Srpanj 24, 2025, 08:48:40 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Problem  (Posjeta: 1695 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Kimo

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Problem
« u: Ožujak 27, 2006, 12:29:00 poslijepodne »
U pitanju je Berber skink.
U poslednje vreme se cudno ponasa.Star je 9 godina i do sada nisam video nista slicno...naime, cesto otvara usta iako je temperatura kao i ranije, i cini mi se kao da ima nekih problema sa disanjem, cudno mi nekako dise kao da je "zadihan". Premestao sam ga pre 5-6 dana nesto se radilo u sobi pa sam ga stavio u manji terarijum na nekoliko sati tako da se malo istresirao, ali neverujem da je zbog toga? Pojeo je pinkija pre recimo 12 dana i posle njega je kakao nekoliko puta, ranije je isto jeo pinkija povremeno, mada ne znam da li moze biti od njega to sve, npr. da je nesto mis prouzrokovao...pomagajte.

Čovek se uči dok je živ!

Offline kalel

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #1 u: Ožujak 27, 2006, 13:09:00 poslijepodne »
mislim da je sve oke..posto si ga malo isokirao sa premjestanjem...jer je to njima jedan od najvecih stresova...ako je boja u redu...ako jede....ako obavlja svoje nuzde kako treba...sve oke...jedino ako ti se bas cini da ima problema sa disanjem...kao da sopce mozda?joj jedan moguci razlog je ako se radilo,pa je mozda sada veca kolicina prasine nego pod normalnim okolnostima,pa reagira samo na to...od misa ne moze biti nista ..pogotovo ako ga je jos i normalno probavio...a ako je zadihan kako ti kazes ne mora biti da je to zbog problema sa disanjem...najveci dio problema dolazi upravo od stresa...gusteri su zivotinje koje su robovi navika...ako ih nakon dugo vremena...nesto izbaci iz kolotecine...posljedice tog stresa se vide jos dosta dugo...kao sat sam rekao...ako je boja,aktivnost,ako ima apetit...sve u redu..onda se ne moras brinuti nista...
ajde pozdrav
U.LJ.E.Z-Udruga Ljubitelja Egzotičnih Životinja
zllo nemoj se prebaciti...ali ako zelis ucini to *placljivo lice*

Offline Kimo

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #2 u: Ožujak 27, 2006, 13:38:00 poslijepodne »
Ovako...boja je ok, aktivan je kao i obicno penje se po kamenju i sunca, ali je definitivno nesto dugacije, kao da nesto nije uredu po disanju vidim, onako nekako dise normalno nekada kada izdise vazduh otvori usta malo nekad puno, a nekada se kao malo naduva(zadeblja), ali posle nekog vremena sve bude ok i opet tako... ne znam sta bi moglo biti, ali definitivno nije uredu nesto.Nisam ga hranio od tog misa pre nekih 10 dana, a nebi verovatno ni jeo sada, jer je sit od tog misa, nejede on inace puno jer je mator i slabo raste sada i zima prolazi polako, ali sam 100% video da je vrsio nuzdu posle misa i to sam video nekoliko puta, tako da sam skoro skroz siguran da nije od misa, cak i da je bio malo veci nego ranije opet ga je svario i to je ok, ali da li je moguce da odjednom ima problema sa nuzdom i da ne moze kakati?Sta bi moglo biti?Selio sam ga pre nekoliko dana, definitivno je da se tada dosta stresirao, mada mi po noci izgleda normalno kada spava, a preko dana se skroz promeni.

Čovek se uči dok je živ!

Offline Nino G

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 55
Problem
« Odgovori #3 u: Ožujak 27, 2006, 14:11:00 poslijepodne »
Zijevanje iotežano disanje mogu značiti probleme s respiratornim traktom. U najboljem slučaju manja infekcija gornjih ili srednjih dišnih puteva, a u najgorem upala pluća. Probaj mu povisiti temperaturu na hot-spotu na nekih 40-45C, a na hladnijem dijelu neka bude 25-30C, i reduciraj vlagu na što je moguće niži nivo (makni posudu s vodom i pojačaj ventilaciju). Problemi s disanjem znaju se javiti kod pustinjskih guštera ako se drže na previsokoj vlazi/preniskoj temperaturi. Također dobro bi mu bilo dati injekciju antibiotika širokog spektra djelovanja (za taj dio obrati se veterinaru).

Offline kalel

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #4 u: Ožujak 27, 2006, 14:17:00 poslijepodne »
pa...sada te ne shvacam...sta nije jeo od tog misa?pa proslo je 10 dana...trebao bi ga nahranit ponovno...ne sa misem,vec sa ili cvrcima ili fobasima...ako je apetit u redu ...tj. ako ce pojest normalno ne moras se brinut...naravno ako probavi to normalno i ako vidis feces...ako je slucajno problem sa "praznjenjem",sta ces vidjet nakon sta ga nahranis,onda ricinusovo ulje,na spricu,za gustera velicine berber-a je 4-5 kapljica...a pocinje djelovati za cca 4 sata...ali pricekaj sa ricinusovim uljem...a sta se tice soptanja...stvarno dal si imao neke gradevinske radove?dal se puno prasine dizalo?...ali ako je to pocelo od kada si ga to premjestao onda nije nista drugo nego stres...
ajde pozdrav

