Lipanj 30, 2025, 07:14:43 prijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Bubamare?  (Posjeta: 3140 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
Bubamare?
« u: Srpanj 20, 2013, 14:29:50 poslijepodne »
Već godinama čitam da se po engleskama u njihovim "garden supplies" mogu nabaviti bubamare ili još puno bolje ličinke bubamare. Sad kad smo postali evropa i tako to da li se konačno mogu nabaviti i ovdje?

Offline frga

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
Odg: Bubamare?
« Odgovori #1 u: Srpanj 20, 2013, 14:49:32 poslijepodne »
Najjednostavnije da pitaš za mogućnost shippinga. Još bolje bi bilo kad bi pitao u Austriji ili Njemačkoj, od tamo može doći poštom živo dok iz Britanije malo teže.

http://www.schneckenprofi.de/marienkaefer-larven-adalia-bipunctata.html
http://www.biohelp-shop.at/store-search-result.php?keywords=marienk%E4fer

Ja prije par tjedni primijetio da mi neke biljke dobile crne uši i već se pripremio da ih pošpricam sa otopinom duhana kad nekim slučajem naletio na par bubamara i stavio ih na biljke. Prošlo je pet dana od toga a bubamare uredno stoje na istim biljkama i tamane uši.
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Srpanj 20, 2013, 15:02:55 poslijepodne »
meni niti one ne pomazu koliko ima te gamadi ove godine  :roll:

Offline Ace

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb Grad
« Odgovori #3 u: Srpanj 20, 2013, 19:59:34 poslijepodne »
Čemu služe?

Offline Šima

• Trade Count: (+9)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
« Odgovori #4 u: Srpanj 20, 2013, 20:10:29 poslijepodne »
pretpostavljam da je za ovo:

Većina bubamara hrani se lisnim ušima. Lisne se uši sporo gibaju i ne mogu se braniti tako da bubamarama nisu potrebne lovačke vještine da ih ulove. Odrasli kukci pojedu 40-50 biljnih uši dnevno, odnosno do 3000 tijekom svog života, a ličinka pojede i do 600 biljnih uši. Neke bubamare jedu grinje, a neke štitaste uši. U Južnoj Africi postoje vrste bubamara koje su isključivo biljojedi.

Odrasla sedmotočkasta bubamara (Coccinella septempunctata) pojede 30-40 grinja na dan, 90 odraslih štitastih uši i do 300 ličinki štitastih uši.

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #5 u: Srpanj 20, 2013, 20:50:21 poslijepodne »
Kolega kaže da bi se na http://zeleni-hit.hr/ mogle dobiti bubamare pošto imaju jednog od partnera koji se bavi takvim stvarima.
"Samo dvije stvari su beskrajne, svemir i ljudska glupost, a za ono prvo nisam siguran."  Albert Einstein

Offline marijan2

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #6 u: Srpanj 21, 2013, 02:01:24 prijepodne »
Ček malo, znači ja bi to mogo ubacit kod madagaskarskih žohara da istrijebe one sve male bijele grinje? Di se to može nabavit, bumo smislili neku grupnu narudžbu?

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Srpanj 23, 2013, 16:56:41 poslijepodne »
Ne, bubamare se hrane ušima. Dok grinje možeš uništiti nekim predatorskim grinjama.

Offline aktalv6666

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 46
« Odgovori #8 u: Srpanj 24, 2013, 17:49:04 poslijepodne »
gledala sam prije nekog vremena jednu emisiju gdje ih ekipa skuplja sa nekog mjesta gdje se masovno skupljaju i prodaje u vrećicama kao prirodni pesticid, naravno, u Americi. yep, odrasle jedu manje, ali bebachi bubamara su nezasitni što se tiče lisnih uši... u biti im je to odlična ideja, zašto se trovati sa pesticidima kad se priroda lijepo pobrine za sve?  :zagrljaj:
....mama, ne šizi, neće me pojesti....

Offline Vedran

• Forum Administrator
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 49
  • The Deda
    • http://www.akvarij.net
« Odgovori #9 u: Srpanj 24, 2013, 22:48:38 poslijepodne »
zato jer onda firme koje proizvode otrove nemaju profita, a to je strogo zabranjeno u ovakvom društvenom uređenju... :dead:

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #10 u: Srpanj 27, 2013, 02:12:32 prijepodne »
nije sve u profitu, s druge strane ima i neodgovornih ljudi koji će radije tretirati sa bilo kojim otrovom...

a evo još jedan razlog  :P
http://bib.irb.hr/prikazi-rad?&rad=622707

kome se neda klikati evo i sažetak

U razdoblju od 2008. do 2010. u Hrvatskoj se pojavila nova vrsta iz porodice Coccinellidae, Harmonia axyridis Pallas. Ova vrsta je unesena u Europu zbog biološke kontrole lisnih uši u čemu je vrlo učinkovita, ali ova vrsta je postala uzrok i tri važna problema, smanjenje brojnosti autohtonih božijih ovčica (zbog velikog kapaciteta ishrane lisnim ušima autohtone božije ovčice ostaju bez hrane, a H. axyridis napada i druge vrste božijih ovčica, jaja leptira, razne gusjenice i ličinke zlatooka), promjenu okusa vina (H. axyridis se u jesen nalazi u grozdovima i hrani se sokom grožđa te ako se u tijeku prerade u jednom kilogramu grožđa nađe 3 božije ovčice mijenja se okus vina) te alergije. Ova invazivna vrsta utvrđena je i u Požeško-slavonskoj županiji, gdje na nekim lokalitetima čine više od 50% ukupne populacije božjih ovčica. Ova vrsta u Požeško-slavonskoj županiji također prezimljava u grupama u zatvorenim prostorima (kuća, drvarnica, mlin), te je potencijalni alergen. Požeško-slavonska županija je i poznati vinarski kraj, te je također mogući negativni utjecaj ove vrste na proizvodnju vina.Trenutno ni u Hrvatskoj ni u svijetu nema učinkovitih mjera kontrole vrste H. axyridis.

eto

Offline Salem

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Travno
« Odgovori #11 u: Srpanj 27, 2013, 11:52:46 prijepodne »
U razdoblju od 2008. do 2010. u Hrvatskoj se pojavila nova vrsta iz porodice Coccinellidae, Harmonia axyridis Pallas. Ova vrsta je unesena u Europu zbog biološke kontrole lisnih uši u čemu je vrlo učinkovita, ali ova vrsta je postala uzrok i tri važna problema, smanjenje brojnosti autohtonih božijih ovčica (zbog velikog kapaciteta ishrane lisnim ušima autohtone božije ovčice ostaju bez hrane, a H. axyridis napada i druge vrste božijih ovčica, jaja leptira, razne gusjenice i ličinke zlatooka), promjenu okusa vina (H. axyridis se u jesen nalazi u grozdovima i hrani se sokom grožđa te ako se u tijeku prerade u jednom kilogramu grožđa nađe 3 božije ovčice mijenja se okus vina) te alergije. Ova invazivna vrsta utvrđena je i u Požeško-slavonskoj županiji, gdje na nekim lokalitetima čine više od 50% ukupne populacije božjih ovčica. Ova vrsta u Požeško-slavonskoj županiji također prezimljava u grupama u zatvorenim prostorima (kuća, drvarnica, mlin), te je potencijalni alergen. Požeško-slavonska županija je i poznati vinarski kraj, te je također mogući negativni utjecaj ove vrste na proizvodnju vina.Trenutno ni u Hrvatskoj ni u svijetu nema učinkovitih mjera kontrole vrste H. axyridis.

Ne znam po znanstvenom nazivu, da li su to one "australske bubamare" vidio sam da ih neki (strani) vrtni centri još uvijek reklamiraju?

Offline Mgdi

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb
« Odgovori #12 u: Srpanj 27, 2013, 14:44:25 poslijepodne »
Koliko znam ova vrsta je unesena iz Azije. No vrag će ga znati pod što ih sve reklamiraju.
Ponekad ni sami trgovci ne znaju što prodaju, a ima i kupaca koji ne znaju što kupuju. :D

No šalu nastranu...
... ali ova vrsta je postala uzrok i tri važna problema, ... promjenu okusa vina (H. axyridis se u jesen nalazi u grozdovima i hrani se sokom grožđa te ako se u tijeku prerade u jednom kilogramu grožđa nađe 3 božije ovčice mijenja se okus vina) ...
Ovo mene brine! :P

eto

Offline frga

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Srpanj 28, 2013, 07:05:36 prijepodne »
Ne znam po znanstvenom nazivu, da li su to one "australske bubamare" vidio sam da ih neki (strani) vrtni centri još uvijek reklamiraju?

Australska božja ovčica = Cryptolaemus montrouzieri
Harlekinska božja ovčica =  Harmonia axyridis

http://www.dzzp.hr/novosti/bez-podkategorije/strane-invazivne-vrste-u-hrvatskoj-vrsta-mjeseca-harlekinska-bozja-ovcica-harmonia-axyridis-pallas-1773-1148.html