Kolovoz 04, 2025, 10:50:35 prijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Smedje i bijele alge.  (Posjeta: 1411 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Teehee(R)

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Smedje i bijele alge.
« u: Veljača 19, 2006, 21:45:00 poslijepodne »

Prosli tjedan sam radio mali remont na akvariju i ubacio u poklopac 15W GrolLux uz vec postojecu 15W DaylightStar, a stavio sam i reflektore.Usput kupio i gnojivo Florena od Sere kojeg sam stavio malo manje od uputa. Sve to s ciljem da se razrastu biljke...i taj dio je prilicno uspjesan. Medjutim, pojavila se i neka smedja alga koja se naselila po listovima bilja, te nekakva bijela koja je odlucila živjeti na staklu (dobro, ovo bi mogo i kamenac bit, al cudno je to sto ga dosada nije bilo).

Sto da sad napravim? Da prestanem sa Florenom? Pauzesa svjetlom?

DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline rozma

• Punopravni član
Smedje i bijele alge.
« Odgovori #1 u: Veljača 21, 2006, 23:09:00 poslijepodne »

Alge za svoj rast i razvoj trebaju slične uvijete kao i bilje, pa zato mogu biti dosta nezgodne. Ovo sve što si naveo upućuje na to da si zapravo poboljšao uvijte u akvariju za rast bilja ali samim tim i za nastanak algi.

Kako bi spriječio pojavu algi trebao bi povećati ukupnu biljnu masu u akvariju da bilje nadvlada alge i da im preotme sve hranjive tvari. Što se tiče nekog konkretnog razloga koji je uzrok algama teško je reći jer ih može biti podosta. Ako se samo malo naruše idealni uvjeti koji pogoduju bilju tada dolazi do nastajanja algi. Rasvjeta može i ne mora biti krivac za nastanak algi.

Moj savjet je da povećaš ukupnu biljnu masu u akvariju kako bi ona onemogućila razvoj algi. Rasvjetu nikako nemoj gasiti, a ta kombinacija lampi je sasvim uredu. Tekuće gnojivo bi trebao dodavati ali najbolje bi bilo da imaš Fe test kojim bi mogao odrediti kolika je koncentracija željeza u vodi, jer ako je premala bilje neće toliko dobro rasti i samim time neće toliko brzo koristiti sve hranjive sastojke iz voda pa bi i to mogao biti uzrok nastanku algi. Ako je pak prevelika bilje više neće apsorbirati željezo a višak će pogodovati rastu algi.

Ista stvar je s nitratima i fosfatima, ako ni nema u pravilnom omjeru i oni bi mogli biti uzrok za nastajanje algi. Isto tako i tvrdoća vode u nekim slučajevima može uz još neke druge uvijete biti uzrok nastanku algi kao i KH karbonatna tvrdoća koja pak utječe na ph koji je pokazatelj koncentracije co2 u vodi itd… No iz vlastitog iskustva znam da za nastanak algi u pravilu nije odgovoran jedan uvjet nego ih se mora poklopiti više u takvoj kombinaciji da pogoduje njihovom nastanku.

Kod tebe se vjerojatno poklopilo više uvjeta a da i sam toga nisi svjestan. Pošto je iz navedenih razloga teško sa sigurnošću utvrditi izdvojeni uvjet koji pogoduje nastanku alg, teško mi je dati ti konkretan odgovor tipa: "To i to i to bi bilo to", trebao bi napraviti kompletnu analizu parametara vode pa bi onda sa više informacija vjerojatno došao do zaključka.

Ovako ti još jednom savjetujem da povećaš ukupnu bio masu u akvariju jer više bilja priječi razvoj i nastanak algi i obrnuto!!!

Varaždin / Hrvatska

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
Smedje i bijele alge.
« Odgovori #2 u: Veljača 22, 2006, 08:44:00 prijepodne »
THX na opširnom odgovoru!
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline rozma