Kolovoz 06, 2025, 06:01:40 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koliko riba u akvarij od 54 l?  (Posjeta: 11998 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline outsider

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Rijeka
Odg: Koliko riba u akvarij od 54 l?
« Odgovori #25 u: Veljača 14, 2014, 22:01:25 poslijepodne »
Izmjerio sam parametre vode 5u1 testom i dobio sam sljedeće:
pH 8.0 - OK
KH 80 - OK
GH 25 - OK
NO2 - 0 - OK
NO3 - 60 - povišeno

Da li to znači da sam manje više dobro radio do sada? Šta znači kada je NO3 povišen? Kako to sniziti? I postoje li ribe ili drugi organizmi koji jedu nečistoće (govna)?

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #26 u: Veljača 14, 2014, 22:08:51 poslijepodne »
Nema ribica koja jegu govanca. Pa nisu to ljudi. Malo više bilja unutra da troše nitrate i usisavanje podloge.Nitriti su ti 0 što je odlično.Probaj nabaviti i posaditi Limnophiliju sesilifloru.Brzo raste i troši puno nitrata.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #27 u: Veljača 14, 2014, 22:32:57 poslijepodne »
Hehe :-) ima nekih ljudi koje bih rado stavio u akvarij :-) Pogledat ću odmah sutra po shopovima ima li te biljke, mada sam jako nezadovoljan jer uvijek naletim u smjenu kad su neki pomoćnici koji ne znaju ništa o bilju :-/ i kad smo već kod bilja zanima me ona travica, mislim da se zove parvula, treba li co2 i kako ide s nabavom mahovine koje po shopovima uopće nema? gdje se to uopće nabavlja ili je to neka obična, domaća mahovina iz bare?

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #28 u: Veljača 14, 2014, 23:03:06 poslijepodne »
Ima vas riječana desetak stalno aktivnih na Forumu,pa se poveži sa nekim od njih za bilje.Većina akvarista nakon šišanja višak baca.Ako ne nađeš ,poslat ću ti ja nešto.

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #29 u: Veljača 14, 2014, 23:27:35 poslijepodne »
Izmjerio sam parametre vode 5u1 testom i dobio sam sljedeće:
pH 8.0 - OK
KH 80 - OK
GH 25 - OK
NO2 - 0 - OK
NO3 - 60 - povišeno
Da li to znači da sam manje više dobro radio do sada? Šta znači kada je NO3 povišen? Kako to sniziti? I postoje li ribe ili drugi organizmi koji jedu nečistoće (govna)?

Voda ti je dosta lužnata (Ph 8.0), obično je preporuka do 7.5, mada su te tester trake više "odokativne". Najvažnije je da nemaš velike oscilacije u vrijednostima.

NO3 (nitrati) su do 50mg/l prihvatljivi, a 60 je malo previše. Osim Limnophiliju koju ti je savjetovao Čiča, možeš ubaciti vodenu leću (Lemna minor).
Imaš li hranjivu podlogu ispod šljunka? Ona ispušta nitrate, a ako nemaš dovoljno biljaka, akumuliraju se u vodi.

Offline viktori

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #30 u: Veljača 15, 2014, 01:40:36 prijepodne »
Imam ti ja i sessilifloru i pistiu i lemnu minor i watersprite i rotalu i polyspermu a naci ce se i malo rogolista. Javi se na PP. :)

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #31 u: Veljača 15, 2014, 16:06:24 poslijepodne »
Imam neku podlogu/supstrat ispod i imam već nešto bilja a vidim da ću uskoro nabaviti još zahvaljujući viktori :-) napravio sam i usisavač za podlogu ali sam stavio šprice od 10 i 20 cc ove druge su mi se učinile premalene :-) kad sam išao u pet shop po crijevo za usisivač vidio sam neku travicu, zove se parvula i naravno nisu mi znali reći trebam li za nju co2 ali ja sam je posadio :-) treba li co2 :-)

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #32 u: Veljača 15, 2014, 17:56:47 poslijepodne »
Bravo dečki. :klap: Uvijek ističem da je u ovome našemu hobiju najvažnije povezivanje sa obližnjima akvaristima. :up:

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #33 u: Veljača 15, 2014, 19:38:35 poslijepodne »
Imam neku podlogu/supstrat ispod i imam već nešto bilja a vidim da ću uskoro nabaviti još zahvaljujući viktori :-) napravio sam i usisavač za podlogu ali sam stavio šprice od 10 i 20 cc ove druge su mi se učinile premalene :-) kad sam išao u pet shop po crijevo za usisivač vidio sam neku travicu, zove se parvula i naravno nisu mi znali reći trebam li za nju co2 ali ja sam je posadio :-) treba li co2 :-)

