AKVARIJ:
- dimenzije/litraža, 100x40x40
- temperatura, 20
- parametri vode: pH, NO2, NO3, GH i KH
- vrijeme od pokretanja akvarija, pred 6 mjeseci
- kad su nakon pokretanja akvarija useljene prve ribice, 3 tjedna nakon (ribice su preseljene iz drugog akvarija)
- koliko često i koliko mijenjate vode tjedno cca 40-50 l
- da li prilikom izmjene vode usisavate dno akvarija da
FILTER:
- model filtera (unutrašnji ili vanjski) i koliki je protok (koliko litara/sat) unutrasnji pregradni , 1200lh
- način i periodi čišćenja filter materijala svakih 3-4 mj properem spuzvu u akv. vodi
- što imate od filter materijala u akvariju (spužva, aktivni ugljen, keramika, vata...) spuzva i keramika
OSTALA OPREMA:
- panjevi i kamenje te ima li sluzi na panju ili na kamenju i podlozi? kamenje, nema sluzi
- grijač nema
- pumpa za zrak ima
- CO2 sustav – kakav nema
- koju kemiju dodajete u akvarij? (Gnojiva za biljke, sredstva za pripremu vode i dr.) biotopol
STANOVNICI:
- popis vrsta riba i broj pojedinih primjeraka 2 teleskopa, karas, buble eye i oranda
- starost ribica imam ih nekih godinu dana
- ima li potencijalnih „terorista“ ne
- hranjenje – koliko često hranite ribe i kojom hranom (da li je prošao rok trajanja) 1-2 puta na dan, listicima, granulama , svakih tjedan-dva graskom
BILJE I HRANJIVA PODLOGA
- da li vam trunu (propadaju) neke biljke ne, nema biljaka, ubacim im neke biljke kad mi se namnoze u drugom akvariju pa ih pojedu u dan-dva
- da li imate alge i koje (obavezno napomenuti ako imate Cijano bakteriju) nema
- da li ste nedavno koristili neko kemijsko sredstvo za ubijanje algi ne
- od čega se sastoji podloga i kako je rađena te koliko su debeli pojedini slojevi samo pjesak
- da li koristite tabletice za gnojenje bilja, koje i kako su stavljene u podlogu ne
PROMJENE:
- promjene u akvariju u zadnja 2 – 3 tjedna (nove ribice, biljke, oprema) samo te biljke koje im povremeno ubacujem, ali su mi iz drugog akvarija a tamo je sve ok
- promjena kvalitete vode (zamućenje, miris) nista
SIMPTOMI:
- detaljan opis simptoma nesto bijelo po ribi
- promjene na koži, na perajama ili škrgama, očima... to bijelo
- da li uzima hranu, disanje, ponašanje (da li se sakriva...) uzima hranu, malo je mirnija
- kakav izmet imaju ribe (normalan ili končasto sluzavi ili končasto zamučeno-bijeli ili...) normalno
- kad su se simptomi prvi puta uočili pred 2 dana
- pokušaj liječenja, kojim lijekom/lijekovima pa ja sam njega vec lijecila pred 2 mjeseca, isto je izgledao, sa bactopur directom (cijela doza) i mycopurom (pola doze), tako je pisalo u uputama, to mu se povuklo, i onda mu se opet pojavilo pred 2 tjedna, opet sam ga lijecila, sa istim, povuklo se, ali sad se opet vratilo? pa da nije nesto drugo jer mi stvarno nije jasno zasto se vraca
- koliko je ribica bolesno, da li je bilo uginuća? samo on, nije bilo uginuca
- stanje ostalih stanovnika dobro, s tim da pred 3 mjeseca je drugom teleskopu bilo ovo i lijecila sam ga i sad mu je dobro, nije se vratilo
riba je trenutno u karanteni i opet ga lijecim s istim, dali da nastavim s ovim ili treba nesto drugo??
evo i slike