Kad se akvarista odluči,da ženku sa malcima pusti u akvariju u stilu:Pusti prirodi svoj put,šanse,da preživi jedan ili par malaca postoje.Za ispuštene malce najkritičniji trenutki su prvih pola sata,kad se nadju oni iz varnih majčinih usta u "sirovom",za njih tudjem svetu.Tih pola sata ostalim ciklidima predstavljaju odličnu ,dopunsku ishranu.Ja mogu reči,da mi je ženka koja je imala u prosjeku 45 mladunca,pa je ispustila u akvariju,proživjelo mi je nekih 5-6 komada malaca.
Ti se malci,oni koji prežive,sakriju u najtamniju rupicu,da ih ostali ciklidi ne bih ulovili i tamo jedu ono što im takoreči napliva,da objasnim,kad se hrani velike ciklide,ti mali ciklidi uvate onao parće hrane,koje pripliva mimo ili do njih.Naravno tako hranjeni,slabo i sporo se razvijaju i kad porastu i osečaju se snažne,oni onda polako izlaze iz tog skrovišta i bore se za hranu sa ostalim ,večim,ciklidima.Medjutim,to mogu slobodno reči i napisati,takvi ciklidi,nikad neče dostiči neku dužinu,koja se nekako od vrste i očekuje,jer nemojmo zaboraviti,da su prvih dva meseca,najbitniji za čitav dalji razvoj ciklida,a baš u tom periodu oni najviše oskudevaju po pitanju ishrane.
Naravno malce,kad se ih ima posebno,hrani se pet puta dnevno,nemamo vremena za artemiju,koja jeste najbolja za njih,imamo kupovnu hranu,recimo SERA Mikropan,TeTRA min i ostalu hranu poznatih brandova.
Opet ženku sa mladuncima staviti u mrestilicu,meni to nije baš najbolje rešenje,više i elegantnije jeste uvatiti ženku 19 ili 20 dan,kako nosi mladj i sa polunaravnom metodom njih prvo staviti iz majčinih usta i kasnije lepo odgojiti u prave ciklide.
U neku vrstu i to je jedna od draži akvaristike,da ne kažem ciklidistike.