Kolovoz 05, 2025, 18:25:35 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: koji foto period je najbolji u novom akvariju  (Posjeta: 1758 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline amradak

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 49
koji foto period je najbolji u novom akvariju
« u: Travanj 24, 2014, 20:58:08 poslijepodne »
Prije 10 dana sam stavila u pogon novi akvarij , podloga ja aquabasis plus od jbl-a te na to 1,5-2,5mm granulacije šljunak te je prvo bilje zasađeno i vidi se napredak međutim primjetila sam nastanak tamno zelene alge kao konac izgleda te sam ubacila sijamce u nadi da će oni nešto počistiti te sam ju još ja rukama izvukla no sjetila sam se da nisam nikada pitala , a vidjela sam neke postove o rasvjeti te koliko ona mora biti upaljena te koji bi trebao biti razmak kako bi se izbjeglo nastajanje algi. Tako da evo sada trebam pomoć prije nego situacija počne biti ozbiljnija.Akvarij je 160l i ima dvije neonske cijevi t5 svaka 39w(6500k).
« Zadnja izmjena: Travanj 24, 2014, 21:02:14 poslijepodne od amradak »

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
Odg: koji foto period je najbolji u novom akvariju
« Odgovori #1 u: Travanj 24, 2014, 21:38:17 poslijepodne »
Normalna pojava u novim akvarijima.Rasvjetu drži upaljenu 8-10 sati.Najbolje je napraviti prekid od 2 sata.Ja imam 4-2-5.To mi najviše odgovara.Ti si iskombiniraj kako tebi paše.

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #2 u: Travanj 24, 2014, 22:07:41 poslijepodne »
Meni je od početka uvijek na 8h radila rasvjeta, bez prekidanja. I te alge u početku su normalne, ja sam imala malo smeđe, prvih mjesec dana, nakon toga nikada ništa. :)

Offline TOMOZUKE

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #3 u: Svibanj 04, 2014, 16:02:53 poslijepodne »
Ja imam rasvjetu upaljebu 12h,akvarij mi ciklira dali je to možda previše?

Offline pepi21

• Član redakcije
  • Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
« Odgovori #4 u: Svibanj 04, 2014, 17:17:47 poslijepodne »
Ja imam akvarij od 160l, također rasvijetu T5, 2x39W. Obzirom da se radi o T-5 rasvijeti, koja je jača nego T-8, moja preporuka je da u početku držiš rasvijetu na 6h dnevno. Nakon tri tjedna možeš povečati fotoperiod na 7h a kada se bolje zabilji onda 10h dnevno.
Pojava smeđe alge u samom startu je normalno i trajat će neko vrijeme.
Pojava zelene končaste alge ukazuje da imaš višak mikroelemenata u podlozi a nema dovoljno potrošača(biljke) da ih potroše, i zato divljaju alge.
Prvih mjesec dana od starta moraš jednom tjedno izmjeniti 30-40% vode da se riješiš višak nutrijenata iz vode.
Također trebaš imati što više biljaka koje će biti konkurencija algama. Vidim da imaš rogolist, on će najbrže rasti  i sad u početku ga moraš imati što više jer svojim brzim rastom troši hranjiva iz vode i stvara konkurenciju algama. ;)

Offline coraline

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Vž
« Odgovori #5 u: Svibanj 09, 2014, 15:44:32 poslijepodne »
Kod nas je upaljena rasvjeta 12h, algi nema, al i bilje jako sporo raste, imamo 2xT5 39W, ali 4000K, dok stignu nove lampe (8500 i 10000K) onda budemo smanjili fotoperiod... Valjda na 8-9h dnevno.

Offline amradak

• Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 49
« Odgovori #6 u: Svibanj 31, 2014, 18:14:41 poslijepodne »
Hvala svima na korisnim savjetima evo nakon nekog vremena zaista su se alge povukle te biljke dosta dobro uspijevaju s obzirom da im nisam uvela još nikakvu prihranu pošto sam u nedoumici koju bi prihranu najbolje koristila.