Srpanj 18, 2025, 19:51:37 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: par pitanja oko modifikacije akvarija  (Posjeta: 2073 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline laki_zg

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Muški   Dob: 40
par pitanja oko modifikacije akvarija
« u: Siječanj 06, 2014, 23:51:05 poslijepodne »
Nabavio sam komplet Eheim aquastar 54l pa bi ga malo modificirao jer mi je u serijali bzvz  :D
Prva ideja je bojanje postolja i poklopca u bijelo... zanima me da li je netko to radio i sa cim. U principu znam da mora ici primer za plastiku pa boja ali da li uzeti npr. duplicolor sprej ili kupiti sve u kanticama pa nanositi valjkom. Palo mi je na pamet i kupiti plastidip koji se koristi za aute. On ne freba primer i lako se obnavlja ako se izgrebe.

Druga ideja je kupiti vece staklo 60x30x40. Danas sam bas gledao na Aqua Terri i ne mogu naci vise te dimenzije... traziti cu dalje ocito  :)

Treca ideja je pojacati rasvjetu... realizacija mi nije problem, samo me zanima koje ledice, koliko wata, koje boje itd itd. Da li raditi i neku nocnu rasvijetu ili ne? Radilo bi se o nekom srednje zahtjevnom biljnom akvariju

Cetvrta ideja je naravno pojacati filter. Mislio sam ici na Eheim biopower 160 ali sam vidio da ljudi dosta hvale ovaj haqos expro 500 pa me zanimaju misljenja o tome koji uzeti.

CO2 nije bio u planu ali biti ce ako ako iskusniji od mene misle da je potrebno  :)

Eto, svaki komentar/savjet je dobrodosao, hvala unaprijed!

Offline jura1

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: par pitanja oko modifikacije akvarija
« Odgovori #1 u: Siječanj 07, 2014, 17:29:13 poslijepodne »
Pozdrav!
Na prvo pitanje moj bi odgovor bio da probaš sa farbom Swing color imaš je u mat i sjajnoj ponudi inače je na vodenoj bazi te je postojana.
Na drugo pitanje: ja vidio u Aqua-Terri na Jankomiru u Kauflandu točno taj aq. 60x30x40x6 za nekih 300kn.

Offline jura1

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 07, 2014, 17:31:48 poslijepodne »
E da na treče: ja imam led T5 4W 30cm 5600K jedan komad ali sada uzimam jiš jednu istu samo je 3200K

Offline laki_zg

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Siječanj 07, 2014, 18:22:49 poslijepodne »
definitivno bi isao na bijelu mat boju, samo jos moram razraditi metodu... svasta se nudi, ima i boja koje kao ne trebaju primer ali ja bas ne vjerujem u combo rjesenja... obicno stvari koje objedinjavaju 2 stvari nisu dobre ni kao jedno ni kao drugo...

300kn? zadnje sto sam ja gledao na web shopu je bilo cini mi se 200injak kn i to sada nedavno, mozda pred mjesec dana...

kaj se led rasvjete tice, vidio sam da ekipa stvalja ledice raznih boja, pretpostavljam da se upotpuni spektar svijetlosti... kako svijetli tih 4w? da li i kod led rsvjete mora biti ono minimalno 0,5W/l?

Offline jura1

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #4 u: Siječanj 07, 2014, 20:49:39 poslijepodne »
Što se tiče leda svijetli savršeno. Ima 10 ledica i svaka je 4W.  Imam jednu cool white i jednu warm white. Inače sam u formiranju akvarija tj. nabave filtera i ostalog pa jedino sa slikam bez ičega u aq. Ali računaj 10x4=40W/0,5=80l.

Offline laki_zg

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Siječanj 07, 2014, 20:59:11 poslijepodne »
bas googlam o tome, ima dosta materijala i clanaka... vidim da ekipa kombinira cool white, neutral white, plave i crvene ledice... nasao sam i neki izracun da ako se koriste cree ledice koje su koristene u diy da je dosta 0.6w po galonu odnosno nekih 12w bi bilo dovoljno za 75l...

Offline jura1

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #6 u: Siječanj 07, 2014, 21:15:14 poslijepodne »
Eto slika 1 slika c.w. 2 slika w.w. 3 slika obje

Offline Luciano

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
  • Forever young...
    • Guppy Kids Jungle - > Rio Orinoco
« Odgovori #7 u: Siječanj 07, 2014, 23:43:47 poslijepodne »
Eheim aquastar 54l se radi i u bijeloj boji, samo ga kod nas nije bilo na lageru:-(

Imam također crni, i ne savjetujem ti farbanje poklopca iz više razloga:
- ostaje ti crni silikon kojim je lijepljeno staklo, pa izgleda malo nelogično
- uz ona vratašca na poklopcu (za hranjenje  i automatsku hranilicu) otelit ćeš se da to pofarbaš kako treba
- svaka kemija, pa i boja može imati negativan utjecaj na živi svijet u akvariju

Inače, Eheim je taj nesretni poklopac skroz naopako napravio:-( Jedva sam ugurao jednu kanalicu sa 6 waterblue LED-ica za moonlight i 6 clearwhite LED-ica kao pomoćni izvor svjetla >:( Da su bar stavili T5 rasvjetu  :ac2: