Srpanj 28, 2025, 06:49:50 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Koliko gnojivo dozirati?  (Posjeta: 2391 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline sindbad

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
Koliko gnojivo dozirati?
« u: Listopad 16, 2013, 16:13:06 poslijepodne »
molim clanove dobre volje i sa malo vremena da mi objasne kako tocno dozirati gnojivo?, zbilja neam vremena, stalno radim, da citam po portalu kako i sto...nabavio sam si od easy life -ferro i nitro, zeljzo i nitrat, narucio sam i fosfat, to su mi nesto izvadili iz lagera jer to niko nije kupovao pa sam tak i dobio te dvije bocice, imam i planta min od tetre...to sam si nabavio jer mi ta neka crvena biljka(mozda je -Ludwigia glandulosa) ne napreduje nikako vec 1mjc, konstntno joj listovi propadaju pa se odluci da pojedinacno doziram... koliko tjedno na mojih 350l fe-a i NO3-a i koliko cesto da vodu mijenjam i koliko litara bi bilo najpametnije? naime ta crvena zbilja razbija monotoniju zelenila i ZELIM da ju sacuvam!!! HVALA SVIMA
Podloga je hranjiva od Tetre, planta min tetrin i ta dva od easy life, te sam ubacio i te neke tablete protiv alge od tetre(algo stop depot)..time raspolazem, svjetlo je 250w na mojih 350l, obicne bijel neon zarulje jer su one biljne skupe kao vrag...novi sam sa ovim biljem i pojma neam sto cinim, samo dodajem to gnojivo, mijenjam tjedno vodu po 60l i nista se ne desava, neke biljke rastu kao lude(spiralis, wendti, anubias) a ostale kojima imena ne znam stagniraju ili propadaju...hvala jos jednom dobrim ljudima

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Re: Koliko gnojivo dozirati?
« Odgovori #1 u: Listopad 16, 2013, 17:14:53 poslijepodne »
Imaš CO2?

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline merlin

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Koliko gnojivo dozirati?
« Odgovori #2 u: Listopad 16, 2013, 17:19:59 poslijepodne »
Kako misliš obične bijele neon žarulje??

Offline Bilja82

• Novi član
  • *
« Odgovori #3 u: Listopad 16, 2013, 17:29:16 poslijepodne »
mnogo ti to gnojiš a za uzalud,kupi zamjenu za co2 ili ako imaš onaj co2 reaktor il kako se več zove i ima da raste ko ludo. za anubias ti je potrebna sjena da mu listovi ne potamne,znači treba ti neka plutajuča biljka kao rogolist recimo,uz zamjenu co2 on raste ko lud,možeš ga djelit prodat kako god,mi samo tekučinu sipamo kako piše za doziranje i nemamo problema

Offline Bilja82

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Listopad 16, 2013, 17:33:23 poslijepodne »
easy life easy carbo-zamjena za co2 i ništa više ne koristimo 
1 ml dnevno na 100 litara za manje zasadjene akvarije
1 ml dnevno na 50 litara za srednje zasadjene
1 ml dnevno na 25 litara za gusto nasadjene
pa sad vidi kakav je tvoj akva,mi na 200 l nasipamo 1 čep i u roku par dana prašuma :)

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Listopad 16, 2013, 19:02:58 poslijepodne »
imam ja i CO2 sustav, tetrin sa difuzorom....a te zarulje si ne najobicnije koje se mogu kupiti, standardne neonke  :D ne znam kkao drugacije objasniti..., spiralis i wendti raste, a ostale vec 1mjc stagniraju ili propadaju, gnojim svime i svacime, dodajem CO2 i rezultat da se upucam, nista!  X-(  ta crvena svaki dan pusti jedan lista da pluta pa to pokupim, listovi joj propadaju nenormalno, i onako lijepo kupljena biljka sada je toliko ruzna da bi ju rado izvadio ali pokusavam da ju spasim...na ovim manjim prednjeg plana listovi zute i propadaju, vidim i nove listove ali mi vise propada nego sto dobijem...zbog toga se pitam da ne stavljam previse gnojiva ili mi sto fali :nerv:

Offline hrxxx

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
« Odgovori #6 u: Listopad 16, 2013, 19:50:30 poslijepodne »
google kaze da toj biljci cvjetovi postanu zeleni i otpadaju ako nema dovoljno svjetla
 :a045k:

Offline merlin

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Listopad 16, 2013, 19:53:09 poslijepodne »
Ništa bez lampi namijenjene za bilje.
Ima dosta tema o tome po forumu.

