Kolovoz 08, 2025, 15:58:48 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: problem s temperaturom i corydorasom  (Posjeta: 4605 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Pupa_fish

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Lokacija: Split
problem s temperaturom i corydorasom
« u: Svibanj 23, 2014, 10:04:20 prijepodne »
Pozdrav
Jučer mi je grijač na kojem piše 28 ugrijao vodu na 32,5.
U akvariju su diskusi, razni čistači, botie, neonke i puževi. Svi su bili blizu površine i hvatali zrak. Odjednom.
Nakon izmjene dijela vode sam primjetila kako iz jednog Corydorasa curi krv iz rupice mu na prsima. Nije se imao gdje tako ozlijediti. Da li je moguće da mu je prsnula neka žilica zbog visoke temperature?
Također me zanima što raditi s tom neusklađenosti grijač-termometar...
Da li je moguće da se voda tako ugrijala zbog vanjske temperature i sunca...opet mi nije jasno zašto se grijač uopce aktivira kad postoji drugi izvor topline koji ocito dovoljno zagrijava vodu...

Offline g.mizerak

• Trade Count: (+8)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 56
  • ko pod drugim jamu kopa-najmni je radnik!
Odg: problem s temperaturom i corydorasom
« Odgovori #1 u: Svibanj 23, 2014, 12:16:01 poslijepodne »
Ako grijač radi na 28 ,a na termometru je 29°c tada je ili termostat loš-pokvaren ili je gibanje vode neadekvatno..
No ovih dana je bilo toplo no stanovi se nisu još mogli toliko zagrijati da dignu vodu 4.5°c...to je ljeti moguće ...
coridoras vrste uzimaju zrak i pohranjuju ga u repnom djelu...na dnu je voda nešto hladnija ..mala razlika ali dovoljna da stvori kontra tlak i može doći do pucanja krvnih žila to su ribe koje uživaju između 20-i 24°c...tako da ....nije dobro

u svakom slučaju izbo stanovnika će dovesti do ne dobrog, jer ribe koje su u zajedničkom tanku nisu kompatibilne za takve uvjete...
ovdje svi na neki način trpe određene neadekvatne uvjete suživota...
savjetujem literaturu...
život nije što zamišljaš,već momentalna nepobitna činjenica

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #2 u: Svibanj 23, 2014, 12:46:25 poslijepodne »
Prethodni savijet je dobar.

Postoje razne vrste koridorasa i kao takvi različito se ponašaju na višim temperaturama. Primejrice paleatusi redovno umiru za vrijeem ljetnih vrućina, dok ih aneusi bitno bolje podnose, pa bi bilo jako dobro da napišeš o kojoj vrsti koridorasa se radi

Offline Pupa_fish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #3 u: Svibanj 23, 2014, 17:23:55 poslijepodne »
Hvala na odgovorima...Corydoras  paleatus je. Vec je ta ribica prije 2 mjeseca imala podljev na oku i 2 po tijelu pa sam je odvojila u karantenu na nižu temperaturu i bila je dobro nakon dan dva. Pretpostavila sam da je u pitanju mehanička ozljeda.
Imam 2 Corydoras aeneusa i s njima nikad problema...tako da ste u pravu.
Termostat je dijagonalno suprotno u odnosu na grijač, odnosno na drugom kraju akvarija...a mlaz iz filtera ne ide uzdužno već poprečno jer diskusi, pokazalo se, ne vole prejako mreškanje vode. Ko bi udovoljio svima  :(

Koje čistace dna da uzmem za te "visoke" temperature...30-31 stupanj?

Ovog preostalog  Corydoras  paleatusa cu donirati u bolje temperature  :-[

Offline blacktihi

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
« Odgovori #4 u: Svibanj 23, 2014, 22:17:31 poslijepodne »
Preporučam da nabaviš barem 10ak aneusa, jer su koridorasi jatne ribe i ne osjećaju se baš jako dobro kada ih je malo

Offline Pupa_fish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Svibanj 24, 2014, 11:19:33 prijepodne »
 :up:
u 54 litre...nadam se da ne kakaju previše  :zagrljaj:

Offline Tiii

• Trade Count: (+13)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • Shrimp noob
« Odgovori #6 u: Svibanj 24, 2014, 12:34:32 poslijepodne »
O Zlato moje  :down:
Pa ti imas ozbiljni problema koje hitno treba rijesiti

Prvo, u 54 litre ne idu diskusi,to je pre pre malo mjesta za njih,jednostavno to ne ide,cak ni mali diskusi jer ce u tome zakrzljati

