Srpanj 28, 2025, 13:05:18 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Nije lako biti ciklidaš  (Posjeta: 1245 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Nije lako biti ciklidaš
« u: Siječanj 20, 2014, 15:51:18 poslijepodne »
I to uvijek i uvijek shvačam, kad gledam fotke ciklida sa različitih, ma ne regiona, negoli kontinenta. Ciklidi su treča najrasprostranija porodica riba sa mnogo, premnogo genusa, vrsta i kako se za ciklide zna i puno lepote. Da ciklidi su poznati po tome, da su jedne od najlepših riba, pogotovo po pitanju slatkovodnih, a neki od njih ravnopravno se mogu mjeriti sa morskim ribama.
Nekako se u toj priči, da to je za mene ipak priča brez kraja, nadje akvarista, koji počne gledati ciklide i teška je odluka, pogotovo sad, kad se puno, čak prepuno ciklida može dobiti. Sad počinju muke....nije samo ta koje ciklide nego mora akvarista gledati, čak birati izmedju :
- kontinenta
-ako več ima odabran kontinent, onda region
-ako mu je region poveči pojam, može da bira tačno odredjenu rijeku, jezero, ...
-i nakon teških muka , kad ono gore savlada....koji li genus, grupu ciklida odabrati
-jašta, da su sad muke još teže, jer treba več birati vrste, sustanare...
-i kad suži odabir....postavi se glavno pitanje :.....adekvatni akvarij

I kao vidite, stvarno nije lako biti ciklidaš, pogotovo ako te ciklidistika toliko zahvata, da počne sanjati akvarista samo o novim vrstama, novim akvarijima, i opet je to teška muka.

Ali na kraju te teške muke postaju sklatke, kad u akvariju vidimo ciklide ljepotane, one koje smo mukom i dugotrajno odabirali i na kraju izbrali.

Svaki je ciklid lep, bio malavac, tanganjikanac, viktorijanac, zapadnoafrički američki......zato treba u njima samo uživati _ enjoying cichlids :)

I setim se sad nekog pripisa u nekoj knjigi od ciklida autora Ad Konings-a : jedna od uzbudljivih priča vrši se kod kupovine ciklida....idete da kupite ciklida, znate mu ime a u svakoj radnji taj isti ciklid drugačiji....

« Zadnja izmjena: Siječanj 20, 2014, 16:08:11 poslijepodne od Bojko »

Offline Rybak

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Nije lako biti ciklidaš
« Odgovori #1 u: Siječanj 20, 2014, 19:10:40 poslijepodne »
ako bog da malo srece, poslodavac malo novaca, evo i mene u vasim vodama :D

i to uskoro, nadam se ;)

Offline strasilo

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Nije lako biti ciklidaš
« Odgovori #2 u: Siječanj 20, 2014, 19:24:56 poslijepodne »
ja sam krenuo s onim jednostavnim ... sa sajicama...

i koliko god je u prvi mah bilo možda malo "a *ebiga, počet ću sa jednostavnim sajicama, pa ćemo vidjeti šta dalje" ... toliko me sad te iste sajice oduševljavaju svojim ponašanjem ... iako se sajice toliko ne ističu ljepotom i atraktivnim bojama, ljudi.. kako je ta ribica zanimljiva svojim ponašanjem, pa to je nevjerovatno .... jednostavno neusporedivo sa bilo kojim drugim ribama koje imam ili sam imao ..

jednostavno su nevjerovatne ... toliko da imam osjećaj da bih mogao pričati s njima ... a nemalo puta mi se desi da me gledaju kao da mi zaista žele nešto reći ...

najviše se ustvari svađamo oko uređenja akvarija ... očito je da nam se pojmovi "lijepo", "uredno", "skladno" ... vrlo razlikuju ... jer ono što ja želim od akvarija nije isto što i one žele...  :D :D ... no, nije sad više sam stvar u željama, već je popriličan problem i u realizaciji ..  :D .. ono što ja namjestim, oni razmjeste.. a kad gurnem ruku u akvarij da premjestim neke kamenčiće, bukvalno mi dođe do prste i gura mi prst na drugu stranu kako nebih dirao kamen koji ona ne žali da diram ...

ma ljudi moji, to treba vidjeti ..  :D :D

sad imaju malce, pa su malo agresivni ... čak me i ugristi pokušavaju ako se probližim dijelu akvarija gdje ne žele prisustvo moje ruke ..  :klap: :D
uvijek dostupan na [email protected]