Lipanj 24, 2025, 19:57:21 poslijepodneNajnoviji Član: hrga1977

Autor Tema: Mojih 30l  (Posjeta: 3384 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline netribala

• Trade Count: (0)
  • Novi član
  • *
  • Spol: Ženski   Dob: 38
Mojih 30l
« u: Ožujak 07, 2013, 22:32:57 poslijepodne »
Pozdrav ljudi!  :)

Za početak da vam predstavim svoju arteljeriju.
30 litara, kupljen u kompletu s poklopcem i svom aparaturom.
Štedna žarulja od 11W, grijač od 25W te mali filter za akvarije od 10 do 40l.

Prije sađenja bilje postavljena je hranjiva podloga i šljunak. Od bilja je unutra cuba, anubias i nešto čemu sam zaboravila naziv (?). Svaki dan dodan malo easycarbo gnojiva s ugljikom. Aquastart sam dodala prvi dan i nakon tjedan dana iako ću ostavit vodu da se ciklira nekih mjesec dana prije ubacivanja ribica.
Evo trenutno je 7. dan cikliranja i sve mi se čini više-manje ok. Pojavile su se nekakve male bijele čestice u vodi ali se nadam da nije riječ o loše ispranom šljunku nego o prolaznoj fazi cikliranja.
Planiram akvarij naseliti s 7-8 serpi, 5-6 corydorasa (neku manju vrstu) i malog ancistrusa (dok naraste valjda nabavim kakvog stolitraša :). Voljela bi u to društvo ubaciti i bettana samo se bojim da će mu biti gužva. 

S obzirom da sam još poprilično zelena u ovom hobiju cijenila bi vaša mišljenja i kritike vezane uz nastanjivanje, aquascape ili bilo što drugo.
Za sada me konkretno zanima da li preporucujete mijenjanje dijela vode tijekom cikliranja ili da ništa ne diram mjesec dana dok priroda ne učini svoje?
Koliko se isplati kupiti tekuće testere za vodu?

Offline zgmarkozg

• Trade Count: (+5)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 38
Odg: Mojih 30l
« Odgovori #1 u: Ožujak 08, 2013, 08:56:26 prijepodne »
Prije svega pozrav  :)
bijele čestice su normalne u fazi cikliranja
vodu i ne moraš mjenjati, samo nadoliješ ono što ishlapi.
možeš tu i tamo malo nahraniti prazan akvarij (dobre bakterije)
slike su jako male i loše pa se ne vidi bilje baš najbolje, ako možeš stavi veće slike.
koliko vidim sa slike imaš veliku granulaciju šljunka i bojim se da bi mogla imati problema sa cubom.
nebi bilo loše da staviš manju granulaciju.
Citat:
Koliko se isplati kupiti tekuće testere za vodu?
ne znam na koje misliš i mislim da ti za početak nisu potrebni.
bojim se da bu to previše riba za takav akvarij. pogotovo serpi, nisam nikad držao serpe pa nek se javi neko tko zna više o njima.
corije bi mogla staviti 5,6 i komotno malog ancitrusa pa kada naraste ili veci tank ili ga pokloniš nekome.
betu nikako u grupni akvarij, koliko god da ti se sviđa ili da su ti u pet centrima rekli da je to moguće.
možeš eventualno držati samo betu i ribe dna.
eto drago mi je da prvo pitaš, a ne da su ribe u akvariju prvi dan i onda postavljaš pitanja :)
sretno i pitaj šta te zanima  :up:

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #2 u: Ožujak 08, 2013, 14:48:09 poslijepodne »
Hvala na odgovoru :)

Kad prođe tri tjedna cikliranja promijeniti ću 30% vode pa stavim sitniji šljunak. Ribice ne idu u akvarij barem još mjesec dana tako da imam vremena za razmisliti.
Možeš li mi možda predložiti kojim bi jatnim ribicama bilo ugodno u ovoj litraži? Neke rasbore?

