Kolovoz 03, 2025, 00:31:48 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Vanjski filter za jezerce  (Posjeta: 8564 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline domi

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
Vanjski filter za jezerce
« u: Ožujak 06, 2006, 21:18:00 poslijepodne »
Buduci da sam napravio jezerce zanima me sta bi mi od filtera preporucili. Sta se vise isplati, kupiti u ducanu, izraditi ga doma. Gledao sam tu ideje kako napraviti filter i moram priznati da ima jako dobrih rjesenja. Znam da ako kupim neki filter u ducanu u usporedbi s onim kucne izrade raditi bolje ali ipak treba staditi pa da cujem one iskusnije sta misle o tome

Offline veco

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #1 u: Ožujak 06, 2006, 22:10:00 poslijepodne »
Nemam iskustva sa filterom ali znam da jedan pet shop u mojoj blizini
ima filter za vrtno jezerce bez vodene pumpe i kosta 470kn
napunjen sa svim filter materijalom predvidjenim za filtriranje jezerca.

Nekih 20l je zapremine, treba ti crijeva i pumpa.

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #2 u: Ožujak 06, 2006, 22:16:00 poslijepodne »
Tetra ima gotove sustave za jezerca samo neznam koliko kosta

Offline bedemgrad

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 59
    • http://www.bedemgrad.hr
« Odgovori #3 u: Ožujak 07, 2006, 11:05:00 prijepodne »

Citat: veco
Tetra ima gotove sustave za jezerca samo neznam koliko kosta

Ovo burence kosta u Osijeku oko 1000 kn. Zapremine je dvadesetak litara. Ima filter materijal od PVC buzir cijevi (promjera 10-15 mm duzine 30-50 mm) jedno pet litara, zatim bio-balls jedno dvije litre i povrh svega mrezicu za komarce. U trgovini sam trazio da mi ga daju da ga pregledam. Malo su se bunili ali na moj argument da ne dam 1000 kn a ne mogu pogledati i isprobati filter su pali. Sve u svemu, mislim da je ovo neisplativa investicija. Za puuuuuno manje novca se moze u samogradnji napraviti identican filter.
Pozdrav
Nasice/Croatia
Glasujte za mene !!!!
Ne možete Vi od mene toliko puno tražiti koliko ja Vama mogu puno obećati !

Offline veco

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Ožujak 07, 2006, 12:15:00 poslijepodne »

Za ovaj sam siguran da imaju u ljubimcu, gotovi filter 9000l/h, zapremine 28,5l

Offline botia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 07, 2006, 13:36:00 poslijepodne »
domi , moj ti je savjet da uzmeš što veću protočnu pumpu koja u sebi ima spužvasti filter. On ti neće biti dovoljan za pročišćavanje vode nego češ ti pumpu ukomponirati u filter koji ćeš sam napraviti i to vrlo jednostavno: ako si ikada vidio da ribari utovaruju ribu u plastične kutije ili u kutije od stiropora.Upravo tebi treba takva plastična kutija ,koja sa svih svojih strana je šupljikava.Ti češ još napraviti poklopac za kutiju ,koji češ u sredini izrezati prema obliku protočne pumpe, i koju češ staviti u tu kutiju.Kada nju staviš u kutiju ,u preostali prostor kutije trebaš staviti spužvu tj prazne vreće od krompira.Prazne vreće od krompira su dobre jer ne propadaju i lako se peru kada pereš filter.Ovakvim načinom češ povečati kapacitet filtera tj. površinu za pročišćavanje.Vjeruj ovo ti je provjereni recept.Kod mene to godinama funkcionira i voda je uvijek kristalno bistra.ZAPAMTI, DA BI TI VODA BILA BISTRA OSIM OVOG FILTERA TI JE POTREBA hLADOVINA,tj voda ti ne smije biti izložena izravnom suncu jer će bujati alge i obojiti će vodu u zeleno.
pero

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #6 u: Ožujak 07, 2006, 13:52:00 poslijepodne »
Botia puno ti hvala, nego kazes sto vecu protocnu pumpu. Kolko bi to bilo konkretno litara na sat?! Daj neki primjer, mislim ime pumpe. I sta kazes na one filtere koji se izraduju recimo od vecih plasticnih kanti pa se spoje s pumpom. I naravno u njima se i vrece od krumpira, spuzva i ostalo?!

Offline botia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #7 u: Ožujak 07, 2006, 15:55:00 poslijepodne »
Ako ti je ribnjak oko 1000 litara onda ti je dovoljna pumpa oko 1500-2000 L/h.Ti možeš odvojiti pumpu od filtera : npr filter ti je vani ,a pumpa normalno u vodi ,ali meni je osobno draže i praktičnije da mi je filter u vodi a pumpa u u filteru . Gledaj da ti pumpa ima dva produžetka tj. u obliku slova T ( jedan kraj je za prskalicu tj za vodoskok, a drugi je produžetak za slobodni protok vode.Na taj način vodoskok izgleda atraktivno,pogotovo ako ga ukomponiraš s kamenjem ,drug produžetak ti omogućava stalnu cirkulaciju vode po ribnjaku. Ja ti ljeti filter čistim svakih 15 tak dana tj. kada se visina vodoskoka znatno smanji jer mi je to znak da je filterska spužva zasićena i znak da je treba izvaditi vani i očistiti.Neki će reći da im je tlaka ulaziti u ribnjak i vaditi filter iz vode,kada mogu filter postaviti vani,ali meni je i to užitak,jer svoje ljubimce vidim bolje,hranim ih iz ruke,a uvijek vidim pokoji truli list koji osobno izvadim iz vode i bacim.Moja pumpa ti košta oko 500 kn i kapaciteta je oko 2000 L/h. Ne zaboravi kupiti najobičniju pumpu za zrak da bi ti ribe imale stalni dotok kisika.
pero

