Srpanj 27, 2025, 13:55:45 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Skalari  (Posjeta: 1170 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Invisible kid

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
Skalari
« u: Ožujak 16, 2014, 11:03:23 prijepodne »
Nisam baš novi, ali ne znam gdje bih stavio ovu temu, pa neka se admini osjećaju slobodno ukoliko smatraju da ju treba premjestiti.
Imao sam akvarij s raznim živorotkama, neonkama, udovicama, colisama... Svega kroz dugo vrijeme. Sad bih se htio okušati u skalarima. Počinjem od nule što se tiče opreme - nemam apsolutno ništa, pa sam htio zatražiti savjete oko tih stvari - kako proći jeftinije, i općenito dobiti neki savjet u vezi skalara.
Za početak me zanima je li jeftinije kupovati gotovi akvarij ili uzimati kod staklara. Svakako bih volio kupiti (ili napraviti) i poklopac sa osvjetljenjem, računam na bilje i još pokoju ribicu... I volio bih neki bar 200-litarski akvarij.

Offline karla339

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 27
Odg: Skalari
« Odgovori #1 u: Ožujak 16, 2014, 11:10:54 prijepodne »
sad ja sam totalni pocetnik ali barem mogu reci svoje iskustvo po tome kako smo prosli jeftino...akvarij smo kupili od staklara koji se time bavi vec 10 god i gradio je i 900l akvarij za jednog uzgajivaca kod kojeg smo prvi put kupili ribe (izgleda sjajno)...prosli smo relativno jeftino 250kn-100l....poklopac je bez rasvjete bio manje od 100kn (recimo 70-ak) te ce nas rasvjeta doc nekih 50-ak ....sve u akvariju smo uzeli iz prirode (naravno testirali i savjetovali se) ili dobili ...oprema je od prije ali ja mislim da smo to sve izvrsno izveli sa minimalnim placanjem

a sad je najbolje poslusati jos savjete od iskusnih akvarista  :)

Offline Kulikuli

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
  • nikad se nemoj predat osim kad moraš
« Odgovori #2 u: Ožujak 16, 2014, 11:42:28 prijepodne »
Ako si malo vješt sa rukama i alatom onda bi ti preporučio varijantu kakvu i karla spominje, znači staklo posebno, filter posebno, rasvjetu posebno, itd. Takva varijanta je jeftinija i po meni bolja jer opremu biraš sam, gotovi akvariji obično dolaze sa slabijim filterom i slabom rasvjetom a puno su skuplji, osobno imam četiri akvarija i svaki je "uradi sam" varijanta i jako sam zadovoljan što sam išao na tu varijantu jer mogu opremu kombinirati sa jednog na drugi, sve u svemu po meni bolja varijanta kupovati u dijelovima nego gotovi akvariji.

Offline Invisible kid

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #3 u: Ožujak 16, 2014, 12:09:33 poslijepodne »
Karla, poklopac je DIY, ili?

Offline Kwan

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #4 u: Ožujak 16, 2014, 12:19:17 poslijepodne »
Pregledaj oglase, jucer je jedan izašao 320L sa poklopcem i stalkom za 800kn
Filter za male novce imaš haqos1200 mislim da je novi oko 400kn i taman se sprema novi uvoz za se može u inicijalnoj narudžbi dobiti i jeftinije.
200L akvarij je u aquashopu ili aquaterri samo staklo oko 800kn, mislim da bi i kod staklara jednako platio.

Offline karla339

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 27
« Odgovori #5 u: Ožujak 16, 2014, 13:13:29 poslijepodne »
Karla, poklopac je DIY, ili?

je, potpuno diy  :)

Ako si malo vješt sa rukama i alatom onda bi ti preporučio varijantu kakvu i karla spominje, znači staklo posebno, filter posebno, rasvjetu posebno, itd. Takva varijanta je jeftinija i po meni bolja jer opremu biraš sam, gotovi akvariji obično dolaze sa slabijim filterom i slabom rasvjetom a puno su skuplji, osobno imam četiri akvarija i svaki je "uradi sam" varijanta i jako sam zadovoljan što sam išao na tu varijantu jer mogu opremu kombinirati sa jednog na drugi, sve u svemu po meni bolja varijanta kupovati u dijelovima nego gotovi akvariji.

tocno tako i bas zato mi je to najbolja metoda.......a sad ti vidi sta ti vise pase uzet alat u ruke i stvorit nesto kako ti hoces i zamislis si ili ti je lakse uzet s oglasnika kao sto Kwan kaze pa nemat muke s tim (makar su za mene i tatu to bile slatke muke i bilo je gotovo u roku 2 dana)
« Zadnja izmjena: Ožujak 16, 2014, 13:23:26 poslijepodne od karla339 »

Offline TOMOZUKE

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #6 u: Ožujak 16, 2014, 18:33:51 poslijepodne »
Ja sam sada naručio poklopac od forexa 80X30 od jednog gospodina jer mi je došlo jeftinije nego da si ga sam napravim a rasvjetu ču staviti od starog poklopca.