Kolovoz 06, 2025, 13:52:26 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Trebam li makroelemente?  (Posjeta: 821 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline bounds

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Lokacija: Rijeka
Trebam li makroelemente?
« u: Listopad 16, 2013, 09:49:46 prijepodne »
Pozdrav,
imam akvarij 50x30x30 sa efektivnih 35 litara vode unutra. Filter je hang on, dosta filter materijala i dobar protok. Nemam hranjivu podlogu, već ispod pojedinih biljki razlomljene jbl kuglice, gnojim svaki drugi dan sa 0,5 ml EC-a te 4 ml Pro Fita na tjedno. Rasvjeta je 18 w gro-lux. Od biljaka je zasada posađena jedna kripta, 10-ak pelcera sagitarije te par anubiasa. Od riba unutra su 3 kulija, 1 sijamac i 10 neonki. Bilje je zasađeni prije 20-ak dana. Zanima me, trebaju li mi makroelementi, s obzirom da sam primjetila po mom mišljenju smeđu algu po listovima kripte i anubiasu, iako bacaju nove listove, a sagotarija mi napreduje osrednje? Hvala.

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
Odg: Re: Trebam li makroelemente?
« Odgovori #1 u: Listopad 16, 2013, 11:22:34 prijepodne »
Ja bi rekao ne, Anubias raste jako sporo i dovoljno mu je ovo kaj ima u vodi od riba, a Saggitaria i pogotovo Crypta uzimaju većinu hrane preko korijena. Možeš eventualno dodavati neku slabiju dozu, ali mislim da bi bilo korisnije da pod Saggitariju i Cryptu stavis nekaj kaj ima makroelemente (mislim da su te JBL kuglice samo mikroelementi). Ja sam koristio Osmocote (imaš za kupiti u poljoapotekama ili vrtnim odjelima Bauhausa/maxa, Peveca...) i štapiće za sobne biljke iz DMa. Za kaj god da se odlucis nemoj pretjerati, par granula/štapića će biti dovoljno. :)

Sent from my PAP4300 DUO using Tapatalk 2
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline manilu

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
Odg: Trebam li makroelemente?
« Odgovori #2 u: Listopad 16, 2013, 20:15:41 poslijepodne »
anubiasi su predivni, po meni isto tu ne treba ništa

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Listopad 16, 2013, 21:41:47 poslijepodne »
Nekako mi se neda sad davat 200 kn za posebno  dodavat željezo, nitro i fosfo...ali sam mislila, možda samo željezo nebi bilo loše? Planiram posadit  neku brzorastuću biljku poput cabombe i slično, ali svaka na koju naiđem u  shopovima u Rijeci izgleda kao da je prošla tsunami, ili košta kao da je posuta atomima srebra?  -?  E sad, ovaj savjet sa dm-ovim štapićima za cvijeće, to se može direktno gurnuti pod korijen ili treba nekakvo namakanje, obradu? Da li mislite da bi dodavanjem CO2 svaki dan, umjesto svaki drugi, bez makroelemenata kako je isada, riješila problem algi po bilju? Imam zelenu algu, koja me manje brine, i točkice smeđe po listovima kripte i sagitarie, na anubiasu su već i crne (mislim da je to jer nije zasjenjen).

Offline bounds

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 16, 2013, 22:17:39 poslijepodne »
E da, jesu li ovo mjehurići zraka zbog filtera ili? Nekad nema pjene uopće, nekad malo ali danas posebno. Nadam se da nije amonijak, vodu mjenjam 30 % tjedno i to pri dnu je vadim van..ribe jedu 1 dnevno.