P.S. Slike su slikane mobitelom, a i nemam baš mirne ruke pa su takve kakve jesu al evo posudim fotić pa stavim slike s novim šljunkom.

Offline Čiča

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 66
« Odgovori #3 u: Ožujak 08, 2013, 17:44:55 poslijepodne »
Ma kakva tri tjedna pa mijenjati vodu i podlogu? Mijenjaj odmah sada.Nećeš valjda zacikliranu podlogu mijenjati
pa čekati opet tri djedna da se nova zsciklira.

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Ožujak 08, 2013, 18:37:20 poslijepodne »
Ma kakva tri tjedna pa mijenjati vodu i podlogu? Mijenjaj odmah sada.Nećeš valjda zacikliranu podlogu mijenjati

Slazem se ako mislis mjenjat podlogu onda to napravi sad, nema smisla cekat!
A sto se tice ribica microrazbore bi bile super u 30l jedno 8 komada!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline ent

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Našice
« Odgovori #5 u: Ožujak 08, 2013, 18:44:44 poslijepodne »

Slazem se ako mislis mjenjat podlogu onda to napravi sad, nema smisla cekat!
A sto se tice ribica microrazbore bi bile super u 30l jedno 8 komada!
ili par komada crvenih neonki  :)

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #6 u: Ožujak 09, 2013, 08:49:42 prijepodne »
Hvala ljudi

Sitniji šljunak ide ovih dana čim uhvatim vremena, a onda i nove slike.

Offline Buncek

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #7 u: Ožujak 09, 2013, 11:01:45 prijepodne »
Podržavam microrazbore ja ih imam i odlične su ribice.

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #8 u: Ožujak 14, 2013, 13:41:06 poslijepodne »
Pozdrav!
Pijesak je promijenjen. Slike su takva kakve jesu... nemrem smiriti ruke.

Voda je još mutnjikava.. Neću se žuriti s ribicama... Betta ipak neće ići unutra. Oko mi je zapelo za trigonostigma espei. Koliko shvaćam ne raste više od 3cm pa mi moglo nekoliko komada ići na ovu litražu.

Ako imate koji prijedlog slušam :)

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #9 u: Ožujak 14, 2013, 13:44:13 poslijepodne »
evo još jedna

Offline iva

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • 18 mi je godina već ;)
« Odgovori #10 u: Ožujak 14, 2013, 15:11:10 poslijepodne »
Zar ti cuba uspijeva rasti na 11W? Meni se baš ne razvija najbolje.

Offline MrCROant

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb, Rudeš
« Odgovori #11 u: Ožujak 14, 2013, 15:19:11 poslijepodne »
Pozz,

Evo prvo za testove , ja sam dobil neku lovu od burze i odma kupio test za amonijak i nitrite tako da znam kad mi je akvarij zacikliran.
I to bi ti toplo preporucio jer bar meni je sad puno zanimljiviji akvarij bez obzira kaj nema riba unutra.

Trenutno sam negdje prosao polovicu cikliranja jer mi sad po testu ima 0 amonijaka(a bilo ga je) a nitriti su mi visoko i tak jedva cekam da navecer izmjerim razinu amonijaka i nitrita.
Cak sam i svoju zenu ukljucio ...zamolim ju da mi ona pokusa odrediti na testovima koje su boje :)

Treba imati neki izvor amoijaka koliko sam shhvatio cijelo vrijeme cikliranja ...bilo ubacivati hrane ili kaj ja znam nekaj trece ..sve kaj se raspada i umire navodno ispusta amonijak.

Kaj se tice ubacivanja hrane trebas ju jakoooo dobro usitniti ..u prah , jer sam negdje procitao ak su veliki komadi hrane onda se napravi nekaj zlocudnog dok se to raspada pa kasnije mos imat problema sa bolestinama ... ja sam ubacio par listica i sad gledam na jednom mi ima to bijelo jer je prevelik komad ..bum ga vadio van kasnije.

