Dobrodošao! Idemo redom:
1. Supstrata bi ti trebalo cca 3kg, šljunka oko 6kg. Najbolje je kupiti već pripremljen riječni šljunak svjetlije boje, granulacije 2-3mm.
U petshopu izabereš lako koji šljunak ti paše, a vreće od 5kg su cca 20kn / 10kg - 30kn. Prije sipanja u akvarij ga je potrebno dobro proprati da miješanjem rukama da izađe svo smeće koje se nađe unutra. Pošto si početnik, supstrat je bolje kupiti gotov, nego se zezati ispiranjem zemlje za cvijeće. Osobno koristim Tetra Complete Supstrat (cca. 80kn / 3kg)
2. Biljke bi bilo dobro imati od početka zbog lakše sadnje (ribice ne smetaju itd.). Na 15W izbor biljka se svodi kao i kod mene: valisnerija, javanska mahovina, rogolist, anubias i sl. Kod cikliranja je preporuka imati gotovo setup, da ne moraš kasnije kopati po akvariju kao ja

3. Vinova loza može u akvarij, ali mora biti suha i po mogućnosti da nije prskana pesticidima! Osobno sam kupio panj mopana koji mi je puno bolje legao u biotop kakvom sam od početka težio (cca 50kn). Što god izabrao, panj moraš DOBRO prokuhati i to više puta, pa ga šokirati hladnom vodom da brže potone. Kasnije ga uz pomoć ribarskoga konca možeš dekorirati mahovinom i/ili anubiasom. Za kamenje vidim da ga ljudi mahom kupuju po Bau centrima...
4. od ostalih stvari bi ti savjetovao:
- mrežicu za loviti ribice
- magnet za čišćenje stakla (po mogućnosti plutajući, npr. Boyu od 20-30kn)
- usisivač za dno (imam Boyu kineza od 20kn koji odlično odrađuje posao!)
- 2 čiste/nove kante od po 10 litara za izmjene vode
- stara kreditna kartica (posluži i ona od HAK-a, HZZO-a i sl.) za struganje algi
- ako nemaš uvjeta držati 10-20 litara vode da odstoji 24h, kupi i deklorinator, tipa (najjeftiniji) Sera Aquatan (250ml =50kn)
Starteri tj. kulture dušičnih bakterija nisu loša stvar i mogu uvelike pomoći u cikliranju. Najjeftinije su od EasyLifea EasyStart (50kn = 250ml).
U filteru ćeš u startu dobiti filter medij tj. spušvu, tako da tu nema dodatnih troškova za početak.
Osobno bi ti savjetovao kao početniku i tester trakice. Znam da su skupe, ali sa njima mirno spavaš... kao početnik ćeš imati 100-tinu pitanja i nejasnoća, ali kad ti test pokaže da je voda u akvariju bez nitrita, možeš odahnuti. AFAIK, najjeftinije trakice su JBL EasyTest 6in1, cca 100kn (50 trakica), Da svaki tjedan testiraš vodu, imaš ih za godinu dana (52 tjedna).
Ako te još nešto zanima, slobodno pitaj! Lani u ovo doba sam i ja bio u istoj situaciji kao i ti, a već danas sam vlasnik (meni) jako lijepog akvarija (vidi sig.), tako da samo hrabro!