Srpanj 08, 2025, 23:47:28 poslijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: mini caulerpa  (Posjeta: 3030 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline simeZg

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
mini caulerpa
« u: Travanj 18, 2013, 15:42:55 poslijepodne »
kako ubiti ovo cudo?
cupam ju jednom tjedno i dalje raste....
jel bi ju mogao ubiti ako napravim ULNS? sad sam na zeovitu ali koristim manju dozu od preporucene...
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline pravda

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: mini caulerpa
« Odgovori #1 u: Travanj 18, 2013, 16:14:16 poslijepodne »
Ubaciš žuću pa neka brsti,kod mene isto raste,ali je uspijevam na tjednoj bazi obuzdavati.

Offline bura2

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #2 u: Travanj 18, 2013, 19:56:04 poslijepodne »
Ja imam calerpu kao na slici i 4 tanga i opet raste.Koliko sam ja pročitao caulerpu će najprije jest veliferum i desjardinii.
Ja sam ubacio ATS i nadao se da će on pomoći uništavanju calerpe ali tek sam ga upogonio prije  tjedan dana pa nema baš puno algi.

Prekjučer dok sam bio na poslu caulerpa mi je totalno posvjetlila i krenula je ugibat i potrovala mi je 3 tanga.Jedino neznam jel se krenula spolno razmožavat ili je krepala radi nedostaka hrane.

Jel ovakva tvoja caulerpa?

Offline simeZg

• Punopravni član
« Odgovori #3 u: Travanj 18, 2013, 20:42:03 poslijepodne »
Ista takva.... Sta su ti tangovi gotovi?
Struja je jedina imenica ženskoga roda koja se ne smije dirati golom rukom!

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #4 u: Travanj 18, 2013, 20:48:32 poslijepodne »
I kod mene je takva,ima isto i one kao grožđe,ali sam je dosta ručno smanjio,doduše kod mene je mali akvarij dostupan sa obje strane,pa mi nije to problem,vjerovatno joj i parametri ne pašu,jer ne raste već mjesecima jako brzo,dosta je usporila.

Offline ZorK

• Punopravni član
  • Condylactis aurantiaca
« Odgovori #5 u: Travanj 18, 2013, 21:40:08 poslijepodne »
Kolega, žao mi je zbog problema sa kojim se suočavate. Negde sam ovde već bio napisao mišljenje da se tu radi o vrsti Caulerpa brachypus. Možda Vam identifikacija vrste može pomoći. Ovu nisam imao u akvarijumima pa Vam nažalost ne mogu pomoći i nekim konkretnijim savetom. Međutim, moje iskustvo sa više drugih vrsta algi iz roda Caulerpa je da se ove ne mogu održati u ozbiljnijoj količini na dugi rok u akvariju koji nije naročito veliki (200-300 litara neto), a u kojem se uz njih nalaze jedan do dva krupna primerka nekih od riba koje se intenzivno hrane algama. Na primer, sa Paracathurus hepatus-om ili sa Centropyge heraldi-jem. Samo je bilo pitanje vremena kada će količina ovakvih algi biti svedena samo na tragove! Što se tiče ugibanja toliko velike količine algi odjednom da bi to prouzrokovalo “slom sistema” i uginuće riba – nisam nikada imao takvih iskustava. Međutim, dešavalo se da intenzivnije ugibanje prisutnih makroalgi predstavlja prvi znak ozbiljnijih poremećaja u funkcionisanju akvarija. Želim vam da što pre prevaziđete teškoće. Poz.
« Zadnja izmjena: Travanj 18, 2013, 21:50:29 poslijepodne od ZorK »

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
« Odgovori #6 u: Travanj 18, 2013, 22:19:15 poslijepodne »
Već sam pisao da Zebrasoma veliferum uz pomoć zebrasome flavescens i hepatusa rješavaju problem mini caulerpe zauvijek. Jedini je problem kod onih koji imaju male akvarije, tamo se baš i ne stavljaju takvi tangovi.

Evo npr. preporuka za nove reefere ajmo reći tips&tricks kako ja kupujem ribe ;).... 80% mog odabira riba ili beskralježnjaka su različite vrste "komunalaca" svaki za svoj dio zaduženja. Pa tako imam od jadranske zmijače i kozica, rakova samaca i više vrsta tropskih puževa koji počiste sve što ugine a završi u teško dostupnom kamenju do više vrsta wrassea za razne flatwormse i nudibranche i tangova te dwarf anđela za sve vrste algi mikro i makro. Za čisti bijeli pijesak naravno Valenciennea puellaris. Znači, cilj je pokriti većinu problema koji se pojavljuju.
Ostatak od 20% riba ili beskralježnjaka su one za čisti gušt i ukras.

Nadam se da će savjet nekome pomoći. ;)

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #7 u: Travanj 19, 2013, 07:22:25 prijepodne »
Od 4 tanga 3 su mi uginula.Žućo,hepatus i desjardinii su mi uginuli a xanthurum je ostao ziv.
Sad caulerpe ima sve manje i možda kompletno nestane kroz koji dan.

