Svibanj 10, 2025, 19:07:29 poslijepodneNajnoviji Član: Mgrgic6

Autor Tema: Početak,300l malawi,potrebna vaša pomoć!  (Posjeta: 1583 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline RedEX

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zenica / BiH
Početak,300l malawi,potrebna vaša pomoć!
« u: Lipanj 23, 2013, 01:14:07 prijepodne »
Pozdravljam društvo,

malo sam se udaljio od akvaristike u posljednje vrijeme, medjutim nije to nesto sto covjek tek tako odbaci heheh  :D
odlucio sam se na novi pocetak te planiram izraditi akvarij u profi staklorezackoj radnji, dimenzije bi bile 100(d)-60(š)-50(v), znaci radi se o 300l, koristili bi 10mm brušeno staklo AGC...

treba mi vaša pomoc i vaši savjeti,
da li je ovo staklo dovoljno debelo,jesu li potrebna ojacanja,u kojem obliku i sl?

kako da izradim poklopac, da li da mi u toj istoj firmi oni naprave poklopac, stakleni ako DA, koji oblik,sta mi predlazete, ukoliko NE, koje je vaše riješenje?

zatim šta uciniti sa rasvjetom, da li da stavljam postolje za neonke ili pak da samo stavim LED traku, citao sam po forumu da je dosta raje svoj problem sa rasvjetom tako riješilo, naravno, kao sto stoji u naslovu, namjeravam u taj aq udomiti malawi ciklide kojima nije toliko bitna svijetlost.

sljedece sta me interesuje je pozadina, gledao sam dosta DIY tutoriala po netu, gdje ljudi prave sami sebi 3D pozadine, medjutim nazalost, nisam nesto strucan oko baratanja alatom tako da ne znam na sta bi to licilo heheh, gledao sam u nasem pet shopu 3D pozadine, cijene se krecu oko 30E, interesuje me vase misljenje, da li bi ta pozadina zauzela dosta prostora ili ne? nisam se prije susretao sa tom pozadinom tako da stvarno ne znam...

zatim,dolazi na red "problem" filtracije i grijanja vode  :D
sta mi vi predlazete za filtraciju, dvoumim se izmedju vanjskog kanister filtera te unutrasnjeg filtera kojeg sam nazalost nasao najjaceg za 200l akvarije...
to su neka pitanja koja me muce za pocetak;

nadam se da cete mi izaci u susret i pomoci da napravim jedan respektabilan i oku ugodan akvarij kao sto ih ima poprilicno na ovom forumu
unaprijed hvala :)

Offline RedEX

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zenica / BiH
Odg: Početak,300l malawi,potrebna vaša pomoć!
« Odgovori #1 u: Srpanj 21, 2013, 16:57:18 poslijepodne »
niko?  -?

Offline Damir_Sl

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
« Odgovori #2 u: Srpanj 22, 2013, 10:14:04 prijepodne »
pa ustvari nitko, kako vidis.

nazalost, ali tesko je ista napisati, jer ja tu ne vidim nikakvo konkretno pitanje na koje se moze dati konkretan odgovor, vidim samo razmisljanja, a o tome em je vec pisano milion puta, em opet dobijes necije razmisljanje kao odgovor.

moja razmisljanja - dimenzije akvarija su fulane, sirina 60 je odlicna, visina 50 isto, ali 100cm duzine je premalo, nabio si litrazu iskljucivo na sirini i visini, a nemas ono sto je najpotrebnije - duzina akvarija. idi na barem 120-150 duzine, radije smanji visinu malo, ako vec moras, ali idi na sto duzi akvarij.

poklopac - forex, napravis ga sam, rasvjetu mozes sa neonkom, mozes sa led trakom, mozda bih ja najprije isao na led diode, 3w, recimo par komada, rasporedjenih po poklopcu.

pozadina - neznam o kakvoj pozadini se radi, realno na 60cm sirine nije problem izgubiti malo mjesta.

filtracija -- zaboravi unutrasnje filtere, osim ako ne pricamo o unutrasnjem pregradnom. jedan ili jos bolje 2 dobra vanjska filtera i to je to. imas opciju i top filtera, pregradnih, preljevnih, sumpa....ali to ces ipak morati sam istraziti i odluciti.

Offline xxmaticxx5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
« Odgovori #3 u: Srpanj 22, 2013, 15:13:19 poslijepodne »
Pozdrav susjed :) ja sam iz doboja. zasto da pravis stakleni poklopac? Može od drveta i sl. napraviti. Ja bi stavio LED traku, sto se tice pozadine ima u blizini nas čovjek pravi pozadine za akvarij i jeftin je. Dat cu ti link cim ga pronađem na (pik.ba)... Što se tiče filtracije ja bih stavio vanjski stakleni filter jer to koristim sad i nekako mi se čini baš super nisam imao drugih filtera ali gledao sam kod prijatelja nekih pa mi se ovaj cini extra....