Kaj se tice kolicina ribica evo jucer ovo pronasao http://aqadvisor.com/AqAdvisor.php?AqVolUnit=gUS&AqTempUnit=C&AqLengthUnit=cm
Ugkavnom meni je ispalo da za moj 36L (28L vode efektivno) ide 4 corydorasa i 6 tetri ..i onda je 100% ..znaci 10ak ribica bi i tebi bilo ... sto manje to bolje i da uz 35-45% tjedne izmjene vode.

Nisam neki znalac ali evo puno citam u zadnje vrijeme jer sam doma pa sam nekaj znanja skupio ... al provijeri si jos sama a i drugi bu te savijetovali sa vise iskustva.

sretno :)

Zaboravih , Fixfox prodaje testove tu na forumu jako povoljno ..mislim da bas ima to kaj ti treba :)

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #12 u: Ožujak 14, 2013, 15:47:39 poslijepodne »
Iva... Za sada mi cuba bas i ne napreduje.. Raste malo u vis, a ne siri se.. Procitala sam da je to zbog manjka svijetla.. Stavila sam sitniju podlogu i podijelila cubu u manje grmove pa cemo vidjeti hoce li biti bolje. Koliku litrazu imas? Imas li problema s cistacima i cubom?

MrCROant... Hvala na detaljnom odgovoru. Vec sam kupila jbl-ove tekuce testere za kh, ph, no2 i no3. Mali je akvarij i biti ce teze uspostaviti ravnotezu pa ce testeri dobro doci. I fora mi je muckati vodu u bocicama. Sva sam si CSI tada =)

Zna li netko kolika je cijena microrasbora Galaxy kod uzgajivaca? Znam da je relativno nova vrsta ali je u pet trgovinama jako skupa.

Offline Vran

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 51
« Odgovori #13 u: Ožujak 14, 2013, 15:52:19 poslijepodne »
Zna li netko kolika je cijena microrasbora Galaxy kod uzgajivaca? Znam da je relativno nova vrsta ali je u pet trgovinama jako skupa.
https://www.akvarij.net/forum/index.php?topic=84254.0
Humor prenosi dušu preko ponora i uči je da se igra vlastitom boli. -Anselm Feuerbach

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #14 u: Ožujak 14, 2013, 15:59:41 poslijepodne »
Hvala, Vran, nisam skuzila taj oglas.
Joj toliko lijepih ribica, a treba se odluciti za jednu vrstu. Morat cu si nabaviti kojih 100-200l. Nezgodan je ovaj hobi. Tek sam pocela a apetiti stalno rastu :)

Offline nepoznat_ID

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 39
« Odgovori #15 u: Ožujak 14, 2013, 16:39:36 poslijepodne »
Jesi li možda razmišljala o stavljanju kozica u akvarij i da Cubu zamijeniš s malo mahovine.
Mahovina ti nije zahtjevna i kozice ju obožavaju.

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #16 u: Ožujak 14, 2013, 16:52:00 poslijepodne »
Razmišljala sam o kozicama. Kao što rekoh, teško se odlučiti :)

Mahovina mi nije pala na pamet. Vidjet ću kako će se odvijati situacija s cubom.
Da li j problem ribicama mijenjanje bilja ili to treba obaviti prije nasljavanja akvarija?

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #17 u: Ožujak 14, 2013, 17:01:12 poslijepodne »
Vidi se napredak.I to ogromni.Eto vidiš kako boja pijeska i razmještaj kamenja čini čudo.Ova cijena Mikro rasbora iz Njuškala je prihvatljiva.Inače
jako lijepe ribice,meni jedne od lijepših.Hrabro naprijed.

Offline condor

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #18 u: Ožujak 14, 2013, 20:55:20 poslijepodne »
Ovo je sad puno bolje  :up: sad samo strpljivo nemoj zurit sa ribicama, kad se odlucis za jednu vrstu dobro ih proguglaj da znas sta uzimas i sretno!
Ako ce ic galaxyce uzmi od tom82, ja ih imam od njega i ribice su zakon 7-8 komada ti je dosta!
„Ljudi su kao školjke... moraš ih otvoriti na tisuće da bi pronašao biser."