Offline Bilja82

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Listopad 16, 2013, 19:55:11 poslijepodne »
imaš kakvu sliku akvarija da vidim kako su ti biljke rasporedjene i to. možda im ne paše podloga recimo,neke mogu u kamen neke moraju u zemlju,pjesak i sl. ja nemam problema imamo rogolist,anubias,stargrass i polispermu od biljaka i samo ta tekučina,podloga kamenje ne ono presitno več onak oko 5 mm,anubias vezan za panj,biljke su nam u dobrom stanju. i mi imamo neonke obične,neznam sad koliko su al griju ko lude,svjetlosti dovoljno da nam biljke nisu tamne

Offline manilu

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #9 u: Listopad 16, 2013, 20:14:51 poslijepodne »
Ništa bez lampi namijenjene za bilje.
Ima dosta tema o tome po forumu.

ne moraju biti za bilje dosta je da su preko 4000K, ja imam štedne 6500 K i sve raste ko blesavo

Offline merlin

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Listopad 16, 2013, 22:01:27 poslijepodne »
Ok, da se ispravim.
Dakle ništa ako nema lampe koje daju spektar koje paše bilju.
Dakle ne moraju biti namijenjene za bilje ali moraju davati spektar koji paše bilju.
Sumjam da ima lampi koje daju 4500k ili 8000k a da se koriste u kućanstvu.
Naravno da ih ima za kupiti ali ih nema baš na svakom koraku.
Njegove vjerojatno daju oko 2500k što ne paše bilju, pogotovo crvenom koje trebaju jako svijetlo.
Osim toga nemamo pojma da li su lampe T8 ili T5.

« Zadnja izmjena: Listopad 16, 2013, 22:14:02 poslijepodne od merlin »

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Listopad 17, 2013, 11:42:09 prijepodne »
...T5 neonke koristim, na njima pisa 6500K, sad koliko od toga one daju neam pojma...danas cu sa posla otiici nabaviti jos jednu pa da ju instaliram, vidio sam da sada imaju neke skroz tanke sto ce mi goditi jer nemam vise mjesta pod poklopcem...druga slika je ta crvena biljka, vidite i sami u kako losem stanju je

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #12 u: Listopad 17, 2013, 11:44:13 prijepodne »
ovo je to o cemu pricam...danas je u totalnom kaosu :'(

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #13 u: Listopad 17, 2013, 16:27:56 poslijepodne »
isprika-T8 su neonke,...danas kupio jos dvije pa cu vidjeti kako ce sada napredovati...

Offline ante78

• Trade Count: (+12)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #14 u: Listopad 17, 2013, 20:01:43 poslijepodne »
slabo svjetlo nije stvar u watima nego koliko je kelvina K

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #15 u: Listopad 17, 2013, 20:40:24 poslijepodne »
netocno, mozes imati 10000 K i 5W.

Uglavnom, bilje ne zanimaju previse niti wati niti kelvini vec lumeni.

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #16 u: Listopad 18, 2013, 00:06:25 prijepodne »
nekako mi se vise cini da je to cisto profita radi, te koje se prodaju po tim shopovima, bas mi se i ne daje 10e za jednu a meni treba 5 tih zarulja..ali cu si makar pribaviti 2ije za pocetak ako bude sto u shopu

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #17 u: Listopad 18, 2013, 11:35:32 prijepodne »
sve je profita radi.
Ali cinjenica je da "akvaristicke" lapme u pravilu dolaze sa vise K i sa boljim CRI nego standardne T5 ili T8 cijevi. Nije da njih nema takvih ali jako tesko ce se naci samo tako 865 ili 965 lampa u ducanu. A druga prednost je sto u juwel dimenziji ima jacih lampi nego sto su u standardnim T5 dimenzijama. I ta razlika nije zanemariva jer 2 lampe mogu zamijeniti 3 sto cijenu zamjene lampi dosta izjednacuje. I to sto jednostavno krace a jace lampe omogucavaju dobru rasvjetu u manjim akvarijima.