Super za bilje :up:
Vjerojatno si posadio travicu zvanu Eleocharis Parvula. Malo je zeznuta za sadnju ;) Treba je prije same sadnje razdvojiti na pramenove, pa lagano pincetom ubadati u podlogu. Godi joj CO2, ali može i bez njega, bar po mojim saznanjima. Samo pazi, sad će ti održavanje akvarija biti znatno teže -?
Posadio sam baš za staru godinu travicu (Eleocharis acicularis) i sad ludim sa čišćenjem dna... zbog toga je i nastao onaj DIY usisivač.

BTW, moram probati i ja sa većim špricama.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #34 u: Veljača 15, 2014, 22:43:44 poslijepodne »
Da, uvijek je fora povezati se s ljudima koji se bave istim i sličnim stvarima u ovom hobiju je problem što ne postoje neki klubovi ili mjesta za druženje kao za većinu drugih hobija. Zato tko god je napravio forum, svaka mu čast :-) Ispalo je da viktori ima bolju ponudu bilja nego svi shopovi u Rijeci zajedno :-)
Posadio sam parvulu jer je niža, barem tako piše na kutiji :-) a sadio sam je tako da sam izvadio busenčiće iz gela bila su četiri komada i posadio ih tako. jedan dan ću morati staviti i taj co2 :-) za sada sam kupio easy life easy carbo. šta mislite o tome, u dućanu su rekli da je to kao nekakva zamjena za co2. A veće šprice sam stavio jer su one baš nekako "zlatarske" :-) lako zamijenim ako mi bude trebala preciznost :-)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #35 u: Veljača 15, 2014, 23:01:29 poslijepodne »
Da, uvijek je fora povezati se s ljudima koji se bave istim i sličnim stvarima u ovom hobiju je problem što ne postoje neki klubovi ili mjesta za druženje kao za većinu drugih hobija. Zato tko god je napravio forum, svaka mu čast :-) Ispalo je da viktori ima bolju ponudu bilja nego svi shopovi u Rijeci zajedno :-)
Posadio sam parvulu jer je niža, barem tako piše na kutiji :-) a sadio sam je tako da sam izvadio busenčiće iz gela bila su četiri komada i posadio ih tako. jedan dan ću morati staviti i taj co2 :-) za sada sam kupio easy life easy carbo. šta mislite o tome, u dućanu su rekli da je to kao nekakva zamjena za co2. A veće šprice sam stavio jer su one baš nekako "zlatarske" :-) lako zamijenim ako mi bude trebala preciznost :-)

U Splitu je stvar spasio jedan novoootvoreni zoo dućan, jer prije nije bilo bilja ni za lijek :'( A nemamo Viktora ;)  :up:
Easy Carbo nije baš "zamjena" za CO2, jer inače se nitko ne bi zezao sa bocama i kemijanjem. Svakako da posluži svrsi, pogotovo kod nezahtjevnog bilja...
Osobno isto nemam izvor CO2 i vidljivo je da mi EasyCarbo i ProFito u kombinaciji jako dobro djeluju na biljke.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #36 u: Veljača 15, 2014, 23:10:09 poslijepodne »
Vidim da si i ti žrtva reklama kao i ja :-D :-D sutra idem po pro fito :-) i taman kad posložim ovaj akvarij do kraja počinjem slagati drugi :-D

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #37 u: Veljača 16, 2014, 01:52:12 prijepodne »
 :up: Pa, i da i ne ;) Naime, ProFito je najjeftinija "out of the box" prihrana za bilje.
Dok sam bio podložan reklamama, kupovao sam preskupi Tetra PlantaMin :(

Offline natty

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
« Odgovori #38 u: Veljača 16, 2014, 09:59:00 prijepodne »
Jos rijecana je doslo u medjuvremenu. Super!
Uglavnom, imas puno tema a i clanaka po netu o gnojenju. Profito su ti mikroelementi koje mozes i ne moras dodavati ovisno o tome koju podlogu imas. A makroelementi (NPK) su druga prica, toga fali u svim akvarijima i potrebno je bilje dohranjivati. Mozes tu na forumu naruciti smjesu koja se razrijedi sa vodom i time gnojis akvarij.

