Kolovoz 04, 2025, 18:15:02 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Prvi akvarij 63L  (Posjeta: 1157 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Veslo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški  
Prvi akvarij 63L
« u: Kolovoz 17, 2014, 22:05:57 poslijepodne »
Bok,

nisam nikada prije se bavio akvaristikom i odlučio sam kupiti akvarij i odluka je pala na JUWEL Record 600 od 63L.
Znam da se početnicima preporuča nabava većeg akvarija, no ovaj mi po dimenzijama savršeno odgovara zbog moje sobe i nemam mjesta za ništa veće. Biram kompletirani akvarij iz razloga što sam nov u ovome i htio bi što prije početi i neda mi se zafrkavati sa DIY stvarima sad dok se još ne kužim u to, a kažu da je JUWEL kvalitetan brand.

http://www.juwel-aquarium.de/en/Products/Aquariums/Rekord-Line/Rekord-600-black-Int.html#!juwel-000000000000021600

Htio bih da me uputite kako da započnem ovakav akvarij s obzirom na manju litražu. Pročitao sam početnički vodič i shvatio osnove, međutim htio bih da mi pomognete u odabiru konkretno nekih stvari. Volio bih da mi kažete kakva kombinacija i broj riba može u ovu veličinu akvarija i koje biljke bi bilo dobro staviti. Nebih na početku odabirom podloge, bilja i slično htio previše ograničiti odabir riba kasnije jer se još nisam odlučio.

Sad evo pitanja redom
1.) Podloga i supstrat:
Je li svejedno kakvu podlogu stavljam u akvarij? Pijesak ili sitni šljunak? Uzeo bih svijetlu podlogu radi svjetlosti no je li bitan odabir podloge?
Kakav supstrat mi treba ako bih stavljao nezahtjevno bilje (slaba mi je rasvjeta u ovom akvarijskom kompletu)?
Koja količina u kilama mi treba supstrata i podloge za 60x30x40cm akvarija da ne kupim previše ili premalo?

2.)Biljke
S obzirom na 15W svjetiljke koja se dobije u kompletu (vidi specifikacije u linku), kakve su mi opcije po pitanju bilja?
Može preporuke koje biljke i gdje je najbolje da ih nabavim?
Je li bitno imati biljke od prvog dana radi započinjanja cikliranja ili ih mogu naknadno ubacit kad ih nabavim. (Jel se može uopće počet cikliranje samo sa podlogom i supstratom u akvariju il da odma postavim što više mogu kamenja i granja koji će kasnije biti unutra.

3.)Dekoracije
Imam nešto malo vinove loze u vrtu, a vidim da se to preporuča za stavljanje u akvarij, no gdje preporučate da potražim nekakve efektne komade stijene/kamenja za stavit u akvarij (možda nešto što će izgledati ko nekakva planina u akvariju), glupo mi je trošit lovu na dekoracije u pet shopu.

4.) Ostala oprema
Što mi još treba osim gore navedenih stvari?
Da nabavim nekakve one startere za cikliranje iz bočice ili je to bacanje novaca, ako da, koji?
Medij za filter, spužvu? Dobim li to u paketu ili treba posebno kupovati?
Jel ima neki komplet testera za vodu koji obuhvaća sve što mi treba a da nije preskup?
Hrana za ribe za cikliranje? Koja vrsta?
Nešto za brisanje stakla?Nekakva spužvica za to?

Ovo je jako puno pitanja, al bio bih jako zahvalan kad bi netko odvojio vremena da mi odgovori jer će mi uštediti puuuno vremena i moći ću pun prije nabaviti akvarij i započeti sa cikliranjem, a onda će tek stići novi set pitanja haha  :D

Također, ako neko od vas ima nešto korisno za poklonit/jeftino prodat (npr biljke neke) bio bih jako zahvalan, pogotovo radi bržeg cikliranja bi bilo super neki kamen/biljku/komad spužve dobit.

Hvala!
« Zadnja izmjena: Kolovoz 17, 2014, 22:14:27 poslijepodne od Veslo »

Offline Luciano

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
Odg: Prvi akvarij 63L
« Odgovori #1 u: Kolovoz 18, 2014, 16:48:24 poslijepodne »
Dobrodošao! Idemo redom:

1. Supstrata bi ti trebalo cca 3kg, šljunka oko 6kg. Najbolje je kupiti već pripremljen riječni šljunak svjetlije boje, granulacije 2-3mm.
U petshopu izabereš lako koji šljunak ti paše, a vreće od 5kg su cca 20kn / 10kg - 30kn. Prije sipanja u akvarij ga je potrebno dobro proprati da miješanjem rukama da izađe svo smeće koje se nađe unutra. Pošto si početnik, supstrat je bolje kupiti gotov, nego se zezati ispiranjem zemlje za cvijeće. Osobno koristim Tetra Complete Supstrat  (cca. 80kn / 3kg)   

2. Biljke bi bilo dobro imati od početka zbog lakše sadnje (ribice ne smetaju itd.). Na 15W izbor biljka se svodi kao i kod mene: valisnerija, javanska mahovina, rogolist, anubias i sl. Kod cikliranja je preporuka imati gotovo setup, da ne moraš kasnije kopati po akvariju kao ja :'(

3. Vinova loza može u akvarij, ali mora biti suha i po mogućnosti da nije prskana pesticidima! Osobno sam kupio panj mopana koji mi je puno bolje legao u biotop kakvom sam od početka težio (cca 50kn). Što god izabrao, panj moraš DOBRO prokuhati i to više puta, pa ga šokirati hladnom vodom da brže potone. Kasnije ga uz pomoć ribarskoga konca možeš dekorirati mahovinom i/ili anubiasom. Za kamenje vidim da ga ljudi mahom kupuju po Bau centrima...

4. od ostalih stvari bi ti savjetovao:
- mrežicu za loviti ribice
- magnet za čišćenje stakla (po mogućnosti plutajući, npr. Boyu od 20-30kn)
- usisivač za dno (imam Boyu kineza od 20kn koji odlično odrađuje posao!)
- 2 čiste/nove kante od po 10 litara za izmjene vode
- stara kreditna kartica (posluži i ona od HAK-a, HZZO-a i sl.) za struganje algi
- ako nemaš uvjeta držati 10-20 litara vode da odstoji 24h, kupi i deklorinator, tipa (najjeftiniji) Sera Aquatan (250ml =50kn)

Starteri tj. kulture dušičnih bakterija nisu loša stvar i mogu uvelike pomoći u cikliranju. Najjeftinije su od EasyLifea EasyStart (50kn = 250ml).
U filteru ćeš u startu dobiti filter medij tj. spušvu, tako da tu nema dodatnih troškova za početak. 

Osobno bi ti savjetovao kao početniku i tester trakice. Znam da su skupe, ali sa njima mirno spavaš... kao početnik ćeš imati 100-tinu pitanja i nejasnoća, ali kad ti test pokaže da je voda u akvariju bez nitrita, možeš odahnuti. AFAIK, najjeftinije trakice su JBL EasyTest 6in1, cca 100kn (50 trakica), Da svaki tjedan testiraš vodu, imaš ih za godinu dana (52 tjedna).

Ako te još nešto zanima, slobodno pitaj! Lani u ovo doba sam i ja bio u istoj situaciji kao i ti, a već danas sam vlasnik (meni) jako lijepog akvarija (vidi sig.), tako da samo hrabro!

« Zadnja izmjena: Kolovoz 18, 2014, 16:52:49 poslijepodne od Luciano »