Srpanj 10, 2025, 06:04:27 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: vanjski diy filter: koji promjer cijevi mi treba?  (Posjeta: 1719 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline forser

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
vanjski diy filter: koji promjer cijevi mi treba?
« u: Veljača 28, 2013, 20:42:40 poslijepodne »
poštovani forumaši..napravio sam si vanjski filter od kanalizacijske cijevi fi 125 i unutra stavio atman 305 pumpu od 1200 l/h..zanima me koji promjer cijevi trebam staviti za ulaz i izlaz vode?filter je visok 55cm..to vas pitam jer trenutno imam namontirane cijevi za ulaz vode u filter fi 19mm a na izlazu 12mm i nemam jaki protok u aq.filter nigdje ne pušta zrak.pomozite mi..gdje griješim??

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
Odg: vanjski diy filter: koji promjer cijevi mi treba?
« Odgovori #1 u: Veljača 28, 2013, 21:06:02 poslijepodne »
Kolika je visinska razlika od pumpe do ruba akvarija?
Najvažnije pitanje, vidim da na cijevi imaš ventil za zatvaranje vode.Koliki je njegov fi (ako je u pitanju izlazna cijev)? Da nije ventil "usko grlo".

Offline forser

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Velika Gorica
« Odgovori #2 u: Veljača 28, 2013, 21:34:39 poslijepodne »
Kolika je visinska razlika od pumpe do ruba akvarija?
Najvažnije pitanje, vidim da na cijevi imaš ventil za zatvaranje vode.Koliki je njegov fi (ako je u pitanju izlazna cijev)? Da nije ventil "usko grlo".
visinska razlika od pumpe do ruba aq je 60cm.ventil neznam koji je kao ni njegov fi..nisam sada doma več na poslu pa nemrem točno reč..i je to je izlazna cijev gdje je ventil.kaj da ga maknem? Pročitao sam negdje da vanjski filter koji ima u sebi pumpu od 1200l/h ima ulazne i izlazne cijevi 16mm..dali bi ja možda trebao maknuti izlaznu i odlaznu cijev i staviti 16mm cijevi bez ventila??ili nekaj drugo??

Offline majstor76

• Član redakcije
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Kutina
« Odgovori #3 u: Veljača 28, 2013, 21:46:13 poslijepodne »
Nemoj filteru davati zadacu da ti stvara protok u akvariju. Ako zelis protok, nabavi pumpu za to.

Offline zeljkok

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Lokacija: Zagreb-Vrbik
« Odgovori #4 u: Ožujak 01, 2013, 07:04:50 prijepodne »
Slažem se s majstorom76,  a opet puno je faktora u igri zbog čega imaš slabi protok u akvariju. Napravi eksperiment, stavi pumpu u kantu vodu, cijev (fi 12mm) dužine metra, i vidi koliko baca kada cijev podigneš cca 60 cm. (kolika ti je visinska razlika). Sve ponovi sa cijevi promjera16mm.  Nakon toga ubaci ventil koji imaš i provjeri jel se protok smanjio.  Pumpa možda gura 1200 l u ravnini, ali gura li i 1200 l nakon 60 cm. visine? Uzmeš dvije kante od 15 litara, jedna puna vode jedna prazna i izmejri koliko vremena treba pumpi da prebaci vodu u praznu kantu. Siguran sam da ne bude po tvorničkoj deklaraciji nego puno manje.
Uglavnom, imaš prostora za eksperimentiranje.  :up:

Offline dejanb82

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 43
  • adriana
« Odgovori #5 u: Ožujak 01, 2013, 08:59:23 prijepodne »
imam istu pumpu za izmjenu vode,dižem isto na oko 60-70 cm,malo se gubi protok,još ako ima dosta zavoja,a imaš i taj ventil,i on ti malo uzme,ako imaš mogućnosti digni ga dok radi na razinu vode u akvariju pa da vidiš ima li razlike

Offline smcm5

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #6 u: Ožujak 01, 2013, 09:53:09 prijepodne »
imam istu pumpu za izmjenu vode,dižem isto na oko 60-70 cm,malo se gubi protok,još ako ima dosta zavoja,a imaš i taj ventil,i on ti malo uzme,ako imaš mogućnosti digni ga dok radi na razinu vode u akvariju pa da vidiš ima li razlike

mozda bi bilo bolje da imas dvije ulazne cijevi ,a jednu izlaznu

ja imam diy kantu i imam isto ventile na crijevima i kad zatvorim jedan ventil drasticno se smanji protok neg kad rade oba dotoka