Siporex sam dosta dugo koristio kao filter medij zbog poroznosti i pokazao se odličnim. Jedina mana je što ga moraš pripremiti, rezati, oblikovati itd. Sada umjesto siporexa koristim one okrugle zapečene glinene kuglice za cvijeće, porozne su i odlično odrađuju filtriranje vode, a ne treba nikakva obrada, isperu se vodom i gotovo. Cijena prava sitnica 20-ak kn. 3 litre.
Što se tiče siporexa kao pozadine - može proći, ali ga moraš jako dobro premazati ljepilom za pločice, možeš ubaciti i staklena vlakna u smjesu ljepila, vlakna armiraju (učvršćuju) smjesu i kada se stisne ne bude se ljuštila ili otpadala. Staklena vlakna imaš kupiti u bilo kojem građ.centru, pakiranja od 1 - 5 litara, ja sam 3 litre platio 40-ak kuna.
U zadnje vrijeme razmišljam o izradi umjetnog kamenja. Klasika - stiropor, ljepilo za pločice, boje, vlakna i ono najvažnije, ostaviti jedan mali dio stiropora nepokriven ljeilom. Kada se sve stisne sipa se aceton u taj nepokriveni dio. Aceton otapa stiropor i dobiješ kamen-pećinu za skrivanje/mrijest a težina zanemariva u usporedbi s pravim kamenjem. Potrebno je samo dobro pogoditi toniranje i nijanse boja pravog kamena što je najteži dio.