Offline Piet

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #18 u: Listopad 26, 2013, 20:42:32 poslijepodne »
Da bi bilje dobro raslo treba par točaka.
1. 250w na 350l ona najgrublja procjena odgovara (valjda, nadam se da imaš i neke reflektore uz to), ako mislis da ti ne valjaju cijevi, imas u onoj Zaruljici (ja sam tam našao) za nabaviti 865 lampe pa ih zamjeni, il već negdje drugdje
2. druga stvar, CO2!!! nabavi DROP CHECKER, moja preporuka je sa kalibriranom tekućinom, npr Zoo vili ili već negdje i postigni da bude zeleno! (tu ćeš vidjeti manjkavosti kad nemaš kvalitetan co2 sistem!)
3. kad si ustanovio da vrlo vjerojatno nemaš dobar co2 sistem (putem točke 2), nabavi co2 sistem sa pravilnom distribucijom co2 u akvariju (znači dobar potok filtera, dobro otapanje co2 u vodi, itd...)
4. odluči se za sistem gnojenja, dali EI, dali PPS, ili već nešto treće...+propisane izmjene vode
5. sad ćeš vidjeti da gnojiva nabavljena u pet shopovima odlaze kao voda iz koltića u vvc u! troše se nenormalno, pa nabavi KNO3, KH2PO4, CSM+B u prahu, po potrebi MGSO4 i KH2PO4, (Napomena: nabavi preciznu vagu za rađenje otopine) i sam miksaj gnojiva i ubacuj u akvarij po režimu      odabranom u točki 4.!

ostaje još samo briga o filteru, da ima dobar protok cijelo vrijeme, i šišanje bilja, a za alge ne brini, budeš li se toga držao, samo će se pokupiti...

Eto, za tih par redova teksta meni je trebalo skoro 8 godina   -?
zagreb, tresnjevka

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #19 u: Listopad 27, 2013, 02:08:10 prijepodne »
svaka cast tebi na tako dobrom objasnjenju..zbilja, ali zivim u totalno pogresnoj drzavi, ovdje mi je dostupna toliko losa ponuda sto se gnojiva tice, cak toliko da nikad ne udjes u zoo shop  :roll: toliko sam trazio taj CO2 i na kraju sve sto sam uspio naci je boca sa difuzorom-tetrin, mjesec dana trazio, niko ne dostavlja u BiH, nisam niti jednu str nasao koja dostavlja..sto se gnojiva tice imam ponudu samo tetrine preparate i to neki univerzalni planta min.koji navodno ima sve potrebne makro i mikroelemente, sto je i smijesno. Tako da sam nasao neki Fe i NO3 sa isteklim rokom trajanja od E life-a i to sam kupio i Bog sam zna kad cu opet moci kupiti to jer niko ovdje ne nabavlja te preparate i svi su pretezno koncentrisani na prodaju ribica a da ces naci neko da gnojivo nudi to je visa politika.. nazalost, da imam nacin da si nabavim ta gnojiva u prahu to bi rijesilo moj problem...ovako samo gledam kako mi bilje umire a ja neam nacim da ga spasim  :'( na kraju cu to sve prodati i ostaviti prazan akva

Offline gstaraz

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Pelcer po pelcer...
    • altbierbude
« Odgovori #20 u: Listopad 27, 2013, 02:35:20 prijepodne »
Složi akvarij sa anubiasima, kriptama, microsorumima i sličnim nezahtjevnim biljem po pitanju svijetla i gnojiva.

Na 350 litara će ti biti dovoljno 100 - 150 W plus malo svijetla iz prostorije ili ako šta dobije indirektnog sunca.
Gnojenje svedi na mikroelemente (bilo koje marke) i malo fosfata... (KH2PO4) ...sve u jako malim dozama jednom svaka 2 tjedna.
Ne mjenjaj često vodu i jednom kada potrefiš količinu riba i hrane koju ubacuješ u akvarij, sve bi trebalo šljakati bez puno troška ili potrošenog vremena.

Stvari koje ti nisu lako dostupne, odmah križaj i prilagodi akvarij onomu što ti je dostupno.

Zahtjevno bilje ti nebi preporučio na 350 litara, jer je to na kraju jako veliki trošak struje, vremena i opreme.

Offline sindbad

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #21 u: Listopad 27, 2013, 15:15:10 poslijepodne »
vidis covjece o tome nisam ni razmisaljo....to je inteligentna ideja  :klap: mislim da cu tako i uraditi, ovo povaditit a probati si nabaviti takve biljke, odnijet cu spisak bilja u zoo pa ih zamoliti da mi to nabave, nadam se samo da ne bude kao sa mangro panjevima koje cekam puni 7mjc  -?