Offline ciko

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #19 u: Ožujak 15, 2013, 08:45:55 prijepodne »
I promijeni filter ako možeš ovaj koji imaš znam vjeruj mi (bin there done that) nemože filtrirati ni čašu od jogurta  :up:

Offline iva

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 28
  • 18 mi je godina već ;)
« Odgovori #20 u: Ožujak 15, 2013, 09:59:16 prijepodne »
Iva... Za sada mi cuba bas i ne napreduje.. Raste malo u vis, a ne siri se.. Procitala sam da je to zbog manjka svijetla.. Stavila sam sitniju podlogu i podijelila cubu u manje grmove pa cemo vidjeti hoce li biti bolje. Koliku litrazu imas? Imas li problema s cistacima i cubom?

Ja imam 20l. Nemam čistaće već samo endler gupije. Moja cuba isto raste uvis zbog slabog svjetla od 11W. Mislim da ću je vjerojatno izvadit nakon nekog vremena van.

Offline pac

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 32
« Odgovori #21 u: Ožujak 15, 2013, 10:56:48 prijepodne »
kaj se tiče bette, iako si odustala od nje napisat ću par riječi.
kad sam počeo s akvaristikom nabavio sam male bedaste guppije koji su mi u roku od par dana postali dosadni tak da sam ih prebacio u manji akvarij.
kak sam to napravio, nabavio sam 2 trihogaster, 2 molly, 3 platyija i 2 ancistrusa i sad za valentinovo cura nije mogla izdržat i kupila mi je prekrasnu bettu.
čim sam otvorio vrečiću smraćilo mi se jer svi vele da je betta preagresivna :( . nisam znal kaj bi, nemrem joj reć da neću metnut bettu ununtra tak da sam otvoril vrećicu i s drhtavim rukama ubacil betu unutra. čim je upala, muška mramorna MOLLY :d :d je krenula na nju, a beta se izmicala. to je trajalo dobrih 5 min dok beta nije poludila i nakostrješila škrge i peraje. kad je pokazala svoju veličinu nijedna joj riba nije niš napravila isto kak ni ona nijednoj ribi.

iako još uvijek sa strahom od ubojstva dođem poslje faksa doma vjerujem da je betta (barem moja) jedna velka, raskošna dobrica.
more, rijeka il jezero, akvarij il bara, važno da je voda.

Offline netribala

• Novi član
  • *
« Odgovori #22 u: Ožujak 15, 2013, 14:52:46 poslijepodne »
I promijeni filter ako možeš ovaj koji imaš znam vjeruj mi (bin there done that) nemože filtrirati ni čašu od jogurta  :up:

Vidjet ću kako će ići s ovim. Mjeriti ću parametre vode pa ako bude problema promijenim.

kaj se tiče bette, iako si odustala od nje napisat ću par riječi...

Zapravo nisam odustala od bette zbog agresivnosti prema drugim ribama. Prema onom što sam pročitala ne bi trebalo biti problema s tetrama ili rasborama.
Ne bih htjela preopteretiti akvarij ribama, a i betta voli puno bilja a ja ne namjeravam akvarij ubiljiti puno više nego što već jesam. Možda jednog dana kupim i bettu ali onda ću napraviti posebnu rezidenciju za njega.

Offline Čiča

• Punopravni član
« Odgovori #23 u: Ožujak 15, 2013, 16:08:46 poslijepodne »
Čini mi se da nedostaje visokog bilja.Preporučam Ti Limnophilia sessiliflora.Lijepa biljka, skromnih zahtijeva, brzo raste i dosta je prozračna
a jako dobro popunjava prostor.Ja bih je posadio u zadnji lijevi kut.