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #8 u: Ožujak 07, 2006, 16:33:00 poslijepodne »

Puno hvala botia. Stvarno ste tu svi super, nikom nije tesko pomoci. A tog bas i nema previse po netu, mislim nema tako konkretnih savjeta. Znam da trebam i pumpu za zrak, to se dosta cesto spominje tu po stranici. Daj reci ime pumpe, gdje si ju kupio?! Dal ih ima po svim zoo shopovima u zg ili treba malo traziti?

Offline botia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Ožujak 07, 2006, 18:35:00 poslijepodne »
Sto se tiće pumpe za zrak  uzmi tetrinu pumpu jer ona ima i rezervne djelove na prodaju. Posto pumpa za zrak stalno radi ,najčešće kod nje ode membrana (to ti je dio koji se nalazi u pumpi i pomocu njega se stvara zrak) pa da nebi kupovao novu pumpu samo kupiš rezervnu membranu koja košta par kuna.
pero

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Ožujak 07, 2006, 18:41:00 poslijepodne »

Kazes da pumpa za zrak stalno radi, znaci li to da onda pumpa za vodu s filterom ne treba raditi cijelo vrijeme ili?! Ne znam dal imas volje odgovarat tolko na moja pitanja ali evo jos jedno, sta ti mislis je pametno stavit u jezerce jos neke ribice osim zlatnih, ima mozda kojih da jedu alge i ciste dno a da mogu biti vani i kad nije jako toplo?! Al sam dosadan

Offline botia

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 08, 2006, 17:23:00 poslijepodne »
Pumpa s filterom ti treba uvijek raditi!Osim zlatnih ribica nabavi kojeg klena ,koji u jatu lijepo izgledaju!
Možeš držati i crvenouhe kornjače ( to su ti one koje se prodaju u zoo shopu ) pod uslovom da su veće tj. bar 10-15 cm dužine.Nemoj staviti one skroz male ,koje se prodaju u zoo shopu jer ce ti uginuti.Kornjače češ lako nabaviti, kod ljudi koje ih kupe djeci i kada narastu velike nemaju više uslova za držati ih u teglama i akvarijima ,pa ih se žele riješiti.Tako sam ih i ja nabavio.Još jedno vrlo važno pravilo: kornjače stavi u ribnjak ljeti kada je temperatura visoka i kada ce se lako adaptirati i onda ih ostavi .Ne moraš ih zimi vaditi iz ribnjaka jer će one same prezimiti u ribnjaku.
Možeš ubaciti i par naših riječnih somića!!
pero

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Ožujak 08, 2006, 17:47:00 poslijepodne »
Puno ti hvala...stvarno ste tu svi super. Nikom nije bed pomagati. Evo ja se nadam da cu uspjeti sve to napraviti. Stavljas ti jos sta u filter osim vreca za krumpir i spozve. Vidim tu po forumu da se stavlja i sitni sljunak, pa siporex, ma ima svasta, sve do aktivnog ugljena. Sta ti mislis

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Ožujak 09, 2006, 18:58:00 poslijepodne »
Botia...kazes da imas home made filter za jezerce pa me zanima imas mozda kakve nacrte, kak to sve skupa izgleda. Mozes mi reci koju da pumpu uzmem, i kako da ju tocno montiram s filterom. Ovi prijedlozi po stranici su ok ali mi se cine puno premali za jezerce. Znam da sam dosadan...

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Ožujak 11, 2006, 16:40:00 poslijepodne »

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #15 u: Ožujak 13, 2006, 21:28:00 poslijepodne »
Ajde ljudi, nitko nema nikakav prijedlog

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #16 u: Ožujak 16, 2006, 10:53:00 prijepodne »
Ajde ljudi čovjek je nekaj pital. Prijedlozi, prijedlozi, prijedlozi!

botia zbilja bi htio vidjet skicu, nacrt ili fotku te tvoje mašinerije.

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 16, 2006, 13:48:00 poslijepodne »
A valjda ce se neko vec javiti. Nadam se?! Do sad su odgovori stvarno jako brzo stizali, ma znam da ce i sad ljudi nesto reci o ovoj temi. Botia, stvarno ako imas koju sliku stavi da vidimo kak to izgleda. Goran kak ide izrada filtera, si poceo ili skupljas ideje jos?!

Offline goran_2711

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 40
« Odgovori #18 u: Ožujak 24, 2006, 19:50:00 poslijepodne »
Izrada nejde nikam jer niko ne želi podjeli ideje s nama!

Offline domi

• Punopravni član
« Odgovori #19 u: Ožujak 25, 2006, 16:34:00 poslijepodne »
Znaci isto je i kod tebe. A valjda ce se naci netko, pa ja ne mogu vjerovati da nitko nije nista sam doma izradivao. Jos ce ispasti da nitko nema doma jezerce