Ako je došlo do nekog poremećaja u akvariju jel nebi prvo koralji nastradali?
Akvarij je star malo manje od 5 mjeseci pa ne vjerujem da je došlo do nekog ozbiljnijeg poremećaja.Imam jak skimmer,spageti algu u refigiumu i ATS.A špageti alfa u refigiumu i dalje raste ko luda.

I samo da kažem da se pazite te alge da van ne pobije ribe ko meni :'(

Offline Bkaradza

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Split - Hrvatska
    • Moja Osobna stranica
« Odgovori #8 u: Travanj 19, 2013, 08:29:02 prijepodne »
Od 4 tanga 3 su mi uginula.Žućo,hepatus i desjardinii su mi uginuli a xanthurum je ostao ziv.

Akvarij je star malo manje od 5 mjeseci pa ne vjerujem da je došlo do nekog ozbiljnijeg poremećaja.Imam jak skimmer,spageti algu u refigiumu i ATS.A špageti alfa u refigiumu i dalje raste ko luda.

UH SHIT.... To je sranje.. 3 tanga :( Koliko ti je velik akvarij? Meni se desilo jednom da je caulerpa u refugiumu pobjelila ali sam je izvadio vanka prije nekog večeg problema u glavnom tanku....

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #9 u: Travanj 19, 2013, 09:28:18 prijepodne »

UH SHIT.... To je sranje.. 3 tanga :( Koliko ti je velik akvarij? Meni se desilo jednom da je caulerpa u refugiumu pobjelila ali sam je izvadio vanka prije nekog večeg problema u glavnom tanku....

Tako je 780 litara.Nisam stigao reagirati jer sam bio na poslu.

Offline Renta

• Moderator
  • Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 53
  • Only true wisdom is in knowing you know nothing
Odg: Re: mini caulerpa
« Odgovori #10 u: Travanj 19, 2013, 12:19:29 poslijepodne »
Tebi su Bura osim ta tri tanga uginuli i 16 klauna u zadnjih par mjeseci jel, to je jako puno riba, pa moguće da imaš neku bolest u akvariju.

Ak se ne varam caulerpa je otrovna ali nisam siguran dali su baš sve vrste caulerpe. Velim, mojim tangovima je mini caulerpa vrhunska poslastica i tu i tamo im ju dam iz drugog tanka gdje ju uzgajam, nastane prava tuča tko će prvi omastiti brk. :)

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
Odg: Re: mini caulerpa
« Odgovori #11 u: Travanj 19, 2013, 12:28:32 poslijepodne »
Tebi su Bura osim ta tri tanga uginuli i 16 klauna u zadnjih par mjeseci jel, to je jako puno riba, pa moguće da imaš neku bolest u akvariju.

Ak se ne varam caulerpa je otrovna ali nisam siguran dali su baš sve vrste caulerpe. Velim, mojim tangovima je mini caulerpa vrhunska poslastica i tu i tamo im ju dam iz drugog tanka gdje ju uzgajam, nastane prava tuča tko će prvi omastiti brk. :)

Tangove sigurno nije bolest ubila jer su bile prekrasne debele ribe koji su duplo narasli od kad su kod mene.Vidio sam ja tangove kako čupkaju alge ali je bilo previše alge.
A prve klaunove sam kupio prije više od godinu dana i od tad koje god sam stavio su uginuli

Offline pravda

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Travanj 19, 2013, 17:07:01 poslijepodne »
Jedini je problem kod onih koji imaju male akvarije, tamo se baš i ne stavljaju takvi tangovi.
Kod mene je to slučaj,mali tank pa tangovi ne idu,no kako sam napisao to ručno rješavam jer mi je akv dostupan sa svih strana,a isto kako je Renta rekao možda ima neka bolešćina da se zavukla,kad tako ribe rikavaju.

Offline bura2

• Punopravni član
  • 092 10000 36
« Odgovori #13 u: Travanj 20, 2013, 07:32:37 prijepodne »
Kolika je vjerojatnost da ti uginu 3 tanga u par sati od neke bolesti.Večer prije sve ribe su izgledale fenomenalno i jele su sve i baš su bile debele.
Ali dosta o mojim ribama kad je tema caulerpa.

Kad ti jednom dođe u glavni tank i zapetlja se u kamenje jako ju je teško iskorijeniti.Jako teško se čisti sa kamena jer kad ju primiš lagano puca.
Uglavnom caulerpa je živa napast koja ne krepava tako lako.

Sa ULNS bi mogao usporiti njen rast.Kod mene su fosfati 0.02 a nitrati nemjerljivi već duže vrijeme i caulerpa je rasla tako da sam ju čupao cca svaka dva tjedna.
« Zadnja izmjena: Travanj 20, 2013, 09:24:39 prijepodne od bura2 »