredan, sa jednim skalarom. Pošto mi je žao pustiti da riba crkne, čitao sam i saznao da je moguće spojiti ove dvije vrste u jedan akvarij, da se može postići klima koja će odgovarati objema vrstama. Ne idealno, naravno, ali trebalo bi im biti ok, i skalaru i zlatnima.

Pitanje br. 1: koju temperaturu preporučate ciljati? Do sada mi se čini da bi 23 bilo nekakva sredina - nije pretoplo za zlatne a ni prehladno za skalara. Može savjet?

Nadalje - filter. Filter je Sacem Blulife 200. To je veliki komad plastike koji se silikonom lijepi za zid akvarija. Kad se zalijepi, formira 3 komore koje su spojene na bazi prelijevanja: u lijevoj komori, najužoj, na dnu su rupe gdje ulazi voda. Tu stoji grijač. Voda bi trebala ispuniti komoru te se na vrhu, gdje je ubutarnja stijenka niža od nivoa vode u akvariju, prelijeva u srednju komoru, najširu. Tu bih stavio prvo vatu (na vrh, gdje voda ulazi), uspod vate bi išao aktivni ugljen (u ženskoj čarapi ili ako netko ima bolju ideju slušam), a onda na dnu bi bila vrećica sa onim keramičkim valjčićima. Ta srednja komora je na dnu spojena sa trećom, na vrhu koje se nalazi pumpa koja vodu izbacuje van. Tupa za pumpu (izlaz pumpe) je malo iznad nivoa vode.
Ako sam dobro zalijepio tu plastiku, to bi trebalo tako funkcionirati, zakonom spojenih posuda.

Pitanje 2: je li to ok filtracija? Treba li što mijenjati, dodati, oduzeti?

Pitanje 3: zbog čega je onaj stari akvarij procurio, sam od sebe, nakon 2 godine? I kako to da priječim u novom. Nismo ga selili, micali, dirali, samo hranimo ribe i mijenjamo vodu kad treba, ništa više, a on slini. Malo slini, sitno, ali slini.

Hvala na pomoći!

Offline Zeleni

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
Odg: Malo čudna kombinacija + pitanje o filteru
« Odgovori #1 u: Rujan 30, 2014, 09:56:01 prijepodne »
pozdrav...

ajmo ovak, prvo nemoj kombinirati skalare i zlatne, rađe udomi nekom tog skalara pa imaj zlatne ili udomi zlatne i nabavi još par skalara i neke tetrice pa imaj njih :)

filter bi bio OK, ali... vata ti ne treba, brzo se sprlja i samo štopa vodu i radi probleme, ugljen također izbaci jer i on nema u tom akvariju nikakvu svrhu, keramičke valjčiće možeš ostaviti ali ih stvai na vrh te srednje komore, a ispod njih stavi spužvu, možeš kombinirati par gustoća da bi dobio bolju filtraciju, a uz to bilo bi dobro ubaciti i neki mediji za biološku filtraciju u filter.

stari akvarij je možda popustio zbog starosti silikona, s vremenom izgubi svoja svojstva i treba ga ponovo zalijepiti, a možda i zbog nečeg totalno treće stvari...

ako nisi pogledao priručnik za početnike preporučam da ga pročitaš da još malo utvrdiš znanje i sretno dalje u ovom hobiju

Offline zvonimir_s

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Listopad 04, 2014, 22:47:22 poslijepodne »
...ejla...
s obzirom na opis akvarija i jedinog stanovnika..vidim da si ti uzeo akvarij od mojih frendova.
Šteta da se nisu bavili s njim..jer bi im sinčiću dobro došao...no....

U tom akvariju mi se nikako nije sviđao taj filter...izgleda ogroooman..mjesta zauzima i uopće nije lijep.. Najbolje traži neki vanjski filter.

Akvarij ti neće procuriti ako ga ne teroriziraš ..pomićeš, čistiš žiletom oko silikona...držiš na neravnoj podlozi i sl...
no ni to ti nije garancija...svaki akvarij..kao što se i svaki automobil...mogže pokvariti....

Offline Bluedevil

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 04, 2014, 23:21:22 poslijepodne »
Je, tajfilter je uzas. Prvo sam ga sredio i ocistio, zalijepio nanovo - a onda odustao :/
Uzeo sam vanjski, pa cemo vidjeti kak ce ici...

Offline stanky069

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #4 u: Listopad 05, 2014, 17:44:36 poslijepodne »
traženje kompromisa za držanje toplovodnih i hladnovodnih riba nijednima neće biti ugodno...tako da ja to ne bih mješao...

Offline Bluedevil

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Listopad 07, 2014, 10:06:09 prijepodne »
Evo update situacije - dogovoreno je s boljom polovicom da će zlatne ostati same gdje su i do sada bile, s tim da ćemo ih prebaciti u privremeni mali akvarij tek toliko koliko će mi trebati da popravim njihov (negdje lagano slini vodu van, izgleda na dnu ali moram isprazniti sve da vidim). Nakon toga, dakle, vraćaju se unutra, a gospon skalar ide u veliki akvarij. Taj se ciklira, grije, čeka se da korjenje potone (zasad pluta) itd.

Otvorio sam drugu temu, ali mogu i ovdje napisati - žena bi sa skalarom, osim još kojeg drugog skalara, stavila i "neke ribe jakih boja". E sad... neonke i gupiji, koliko sam shvatio, nisu dobra ideja jer završe kao hrana skalarima, a ni afrički ciklidi nisu dobra stvar jer dođe do klanja. Pa me zanima ima li još neka vrsta koja bi bila jakih boja (pod "jake boje" ide više-manje sve što nije srebrno, sivo ili crno) a da se slaže sa skalarima. Ići će ancistrus da čisti malo po dnu, ali žena bi još koju ribicu "jake boje".

Offline Zeleni

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #6 u: Listopad 07, 2014, 10:31:14 prijepodne »
sa skalarima možeš staviti razne tetre, pogledaj koje vam se sviđaju i uzmi jato od minimalno 10 komada da im bude ljepše jer su to jatašice i što ih je više to im je bolje...

npr. Hyphessobrycon eques (serpa tetra), Hyphessobrycon erythrostigma (bleeding heart tetra), Hyphessobrycon pulchripinnis (limun tetra) ili mozda neke nannostomuse...

Offline Bluedevil

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Listopad 07, 2014, 10:37:22 prijepodne »
Moram guglati da vidim koje su to, ali o tetrama sam do sada pročitao da ako su male (neonke) onda riskiraju da ih skalari pojedu, a ako su veće, onda one skalarima grickaju peraje. Velim, novi sam sa skalarima i tetrama pa ne znam koliko je toga istina a koliko je "desi se jednom na 1000 slučajeva".

Offline Plava_ptica

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Listopad 09, 2014, 09:39:17 prijepodne »
Moram guglati da vidim koje su to, ali o tetrama sam do sada pročitao da ako su male (neonke) onda riskiraju da ih skalari pojedu, a ako su veće, onda one skalarima grickaju peraje. Velim, novi sam sa skalarima i tetrama pa ne znam koliko je toga istina a koliko je "desi se jednom na 1000 slučajeva".

Ma neće ih pojesti. Stavi prvo tetre, a onda skalare i nemaš problema. Teško da ćeš kupiti tako jako male tetre da bi ih ovi mogli pojesti, naravno ako staviš mlade micre ili sl. da će biti dobar ručak skalarima