Offline kalel

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #5 u: Ožujak 27, 2006, 14:23:00 poslijepodne »
ah nino tek sam sada vidio da si i ti odgovorio...ne mora biti...infekcija respiratornog sustava...ako je to ugl. nije neki vec bed...ako imas dobrog veterinara...sve oke....a ne vjerujem da je fronsoa drzao skinka na previsokoj vlazi...ipak ga ima vec devet godina....da su neki problemi sa drzanjem i uvjetima u terariju..vec bi se prije pojavili problemi...meni je stres prvo,onda tek infekcija...samo da fronsoa odgovori dal je to pocelo za vrijem premjestanja tj. nakon sta ga je vratio...
pozdrav svima...

Offline Kimo

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #6 u: Ožujak 27, 2006, 15:10:00 poslijepodne »
Pa koliko se meni cini to je pocelo posle premestanja. Mozda je to premestanje samo pojacalo problem ako je poceo koji dan pre premestanja, ali neverujem, jer bi ja to primetio. Sto se tice vlage i temperature, kao sto je kalel rekao, ista je kao i inace i vlaga je ista(ima posudu sa vodom u terarijumu oduvek i ponekad se voli okupati u njoj). Moguce je skroz da je nesto sa plucima jer je premestan u susednu zgradu a nije bilo bas toplo napolje, mada je napolju bio par minuta, jel to moguce? Stres je ocigledan. Nisam ga hranio od tog misa jer nejede on puno u ovom periodu i izgleda "elegantno popunjen" tako da nije problem sa hranom. Sta moze biti uzrok naduvavanju ili nadimanju (kao da mu je zadnji deo ponekad vise naduven nego inace) ? Temperaturu sam podigao juce i otisao je suncati se bas na kamenje ispod lampei tamo je proveo ceo dan, ali je opet zevao i imao iste probleme. Cini mi se da se preko noci to stisa, a danju kada se zagreje opet sve pocne. Ovo je neuobicajeno za njega pa ne znam ni kako da objasnim to...ako neko ima predstavu sta bi moglo biti neka kaze... Jel postoji nesto kao povracanje gustera ili kao da hoce nesto izbaciti iz organizma na usta? Nekako mi deluje kao da bi nekada izbaco nesto a ne moze, ne znam ni sam kako to da opisem Boja njegova je kao i uvek, lepa i svetla. Steta sto nemam digitalni da slikam da vidite. Valjda cu ga uzeti ovih dana napokon. Inace hvala puno svima na odgovorima!
Čovek se uči dok je živ!

Offline Kimo

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #7 u: Ožujak 27, 2006, 15:15:00 poslijepodne »
A za veterinara... nema kod nas nikakvih dobrih veterinara. Imao sam dva morska praseta koja su bila bolesna i oba su crkla dan pose tretmana veterinara tako da necu da im nosim gustera ako bas ne moram.

Ako je problem sa disajnim traktom ili plucima, jel ga mogu ja nekako pokusati izleciti? Pre neki dan je sam otisao u posudu sa vodom i bio tako nekoliko sati zatvorenih ociju(uzivao) i onda kasnije otisao da se sunca, tako da ne znam da li da vadim posudu ili ne?

Čovek se uči dok je živ!

Offline Kimo

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #8 u: Travanj 02, 2006, 11:51:00 prijepodne »
Jos uvek nije prestao da zeva kada dise, mislim da je neki problem sa plucima, tako mi je rekao i jedan covek koji je drzao dugo reptile...sta vi mislite, koji su simptomi kod upale pluca ili neceg slicnog i kako mogu to izleciti?Svaka pomoc je dobrodosla, hvala!
Čovek se uči dok je živ!

Offline Kimo

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #9 u: Travanj 04, 2006, 10:43:00 prijepodne »
Danas ili sutra bih ga odeneo veterinaru jer ovo ne prestaje...mislim da u okolini nema strucnih veterinara za reptile i da ako mu daju injekciju mogu nesto da zeznu i da ugine od toga...pa ako mi mozete reci kako da uputim veterinara da ga pregleda ili nesto ako on nezna sta da radi ili mi reci sta da mu da i koliko. Da li je moguce da ce zevanje stati, ako do sada nije stalo, a povisena je temperatura vec 7-8 dana? Sta mi vi predlazete?
Čovek se uči dok je živ!

Offline Kimo

• Punopravni član
Problem
« Odgovori #10 u: Travanj 08, 2006, 15:21:00 poslijepodne »

Update: guster je uginuo danas oko 11:00 nadomak specijalizovanog veterinara u Subotici... misli se da je imao tumor na vratu i da se od toga ugusio, ali ce detaljne analize otkriti tacan uzrok. Kada saznam javicu. Inace je bio 9 godina star...poslacu slike za koji dan.
Edited by: Fronsoa
Čovek se uči dok je živ!

Offline marin81

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
Problem
« Odgovori #11 u: Travanj 09, 2006, 02:04:00 prijepodne »
pas ma*er, stvarno mi je zao

Offline st-zero

• Punopravni član