Lipanj 28, 2025, 18:50:05 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: spasila sam malog sivog puha i kaj sad??  (Posjeta: 1660 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline ninci

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
spasila sam malog sivog puha i kaj sad??
« u: Listopad 12, 2013, 13:07:51 poslijepodne »
Naime, neka kuća se stara rušila i uspjela sam spasiti samo jednog malog sivog puha, velik je s repom jedno 10-12 cm. znači 5 tijelo-5 rep.
Čitala sam malo o njima i piše da spavaju zimski san i do 7 mjeseci, e sad ne znam dali su oni spavali već ili ne. i to u zadrugama a "moj" je sam.
stavila sam ga u akvarij (gajba nemam) sa papirnatim ubrusima i sjenom, i jedan kokosov orah kao kućicu. za jesti sam mu dala jabuke, šljive, grožđe, žir, kesten, orahe , lješnjake, kuruzu....i vode naravno. malo spava malo se digne jesti i tako čitav dan.
ne boji se kroz staklo, ali ne uznemiravam ga diranjem.
e sad kaj da s njime delam?? da ga odmah pustim u svoju šupu (tamo me ne smeta), iako je u šupi i zimi temp. debelo ispod ništice, ili a ga ostavim prezimiti u akvariju, na toplom ili opet hladnom??
čitala sam da prezimljuju u zadrugama i lijepi i debeli, ovaj je malecni i mršav.
svi savjeti dobrodošli.
Pustike, Turopolje

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
Odg: spasila sam malog sivog puha i kaj sad??
« Odgovori #1 u: Listopad 12, 2013, 18:54:57 poslijepodne »
ako ga staviš u šupu ili na tavan, požalit ćeš...nemam kaj pametno za reć... slatki su , debeli i pufasti, ali ga ne bi htio imat na tavanu

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Listopad 12, 2013, 19:22:00 poslijepodne »
S obzirom da sivi puh spada u strogo zasticene zivotinje i da mu je mozda vec ometen ciklus pripreme za hibernaciju stavljanjem na toplo obavezno kontaktiraj AWAP i posavjetuj se s njima kako dalje postupiti. Ako ce biti potrebe oni ce ga uzeti u svoj centar za divlje zivotinje i adekvatno zbrinuti preko zime dok ne dođe vrijeme za pustanje nazad u divljinu.
Kontakt imas na www.awap.hr
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline ninci

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 40
« Odgovori #3 u: Listopad 12, 2013, 19:36:30 poslijepodne »
na tavan-nema šanse!!!  :devil:
ali šupa je 50 m od kuće...tam je samo alat... pa me tamo ne bi smetao.

I puh sad NIJE na toplom. vani je, ali u akvariju...nisam dovoljno bedasta da ga uvedem u kuću pa da slučajno pobjegne...
ako nemate nikakvog drugog savjeta, kontaktirati ću ih, ali nemam previše povjerenja prema takvim udrugama, a i jednom sam ih zvala radi škanjca pa su me otkantali...a puno gore stanje je bilo...uputili su me na državnu službu nekakve zaštite...
Pustike, Turopolje

Offline Bojko

• Akvarij.NET Expert
  • Punopravni član
« Odgovori #4 u: Listopad 12, 2013, 19:50:02 poslijepodne »
ma ostavi ga u akvariju..i on se u prirodi sakrije u koje šuplje drvo, u kome napravi gnijezdo. Obično oni zaspe kad je prva slana , a bude se negdje krajem marta...
Napravit če si on mjesta kako njemu paše.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #5 u: Listopad 12, 2013, 19:57:52 poslijepodne »
I puh sad NIJE na toplom. vani je, ali u akvariju...nisam dovoljno bedasta da ga uvedem u kuću pa da slučajno pobjegne...
ako nemate nikakvog drugog savjeta, kontaktirati ću ih, ali nemam previše povjerenja prema takvim udrugama, a i jednom sam ih zvala radi škanjca pa su me otkantali...a puno gore stanje je bilo...uputili su me na državnu službu nekakve zaštite...

Ok, super, dobio sam dojam da si ga stavila unutra. Uvjeti rada za AWAP su jako teski jer im fali volontera i financija, kada su te odbili vjerojatno je postojao dobar razlog za to. U svakom slucaju od njih mozes dobiti najbolji savjet sto dalje napraviti jer ljudi koji vode taj centar imaju nekoliko desetljeca iskustva sa spasavanjem divljih zivotinja. Nista te ne kosta da probas...
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #6 u: Listopad 12, 2013, 20:24:27 poslijepodne »
Najbolje bi bilo da ti njega pustiš u prirodu.Nije on tako malecki i mršav da se neće pobrinuti za sebe.Puhovi su društvene životinje i
prezimljavaju u grupama ili porodicama.Već će on naći svoje sa kojima će prezimiti.