Na kraju uz sve to vazno je kakvo svjetlo imas. :)

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #39 u: Veljača 16, 2014, 16:41:13 poslijepodne »
Kada sam kupio akvarij otkrio sam da hrpa ljudi koje znam ili ima ili je imala akvarij samo nisu pričali o tome :-)

Za podlogu sam stavio Tetra Complete Supstrate http://www.pet-centar.hr/detalji_proizvoda.384581a14c18483497e7c4f8529042eb.tetra-complete-substrat-podloga-za-akvarijsko-bilje-5-8-kg.aspx
a svjetlo je 20W, akvarij 54 litre.

Znači taj profito ne treba? A easy carbo? koja gnojiva iz dućana su dobra, meni se sviđa easy life jer je najjeftiniji :-)

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Forever young...
« Odgovori #40 u: Veljača 16, 2014, 17:55:57 poslijepodne »
Kada sam kupio akvarij otkrio sam da hrpa ljudi koje znam ili ima ili je imala akvarij samo nisu pričali o tome :-)
Za podlogu sam stavio Tetra Complete Supstrate, a svjetlo je 20W, akvarij 54 litre.
Znači taj profito ne treba? A easy carbo? koja gnojiva iz dućana su dobra, meni se sviđa easy life jer je najjeftiniji :-)

Kad ima puno bilja, supstrat nije dovoljan. Imam isti Tetrin supstrat i dok nisam počeo dodavati ProFito, bilje je stagniralo.
Poseban problem je plutajuće bilje koje ne može povući hranjive tvari iz podloge. Zadnja dva mjeseca dodajem ProFito po dnevnom režimu (tjedna doza : 7) i nisam primjetio da je nešto pošlo krivo. Uglavnom, u ProFitu imaš (doduše, u tragovima) nužno potrebno željezo, magnezij, mangan, kalij... s obzirom da stvarno nije skup i da sam se u rezultate osobno uvjerio, on je po meni dobrodošao ;)

Imaš za kupiti od EasyLifea i elemente pojedinačno (Easy Life Ferro, Easy Life Nitro, Easy Life Fosfo, Easy Life Potassium...), ali to onda više nije tako povoljno. Ako krećeš u ozbiljnu akvaristiku, rađe kupi sve elemente jeftinije u oglasu.

EasyCarbo ti treba sve dok ne budeš imao CO2 sustav.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #41 u: Veljača 16, 2014, 18:30:29 poslijepodne »
do sada nisam ništa gnojio ali akvarij je star mjesec i pol pa valjda nije ni trebalo :-) imam easy carbo pa ću njego od sutra stavljati a za drugo će valjda uletiti neki mudar savjet :-)

Offline natty

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Koliko riba u akvarij od 54 l?
« Odgovori #42 u: Veljača 16, 2014, 18:35:42 poslijepodne »
Mislim da nema gotova smjesa NPK nego moras odvojeno kupiti svaki element. Profito je isto ok dok se bilje ne "ulovi".

EasyCarbo je nekakva zamjena za co2 i moze posluziti.

20w nije jako puno za takav akvarij pa biraj manje zahtjevno bilje.

Offline kliker

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
« Odgovori #43 u: Veljača 16, 2014, 23:35:19 poslijepodne »
Ja imam 30W na 50L pa mi je parvula jako sporo napredovala te sam ju na kraju izbacio, mislim rasla je ona samo mi nije to bilo to kao kod drugih kolega, a gnojim te dodajem CO2.
Tako da mislim da ti je to slabo svijetlo za nju 

Galaxy SIII

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #44 u: Veljača 17, 2014, 00:30:48 prijepodne »
Sad ste me izbedirali :-) Imam juwelov akvarij koral 60 koji ima neku svoju lampu, nemam pojma da li je to moguće nadograditi, ali nije loše ako raste sporije jer je onda manje šišanja :-) ok, onda uzimam profito a easy carbo već imam pa ću probati malo to stavljati :-)
a koliko watta je potrebno za 75 l, Cayman 60 pro? I kako se to uopće računa, da li je bitna dubina akvarija ili zapremina?

Offline Marko_Sp

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 67
« Odgovori #45 u: Veljača 17, 2014, 11:46:58 prijepodne »
najbitnija je dubina tj udaljenost lampi od dna. ako je akvarij "normalnih dimenzija" tj dubina i visina su 1/2 ili 1/3 širine vrijedi forumula 0,5W do 1W po litri (fluo T5), ali ako je viši od 50cm treba više svjetla za tepih.

Offline outsider

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #46 u: Veljača 17, 2014, 18:31:14 poslijepodne »
Ok, hvala svima na iscrpnim informacijama, sada ću to malo apsorbirati pa ću vas gnjaviti opet :-)