Kolovoz 01, 2025, 11:27:37 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Sustav za zalijevanje s pumpom  (Posjeta: 1427 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline mrcina

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
Sustav za zalijevanje s pumpom
« u: Kolovoz 13, 2013, 17:38:15 poslijepodne »
Pozdrav svima

Znam da nije pitanje za akvaristiku, ali je vezano uz opremu. Na balkonu imam podosta bilja i jagoda i dosta putujem pa bih htio osmisliti jeftin sistem za zalijevanje.
Mislio sam staviti kantu vode i podvodnu pumpu, spojiti na timer za utičnicu i provući tanka crijeva ili samo jedno duže s rupicama.
Potrebna visina pumpanja mi je 100-150cm (mogu podići pumpu na stol ako treba).
Zanima me jesu li akvarijske pumpe sposobne za stvoriti dovoljan pritisak cijelom duljinom cijevi i što se događa kad je protok prevelik za ispust(cijev)

Svi prijedlozi i kritike dobrodošli,
Hvala unaprijed

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Sustav za zalijevanje s pumpom
« Odgovori #1 u: Kolovoz 13, 2013, 18:06:17 poslijepodne »
pa ne treba ti pumpa ako spremik s vodom stavis vise nego sto je bilje.

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #2 u: Kolovoz 13, 2013, 18:34:56 poslijepodne »
Ukoliko mozes, najjednostavnije ti je kupit timer koji montiras direktno na spinu pa preko cijevi sa rupama kud god hoces. Elegantnije je kupit jos i reduktor tlaka pa onda mozes kupovat raznorazne tzv. mikro-drip mlaznice za optimalno zaljevanje ovisno o tipu biljke. Iskreno, to mi je jedna od boljih investicija (crijevo za vrtove nisam razvukao evo vec nekoliko godina). Cijene cca. timer 400 kn, reduktor tlaka oko 100-150kn, crijevo 15m oko 50kn.

Ako ne mozes tako, onda kako si napisao preko pumpe ili slobodnim padom sistemom kap-na-kap.

Offline phrsak

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 44
« Odgovori #3 u: Kolovoz 13, 2013, 19:36:34 poslijepodne »
Ukoliko mozes, najjednostavnije ti je kupit timer koji montiras direktno na spinu pa preko cijevi sa rupama kud god hoces. Elegantnije je kupit jos i reduktor tlaka pa onda mozes kupovat raznorazne tzv. mikro-drip mlaznice za optimalno zaljevanje ovisno o tipu biljke. Iskreno, to mi je jedna od boljih investicija (crijevo za vrtove nisam razvukao evo vec nekoliko godina). Cijene cca. timer 400 kn, reduktor tlaka oko 100-150kn, crijevo 15m oko 50kn.

Ako ne mozes tako, onda kako si napisao preko pumpe ili slobodnim padom sistemom kap-na-kap.

Isto bi i ja odradio kao zzorann, jedino što bi ja uzeo jeftiniji timer sa elektoventilom kojeg imaš u lidlu za 170kn ili ako ideš prema Sloveniji, u Hoferu je 13eura  ;)

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #4 u: Kolovoz 13, 2013, 20:07:30 poslijepodne »
...pa bih htio osmisliti jeftin sistem za zalijevanje.

neznam za vas, ali ja sam shvatio da covjeku treba jetin sistem, a cifre koje vi pisete....nezam u kojem svijetu se to smatra jeftinim.  ;) :D

ako tu posudu s vodom mozes staviti na neko poviseno mjesto u odnosu na bilje, onda ti pumpa ni netreba, sve ide slobodnim padom. a cijevi pospajas, probusis na njima rupice i to je to, eventualno izmedju posude i prve cijevi stavis ventil, da mozes zatvoriti vodu.

ako hoces automatiku, nekakva pumpa za filter, 1000-2000l po satu, spojena na timer i to je to. na svakoj pumpi ti pise koliko maksimalno moze dizati vodu (hmax je oznaka), pa prema tome uzmi najjeftiniju a da moze dizati a zeljenu visinu.

pumpa i cijevi,sve zajedno nebi trebao potrositi vise od 200kn. akvarijske pumpe su itekako sposobne za tako nesto, a protok ne moze biti preveliku odnosu na cijev, jer neces ni pokusati tjerati neku veliku kolicinu vode kroz neku besmisleno usku cijev.

cijevi od 20-tak mm promjera su ti i vise nego dovoljne, na svakoj iznad bilja probusi rupice 5-8mm, i to je to. iako imaj na umu, ne pretjeruj s duzinom cijevi, ni kolicinom, a ni brojem rupica, jer se moze desiti da voda fino curi na prvim cijevima, a da do zadnjih rupa/cijevi ni ne dodje.

koliko tocno ti toga trebas, koja povrsina za pokriti, sto, kako?

