Srpanj 28, 2025, 20:30:49 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: usisavanje dna biljnog aquarija-treba ili ne?=  (Posjeta: 1371 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline emacemac

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
usisavanje dna biljnog aquarija-treba ili ne?=
« u: Ožujak 12, 2013, 18:49:34 poslijepodne »
budući da u svim postovima u kojim se raspravlja o tome, jedni govore da treba usisavati, drugi da je to gnojivo za bilje itd itd, tražim konačano i profesionalno i ispravno odgovoreno , ne nečije mišljenje , znamo da se od kakica stvara amonijak itd itd, tko zna opsežan odgovor nek napiše, hvala

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
Odg: usisavanje dna biljnog aquarija-treba ili ne?=
« Odgovori #1 u: Ožujak 12, 2013, 20:24:54 poslijepodne »
Jedinstven, konacan, profesionalan i ispravan odgovor na to pitanje ne postoji jer ovisi o previse cimbenika.
Nije isto da li u akvariju imas malo jato od par riba ili brdo zivorotki koje se neprestano kote.
Također ovisi koje vrste riba drzis unutra, neke trebaju jako visoku kvalitetu vode, neke ne.
Isto tako da li ce unutra biti vecinski brzorastuce ili spororastuce biljke. Spororastuce biljke mozda nece trositi dovoljno spojeva.
Onda kakvu ces podlogu imati...tanka podloga nema bas jaku anaerobnu zonu koja moze pretvarati nitrate (finalni produkt aerobnog dijela bioloske filtracije koji se gomila u vodi) u dusik.
Pa onda filtracija, cirkulacija...uglavnom lista se nastavlja.
Sve ovisi sto tocno zelis imati...mozes ici na "low tech" prirodan akvarij s malo riba (recimo Walstadt metoda gdje se ne usisava podloga), a mozes ici na "high tech" akvarij s puno riba, puno svjetla gdje ces vjerojatno trebati usisavati dno jer ce biti previse organskog otpada.
Neki ljudi usisavaju podlogu, neki ponekad, neki nikad, a svima akvariji funkcioniraju. Nema strogog pravila, sve ovisi kako si slozis akvarij.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline kinggo

• Počasni član
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
« Odgovori #2 u: Ožujak 12, 2013, 21:10:01 poslijepodne »
upravo. Ja usisam povremeno ali nije da sam nes' previse revan u tome, onak povrsno da ne razvalim previse bilje.

Offline emacemac

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
« Odgovori #3 u: Ožujak 13, 2013, 09:42:15 prijepodne »
hvala na odgovoru :)

Offline Plava_ptica

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Ožujak 13, 2013, 12:47:00 poslijepodne »
Ja imam jaaaako zabiljen tank i dosta riba i usisavam podlogu jednom tjedno prilikom mjenjanja vode. Budeš li radila/o tako sa usisavanjem jednom tjedno, sigurno nećeš pogriješiti

Offline zzorann

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #5 u: Ožujak 13, 2013, 17:15:30 poslijepodne »
Ja imam jaaaako zabiljen tank i dosta riba i usisavam podlogu jednom tjedno prilikom mjenjanja vode. Budeš li radila/o tako sa usisavanjem jednom tjedno, sigurno nećeš pogriješiti

Takodjer isto tako. I ne vidim nikakav problem, 'teski posao' od 10-tak min tjedno. A usput porihtam sve sto se malo smrda kad su ruke vec mokre.