Drugo,podljevi i takve stvari su posljedica lose kvalitete vode

Tako da ti se definitivno trebas prvo rijesiti diskusa,ili nabaviti veci akvarij
Nabaviti novi grijac,i napraviti dobru generalku akvarija uz ciscenje dna i promjenu 50% vode,to je za sad prvo

A sad ako mozes nam slikaj taj akvarij i daj jos podataka o filteru i tvom nacinu odrzavanja tog akvarija
Ovdje smo da si pomognemo,tako da budi sto tocnija i tako ti mozemo i mi vise pomoci
Vidim da imas volje i da zelis pomoci ribicama zato si ovdje,pa ajmo to onda odraditi kako treba  :up:

Offline Pupa_fish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Svibanj 24, 2014, 23:33:49 poslijepodne »
Ovako...akvarij sam kupila kao totalni pocetnik i s njim u kompletu dobila Eheim unutrasnji filter, grijač i mali  termometar.
Diskusi su mi bili super dok sam birala ribice pa sam njima dala prednost. Uzela sam 2 i ostale ribice koje se po preporuci dobro s njima slazu.
Naknadno sam uzela 2 botie, a jos dva mala diskusa dobila na poklon.

Odrzavam na nacin da filter perem jednom tjedno, kuciste pod tušem, spuzvu u akv. vodi, a unutra na vrh filter spuzve dodam vatu. Vodu kontroliram kontrolnim trakicama 1-2 tjedno.
Izmet i prljavstinu usisem svako drugi dan, uglavnom izbacim cetvrtinu vode, a kod vecih izmjena-jednom u 10 dana promjenim pola vode.
Dodajem vodu iz Brite (kod manjih izmjena), a kod velike izmjene dio vode bude iz brite, dio pipovace tretirane sa Aqua safe-om, odnosno sad sam kupila Biotopol JBL.
Planiram kupiti veci akvarij, ali se nadam nekoj povoljnijoj prilici, pa ako netko zna nekog tko prodaje akvarij s opremom adekvatne litraze za mene-molim da se javi :-)
Diskusi su imali jedan mrijest prije mjesec dana i do jutra su botie pojele ikru...sad se opet nešto treskaju i čini mi se opet pripremaju na mrijest.
Zapravo se po diskusima ni ne kuzi da im je premali akvarij jer dosta miruju...ponekad se nesto zalete lijevo-desno, muzjaci se rado potuku i stalno nesto naguravaju oko svega...inace bi rekla da im je ok.
Bila bi zahvalna da mi napisete kako da uspijem kvalitetu vode odrzati na ok nivou dok sve ne preselim u veci akvarij  :-[
« Zadnja izmjena: Svibanj 24, 2014, 23:40:10 poslijepodne od Pupa_fish »

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #8 u: Svibanj 25, 2014, 03:19:17 prijepodne »
Pozdrav susjedo;-) Pošto imamo identične akvarije, evo mojih saznanja:

1. Izbaci vatu! Ne treba ti, samo smanjuje protok vode i brzo se začepi.
2. Filter ne vadi, nego samo skini gornji poklopac i izvuci medij (spužvu) i properi kroz vodu iz akvarij
    (generalno čišćenje filtera je dovoljno jednom mjesečno)
3. Smeće sa dna možeš skupljati svaki drugi dan, ali NE uz izmjenu četvrtine vode.
    (ovako to ja radim uz gubitak cca 2l vode: https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=91954.0)
4. Velike izmjene (cca 16l) ako je sve OK radi jednom tjedno
5. Izvadi grijač iz akvarija... I meni je podivljao zadnjih dana?! Zadnja dva dana kod mene bez grijača je temperatura sasvim ugodnih 25°c
6. Smanji hranjenje ribica na 1x dnevno u malim količinama
7. Veći akvarij ili zamjena stanovnika ;)

Bitno u cijeloj priči je da nema nitrita, a da nitrate držiš ispod 50mg/l. Dok su ta dva parametra zadovoljena, velike promijene vode se mogu raditi na tjednoj bazi.
Isto tako, pošto ti je akvarij prenapučen, da bi držala vodu koliko-toliko stabilnom, savjetujem jednom tjedno dodati zeolite (EasyLife Fluid Filter Medium) u propisanoj dozi (15-20ml na tvoju litražu).

Pošto su mi klinci napokon ozdravili, ako skuhaš kavu, eto mene u inspekciju :D Mogu ti i napraviti ovaj mali usisivač...
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2014, 03:28:54 prijepodne od Luciano »

Offline Pupa_fish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Svibanj 25, 2014, 08:38:54 prijepodne »
Ooooooooooooooooooo hvala hvala!!! :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:
Svakako ćemo dogovorit inspekciju  :up:  a danas onda "generalna" po tvojim savjetima.
Negooooo...kako puževi? Moji su ogromni i uz mamu i tatu ih imam još 9  :o
Da ti donesem još kojeg? :-[

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Svibanj 25, 2014, 10:22:38 prijepodne »
"Prekomjerna" izmjena vode ne moze odmoci, samo pomoci.