Offline mrcina

• Novi član
  • *
« Odgovori #5 u: Kolovoz 13, 2013, 20:54:36 poslijepodne »
Hvala na odgovorima. Brzi ste i pišete dobre stvari

Na balkonu je sve, daleko mi je špina-pipa-slavina tako da tu mogućnost nemam a i ti tajmeri su skupi. Imam tajmer mehanički koji se ušteka u utičnicu i koji ima stope od 15 minuta i koji vrijedi 25 kn, a ako budem morao naći ću minutni digitalni. Ne mogu podignuti spremnik vode visoko jer ne želim nepotrebne rupe u zidu a i problem je dizati vodu gore kao što je i problem nemogućnosti stavljanja tajmera.

Trebam 7-8 m cijevčica (ako nije moguće spustim sve na jedno mjesto pa će bit 3m) i nekih 3-4-5 litara vode po zalijevanju. Molim Vas da mi objasnite sljedeće: ako pumpa ima protok 600 l/h, odnosno 10 l/min, a meni u cijev promjera 14mm i dužine 5m ne stane ni litra vode a za zalijevanje mi treba 3 litre vode, kako da ostvarim ovo?
Zanima me kako bi se pumpa ponašala kad bi kroz cijev prolazilo samo pola litre vode u minuti a ona i dalje radi? pretpostavljam da će se crijevo odmah otkačiti od pumpe

Nadam se da me shvaćate  :)

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
Odg: Re: Odg: Sustav za zalijevanje s pumpom
« Odgovori #6 u: Kolovoz 13, 2013, 22:01:05 poslijepodne »
...pa bih htio osmisliti jeftin sistem za zalijevanje.

neznam za vas, ali ja sam shvatio da covjeku treba jetin sistem, a cifre koje vi pisete....nezam u kojem svijetu se to smatra jeftinim.  ;) :D

Navedeno imam instalirano vec 5 god. i stvar radi bez greske. S obzirom da pustam sistem bez nadzora i po 2-3 tjedna po ljeti, vrlo je bitan taj osjecaj sigurnosti i on se placa. Uvijek ima jeftinijih rjesenja, ali eto kod ovakvih sistema mislim da male greske kasnije puno vise kostaju. Dapace, zao mi je da nisam kupio i bolji timer, npr. sa senzorom za kisu jer mi je blesavo kad je vani nevera, a sistem zaljeva po programu.

Naveo sam svoj primjer, a moram napomenuti i cijenu vode koja danas vise nije zanemariva jer se ravnomjerno i ciljano trosenje vode itekako sa godinama isplati, ali to je sad vec druga tema.

Sve navedeno u biti nije niti bitno kada ta opcija nije moguca. Po meni tu ti je najbitnija sto veca bacva kako bi uopce imao 'automatiku', a koja pumpa te da li analogni ili digitalni timer, sve ovisi o visini odnosno vremenu na koje tjeras vodu. Uglavnom, isplati se pozabaviti time. Od masu ljudi koji su vidjeli sistem vec godinama dobivam upite da im to rijesim pa sam se cak mislio i bavit time, al j'bt ga kad sam alergicar pa nije vrt za mene ;D

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #7 u: Kolovoz 13, 2013, 22:17:01 poslijepodne »
Jasno, sve se placa, to je odlicna varijanta i sistem, ja sam se ravnao po onome "jeftin sistem", misleci da to znaci "skoro pa djabe".  :D

E sad, 7-8 metara, i k tome ako sam dobro shvatio, na razlicitim visinama - to ce ti biti problem.

jednostavno, svakim koljenom, svakim centimetrom cijevi, ili svakim mijenjanjem visine, pumpa gubi snagu. i bojim se da bi ti pumpa snabdjevala samo prvi red po visini, sve preko toga, jednostavno voda nebi isla.

ako mozes svo bilje sloziti u jednu ravninu, to bi ti olaksalo posao, sve sto bi trebao napraviti je jedan spray bar, cijev s rupicama, zacepljena na kraju, i to je to, pumpa na cijev, timer na pumpu.

e sad, koliko vode ces tocno dozirati, to je opet malo zeznutije. mehanickim timerom neces rijesiti nista, preveliki su mu "koraci", mozda sa ovim digitalnim, ako postoji takav koji bi mogao namjestiti da pumpa radi recimo 2-3 minute. ali, opet ces morati nekom odoka metodom vidjeti tocno koliko vode ce kroz sistem proci za to vrijeme, podatci o protoku pumpe ti nisu previse relevantni, najbolje je vidjeti u radu. eventualno mozes izmedju pumpe i cijevi staviti ventil, pa njime odrediti protok vode, ali moras imati a umu da ces s time drasticno smanjiti i protok vode kroz pumpu, odnosno utjecat ces i na visinu do koje ce pumpa moci dizati vodu.

mozda da razmislis o nekom el. ventilu, mislim da se za nekih 100-tinjak kn moze pronaci takav, koji bi isao direktno na pipu, a njega spojis na timer, pa opet sistemom mjerenja vidjeti koliko bi ga timer trebao drzati otvorenim, da izadje vode koliko trebas, ali to onda opet poskupljuje cijelu pricu.