Lipanj 22, 2025, 18:03:30 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Trošak držanja bradate agame  (Posjeta: 2264 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Dankos051

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Trošak držanja bradate agame
« u: Rujan 26, 2013, 10:25:37 prijepodne »
Namjeravam uzeti bradatu agamu u skoroj budučnosti pa me interesira koliki su mjesečni troškovi držanja (struja , hrana - živa, minerali, vitamini....) te oprema za pokretanje terarija (lampe).

Unaprijed hvala na vašim odgovorima.

Offline Chilii

• Urednica terra redakcije
  • Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 43
  • AkTer jedna od šest :)
Odg: Trošak držanja bradate agame
« Odgovori #1 u: Rujan 26, 2013, 10:41:50 prijepodne »
Troškovi ovise o raznim faktorima.
Ako se živa hrana uzgaja kod kuće, trošak je  samo u inicijalnoj nabavci crva, žohara koji će se kasnije razmnožavati i troškova zapravo onda dalje nema.

Vitamini, minerali - npr. Nekton MSA i Nekton REP, mislim da je nekih cca 50kn svaki od 40 grama. Traje jako dugo.

Lampe - UVB neonka (ili žarulja) obična neonka, spotica - a kojih 250kn sve zajedno. Spotica traje koliko traje, neonka također - jedino UVB neonku ili žarulju treba mijenjati cca svakih 6mj - piše na kutiji koliko je djelotvorna. Naravno, sunce je najbolje i preko ljeta je super bradatu staviti u fleksarij.

E za mjesečnu potrošnju stuje stvarno ne znam, imam više terarija pa je cifra i veća.

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #2 u: Rujan 26, 2013, 10:48:33 prijepodne »
Troškovi ovise o raznim faktorima.
Ako se živa hrana uzgaja kod kuće, trošak je  samo u inicijalnoj nabavci crva, žohara koji će se kasnije razmnožavati i troškova zapravo onda dalje nema.

Ja bi samo ovo podcrtao.....po meni je neizbjezno uzgajati doma hranu jer, te zivotinje su uvijek gladne i, puno jedu....desiti ce se da neces moci naci hranu..pa ce zivotinja par dana gladovati...tako da...ja bi se pridruzio Chilii i potpisao sve napomenutu.....uz to da bi istaknuo ovu cinjenicu...
Uz to, uzgoj hrane je isto zabavan, dodatna stvar o kojoj moras brinuti...ali, se isto tako radovati kada se razni zohari i bube razmnoze(barem u mojem slucaju).
Ovdje imas puno korisnih savjeta o uzgoju hrane...izdvajam par pogodnih za bradatu agamu:
http://www.akvarij.net/index.php/teraristika-othermenu-179/hrana-othermenu-181/484-uzgoj-ohara-blaptica-dubia
http://www.akvarij.net/index.php/teraristika-othermenu-179/hrana-othermenu-181/415-uzgoj-fobasa-latnaziv-zophobas-morio
http://www.akvarij.net/index.php/teraristika-othermenu-179/hrana-othermenu-181/229-uzgoj-cvraka (mozda i najproblematicniji jer im do 'konzumne' :) velicine treba puno vremena...ali zato pruzaju ugodjaj blizine morske plaze i ljeta sa svojim glasanjem :):)
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline ivborosa

• Moderator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 33
« Odgovori #3 u: Rujan 26, 2013, 23:31:45 poslijepodne »
Kod cvrcaka ima malkice vise zezancije jer moras odvajat generacije i stavljat/vadit vatu u koju polijezu jaja...ali nista komplicirano.

I rastu jako brzo (na manjim temperaturama i brže od žohara) i razmnožavaju se ko ludi. Ako ti ne smeta cvrčanje u kući definitivno najbolji izbor!
Akvaristika u srcu, teraristika u (cenzura) =) =)

Offline Dankos051

• Novi član
  • *
« Odgovori #4 u: Rujan 27, 2013, 12:23:26 poslijepodne »
Da li je nužno da pri uzgoju žohara - Blaptica dubia temperatura bude 25-30 stupnjeva, pitam jer bih ih uzgajao u drvarnici u prizemlju zgrade?  Drvarnica je znači u zatvorenom prostoru, ali opet temperatura zimi sigurno nije toliko visoka!
« Zadnja izmjena: Rujan 27, 2013, 12:27:09 poslijepodne od Dankos051 »

Offline delbi

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Pula
  • vecio mona
    • http://www.posronja.eu
« Odgovori #5 u: Rujan 27, 2013, 12:25:37 poslijepodne »
Da li je nužno da pri uzgoju žohara - Blaptica dubia temperatura bude 25-30 stupnjeva, pitam jer bih ih uzgajau u drvarnici u prizemlju zgrade?  Drvarnica je znači u zatvorenom prostoru, ali opet temperatura zimi sigurno nije toliko visoka!
puno teze ili nikako se ne razmnozavaju na nizim temperaturama.....napominjem...to je moje osobno iskustvo...ne volim nikada nista tvrditi....
pula
Too Old to Rock 'n' Roll: Too Young to Die

Offline leopard gecko Trevor

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #6 u: Rujan 27, 2013, 16:12:18 poslijepodne »
Da li je nužno da pri uzgoju žohara - Blaptica dubia temperatura bude 25-30 stupnjeva, pitam jer bih ih uzgajao u drvarnici u prizemlju zgrade?  Drvarnica je znači u zatvorenom prostoru, ali opet temperatura zimi sigurno nije toliko visoka!

Nece crknut ali ce se kako je vec receno jako sporo ako ne i nikako razmnozavat. ovo mozes rijesit tako da stavis ispod kutije/terarija grijacu foliju ili kabel. Kad je temperatura visoka razmnozavaju se kao ludi.
I jos nesto, ako ti smeta cvrcanje kao meni onda ti je dobra zamjena za cvrcke žohari blatta laterlaris koji su isto jako jednostavni za uzgoj.
1.0.0 Bradata agama
0.1.0 Leopard gekon
1.1.1 Divovski africki puz