Srpanj 24, 2025, 02:37:33 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Moj prvi  (Posjeta: 1167 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Malvo

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 45
Moj prvi
« u: Lipanj 22, 2014, 21:51:11 poslijepodne »
Napokon i ja složio svoj prvi mali akvarij  :klap:
Zbog manjka prostora morao sam izabrati nešto maleno pa je eto izbor pao Fluval Edge nano akvarij.Danas je 7. dan od kad je akvarij pokrenut i za sad sam zadovoljan,nikakvih problema.Podloga je JBL Aquabasis plus,preko njega crni kvarcni pjesak.Od biljaka za sad Microsorum mini,Anubias nana i pogostemon helferi.Voda bistra od drugog dana što me čak malo i brine jer svi spominju "obavezna" zamučenja vode tijekom cikliranja.O ribicama još ne razmišljam previše(još uvijek istražujem to područje).Eto za sad toliko,idem pokušat okačit fotografije.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Moj prvi
« Odgovori #1 u: Lipanj 23, 2014, 06:39:53 prijepodne »
Pozdrav i dobrodosao!

Za pocetak mi akv izgleda OK.

Ono sto ne vidim dobro (preko mob) je kako si stavio microsorum - da li si ga posadio ili vezao za kamenje pa poslagao?
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Malvo

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Lipanj 23, 2014, 16:33:25 poslijepodne »
Hvala na dobrodošlici.Microsorum sam posadio ali jako plitko,tek par milimetara u šljunak jer nisam uspio smisliti način da ga privežem za kamen ili panj.Imao je jako sitno korijenje i jedina opcija mi je bila pokušati ga posaditi.Za sad stoji i ne pokazuje znakove da mu smeta takav način sadnje.Strah me dirati ga uopće.Ako netko ima kakav savjet vezano za microsorum rado ću poslušati.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #3 u: Lipanj 23, 2014, 16:42:05 poslijepodne »
Bojim se da ce ti tako propasti.
Evo ti video koji ce ti malo pojasniti nedoumice oko microsoruma (isto tako mozes vezati biljku sa koncem ili silkom i na kamenje, pa staviti kuda zelis):

« Zadnja izmjena: Lipanj 23, 2014, 16:46:21 poslijepodne od ZliBrka »
"Dišemo slobodno jedino kad nas s drugima povezuje zajednički cilj koji nadilazi naše JA."  Zemlja Ljudi

Offline Malvo

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Lipanj 23, 2014, 17:16:44 poslijepodne »
Uf,uf...onda je ta biljčica za mene izgubljena.Naime,rascjepkao sam je u 7-8 manjih komada i mislim da će biti problem spojiti ih ponovo u jednu ili dvije cijeline.Ali pokušat ću samo da ulovim malo više vremena.Čitao sam o toj biljci prije nego sam je uzeo i znao sam da se privezuje za kamen ili panj ali jednostavno bila je takve "strukture" da nisam našao načina da to učinim.Kako sam odvajao onu spužvu za koju je ulovljena tako mi se cijepala na puno malih komada.S druge strane čitao sam i da su je ljudi uspjeli posaditi u podlogu samo da mora biti jako plitko posađena pa sam eto probao na taj način.

Offline ZliBrka

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #5 u: Lipanj 23, 2014, 18:28:30 poslijepodne »
Ne moras microsorum spajati ponovo, jer nema razloga. Za biljku je bitno da ima komad rizoma sa par listova, a koliko vidim tvoji komadi to imaju. Cak i kad je samo rizom bez listova microsorum obicno krene bez problema samo sto mu treba malo vise vremena.

Mozda da vezes svaki komad za manji kamencic i onda da te kamencice uguras u podlogu, a da rizomi ostanu van podloge (ali blizu nje da ne upadaju u oci). I jos ih malo zakamufliras sa mahovinom ili nekom drugom biljcicom (npr. hydrocotilom tripartitom).

Zelio sam ti samo skrenuti paznju na to da se microsorum ne sadi kao vecina bilja vec se veze za nesto. Cisto da ti biljka ne propadne.

U svakom slucaju mozes ti probati i ovako, pa mozda i uspijes. Ali ako ti biljka pocne propadati reaguj na vreme.  :up:

« Zadnja izmjena: Lipanj 23, 2014, 18:31:47 poslijepodne od ZliBrka »