Lipanj 21, 2025, 18:37:30 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Doslo i to vrijeme!!!!!!  (Posjeta: 2134 vremena)

0 Članova i 2 Gostiju pregledava ovu temu.

Offline Toni1199

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 33
Doslo i to vrijeme!!!!!!
« u: Siječanj 14, 2014, 22:01:55 poslijepodne »
Konacno je doslo vrijeme da se odluci koju zmijicu uzeti. Posto ce mi to biti prva zmija, trebam pomoc iskusnih po tom pitanju.Koju uzeti za pocetak? (Poznavajuci sebe,nece ostati na jednoj) Zadnji tjedan citam samo o zmijama da bi lakse odlucio ali sve je teze odluziti. Napisat cu one za koje mislim da bi bile za pocetnika pa molim pokoji savjet.

Kukuruzna zmija

Mljecna zmija

Kraljevski piton :heart:

Epicrates cenchria cenchria (Brazilian Rainbow Boa)

Kad uzimam neku zivotinju, ocu biti siguran da ce joj biti dobro kod mene, nebi htio da zbog mog ne znanja zivotinji nije dobro...zato zelim prvo neku koja nije prezahtjevna, svi savjeti su dobro dosli (pozeljnji) :up:

Offline Igor Velevski

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Doslo i to vrijeme!!!!!!
« Odgovori #1 u: Siječanj 15, 2014, 01:26:57 prijepodne »
Od ove vrste koje si nabrojao, mozes da uzmes koju hoces...jedino brazilska dugina je malo komplikovanija od ostale, jer trazi malo vecu vlagu i najvise poraste, ali uglavnom i ona nije problem. Znam ljudi koi su imali brazilsku-kolumbijsku duginu bou kao prva zmija i nisu imali nikakvih problema!

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
« Odgovori #2 u: Siječanj 15, 2014, 11:17:22 prijepodne »
Mliječne su fora, ima ih u raznim bojama. Dosta dobro podnose početničke greške, tako da je s njima zaista lako. Jedino na što treba paziti je da ne pobjegnu... majstori su za bježanje, tanke su i brze i na to treba paziti. I prilikom držanja u rukama također, za razliku od tromog kraljevskog pitona.
Kraljevski je također ok za početnike, mirna zmija, nema s njom nekih velikih problema a opet naraste u lijepi komad zmije, za razliku od mliječnih.
Kukuruzne su također ok, njih ima u raznim morfovima... simpatične su :)

Jedino od navedenih brazilka nije baš za početnike... Kao male traže veliku količinu vlage, narastu veće i ono što je za njih karakteristično je da poprilično znaju stisnuti...

Zapravo svaka zmija može biti prva ako se o njoj dobro informira, nabavi potrebna oprema i testiraju uvjeti - tad praktički bilo koja može biti prva  :up:

Offline Toni1199

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 15, 2014, 16:46:22 poslijepodne »
Brazilska boa me stvarno fascinirala izgledom, mada i time da idu 2 zajedno u terarij sto kod ovih ostalih nije slucaj (barem koliko znam)

Kod pitona ima toliko prekrasnih morfova da sam ne znas kojeg izabrati. Za pitone znam da ima ljudi na forumu kod kojih ih je moguce kupiti, za brazilsku bou ne znam ima li ih tko?

Po rukama ne mislim drzat niti jednu (koja god to bila) jer (po meni) su reptili isto kao i ribe, za gledanje ;)

Koliki terarij bi trebao za pitona? 120x60x60? I za bou isto pitanje?

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Siječanj 15, 2014, 17:24:03 poslijepodne »
Kako ne, i kukuruzne i kraljevski mogu zajedno, jedino su mliječne kanibali.

Kraljevski ima genijalne morfove, za njega ne treba tako veliki terarij. Moj je u terariju nekih 80x50x40 i sasvim mu je ok. Brazilka pak treba 120x60x60. Da, ja ju imam kao ljubimca, ali ne znam ima li tko ovdje na forumu da se bavi uzgojem brazilki. Ali njih uvijek ima po sajmovima za kupiti, nije ju problem vani nabaviti.

Ma naravno, nisam ni mislila da ćeš ju navlačiti po rukama, ali treba ju svako nekoliko izvaditi, pregledati je li ok, izvagati, promijeniti treset i slično ;)

Offline Toni1199

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 15, 2014, 20:02:28 poslijepodne »
Znaci, mogli bi 2 kraljevska zajedno? Mislim da je pala odluka :) Znaci 80x50x40 je dosta. Onda u 2.mj. pocinjem s realizacijom,tocnije nabavkom terarija. Sto treba od opreme za terarij? Grijaca ploca (to znam) neka posebna zarulja?itd...

Hvala na dosadasnjoj pomoci :up:

Offline Chilii

• Forum Administrator
  • Punopravni član
« Odgovori #6 u: Siječanj 15, 2014, 20:18:26 poslijepodne »
Mogu, e sad mislim da bi bilo dobro paziti na spolove, npr da ne budu mužjak i ženka radi parenja, nego recimo dvije cure. E sad, za dvije jedinke bi onda trebao i veći terarij, onda bi 120x60x45 bio recimo čisto ok, možda i malo manji - čisto da oboje imaju dovoljno prostora u terariju. I preporučam ih hraniti onda odvojeno, van terarija da ne bi posegnuli za istim plijenom.
S njima nije problem, ispod se postavi kabelski grijač, koji drži temp na jednom dijelu cca 31,32 stupnja. Najlakše je grijač regulirati termostatom, onda si miran da nema oscilacija temp.
I ništa drugo im ne treba, nikakve žarulje ni neonke, ne vole svjetlosti čisto im je dovoljna izmjena dana i noći u prostoriji u kojoj se nalazi terarij. Stvarno su jednostavni za držanje, zdjela za vodu, skrovišta za skrivanje, treset, malo granja i kamenja za dekoraciju, eventualno koja umjetna biljka i to je to :)

Ima po forumu gomilu tema o njima i primjerima uređenja terarija  :up:

Offline Toni1199

• Novi član
  • *
« Odgovori #7 u: Siječanj 15, 2014, 20:27:01 poslijepodne »
Ako bi bio par,konstantno bi se mrijestili? Sigurno ne zelim da se odma mrijeste, mada cu se i u tome iskusati kad prikupim dosta iskustva i znanja :up:

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
« Odgovori #8 u: Siječanj 16, 2014, 12:36:04 poslijepodne »
Parili...ribe se mrijeste...

I ja ti nebi preporucio drzanje 2 regiusa u istom terariju...
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Toni1199

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Siječanj 16, 2014, 13:53:47 poslijepodne »
Pardon (samo mi ribe idu po glavi) :-[

Zato sam otvorio temu da nebi gdje zeznuo i da prihvatim savjete iskusnih....onda ce jedan biti u terariju da izbjegnem sve moguce probleme