Ako izmjena 1/4 vode svaki drugi dan uz ciscenje i 1/2 vode svakih 10 dana funkcionira, samo tako nastavi.

Kolicina i velicina riba u tih 50 litara po meni cak i trazi takav rezim. Inace riskiras probleme.

Sjetimo se da je ovaj thread otvoren zbog temperature i grijaca. Ako su ribe zdrave uz ovaj rezim izmjene vode... ne popravljaj ako nije pokvareno.

Svi ostali savjeti su na mjestu.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #11 u: Svibanj 25, 2014, 20:07:34 poslijepodne »
Ooooooooooooooooooo hvala hvala!!! :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:
Svakako ćemo dogovorit inspekciju  :up:  a danas onda "generalna" po tvojim savjetima.
Negooooo...kako puževi? Moji su ogromni i uz mamu i tatu ih imam još 9  :o
Da ti donesem još kojeg? :-[

Ne više puževa, please ;) Čistim akvarij od biljnog i životinjskog svijeta za ljetni režim rada... ovu zimu sam malo pretjerao :'(
BTW, ako ti treba mahovine, javi... nakon šišanja, ostalo za izvoz. Dovest ću ja i svoju akvaristicu u inspekciju :up:
Hoćeš da ti složim jedan mini usisivač?

"Prekomjerna" izmjena vode ne moze odmoci, samo pomoci.
Ako izmjena 1/4 vode svaki drugi dan uz ciscenje i 1/2 vode svakih 10 dana funkcionira, samo tako nastavi.
Kolicina i velicina riba u tih 50 litara po meni cak i trazi takav rezim. Inace riskiras probleme.
Sjetimo se da je ovaj thread otvoren zbog temperature i grijaca. Ako su ribe zdrave uz ovaj rezim izmjene vode... ne popravljaj ako nije pokvareno.
Svi ostali savjeti su na mjestu.

Nekako imam fobiju od česte i obilne izmjene vode... uvijek se bojim da ne isperem dušične bakterije iz podloge :nerd: Ako testovi ne pokažu problem, štreberski se držim tjedne izmjene. Eh, da sam bar bio takav štreber u školi :D
« Zadnja izmjena: Svibanj 25, 2014, 20:11:02 poslijepodne od Luciano »

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #12 u: Svibanj 25, 2014, 21:46:22 poslijepodne »
Odlično ovo izgleda i  nebi rekao da je tako mali akvarij.Mali, mislim za diskuse.Neka se strpe dok ne dobiju veći. :up:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #13 u: Svibanj 25, 2014, 23:49:43 poslijepodne »
Bacio sam oko opet na fotografije (tnx, Čiča :up:) i vidio jednu nepravilnost  -?
Filter ti stoji krivo, tj. koliko po slikama vidim, cirkulacija vode ide uz kraću stranicu akvarija, a što nije dobro.
Zalijepi filter na kraću stranicu i pusti ispuh da pravi cirkulaciju cijelom dužinom akvarija, prema grijaču... vjerojatno se zato i javlja povišena temperatura jer je slaba cirkulacija.

Da ne crtam opet u Corelu, ali evo kako je to kod mene složeno:

Offline Pupa_fish

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #14 u: Svibanj 26, 2014, 08:01:45 prijepodne »
Imaš pravo, hvala  :klap:
Danas cu ga stavit obratno. Stavila sam ga ovako zbog diskus...nekako mi se činilo da im smeta kad mlaz ide uzdužno. Smanjit cu ga i bit ce OK  :zagrljaj: :zagrljaj: :zagrljaj:

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #15 u: Svibanj 26, 2014, 12:23:27 poslijepodne »
Luciano, odlično zapažanje i još bolji savjet. :up: :up: :up:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #16 u: Svibanj 26, 2014, 13:23:15 poslijepodne »
Da se ne hvalim tuđim perjem, moja starija mimozica (sin, op.aut.) je primijetila da se "teti vide pročitati crvena slova EHEIM"  :zagrljaj:
Bit će od njega dobar akvarist :klap:

Zakreni ispuh za 25-30 stupnjeva u smjeru kazaljke na satu (prema staklu). Tako će se glavni val razbijati u staklo, pa ribama neće pretjerano smetati.
Ako te tješi, ja sam prvih mjesec dana držao filter polegnut na dno :klap: :klap: :klap: