Srpanj 27, 2025, 14:06:43 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Skalari se mrijestili :)  (Posjeta: 3412 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline SuiciTe Basta

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 35
Skalari se mrijestili :)
« u: Siječanj 10, 2013, 20:43:57 poslijepodne »
Pozdrav, danas sam mijenjao dio vode u akvariju i ubrzo nakon toga sam ugledao da su mi se skalari mrijestili...vjerovatno ih je podstaklo mijenjanje vode...Nazalost su u zajednickom akvariju, nisam ih ranije odvojio jer nisam jos ocekivao mrijest  -? ovo je prvi put da se mrijeste kod mene...ali eto, nadam se da ce ipak upaliti :)

Evo i ponosnih roditelja :D  :heart:

Offline Venom

• Trade Count: (+4)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 28
  • Juwel Rio 180 !
Odg: Skalari se mrijestili :)
« Odgovori #1 u: Siječanj 11, 2013, 12:36:47 poslijepodne »
Prvi ce ti mirjest propasti pa tako i ostalih 3-4 tako je i kod mene prvi su pojeli nakon pola dana-dan  :up:

Offline SuiciTe Basta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Siječanj 11, 2013, 17:45:36 poslijepodne »
Prvi ce ti mirjest propasti pa tako i ostalih 3-4 tako je i kod mene prvi su pojeli nakon pola dana-dan  :up:

Nije to ovom paru skalara prvi mrijest opcenito, nego im je prvi mrijest kod mene :) tek sam ih nabavio...btw ikra jeste pojedena jer su bili u zajednickom akvariju...steta  :(

kad bi mogao biti sljedeci mrijest? za 2-4 sedmice?

Offline Beri

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 52
« Odgovori #3 u: Siječanj 11, 2013, 18:19:44 poslijepodne »
Kroz 20 dana. Moraš ikru (grijač) odvojiti u 20L tank (tako da ti stanu boce sa artemijom unutra gdi je već grijana voda tanka) , stavit drugi grijač da grije (možda uspiju jaja i s istim grijačem da grije), Filter pumpu ili raspršni kamen na pumpu za zrak, artemija, boce za izljeganje artemije x2,zračna pumpa za te boce sa razvodnikom na svaku bocu,mala 30w noćna lampica za uzgoj artemije, pipeta , filter papir od expresso kave,mnogo iskustva za čišćenje i uzgajanje artemije,vremena,, heh, u protivnom će se ostale ribice pogostit što isto nije loše. Puno sreće želim

Offline TKD

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #4 u: Siječanj 15, 2013, 00:03:23 prijepodne »
pozz druze, skalari ce ti u zajednickom pojesti ikru ali nemora znaciti da su losi roditelji, nego je pojedu jer kontaju da tako stite ikru od ostalih stanovnika, uzmi im vjestacki list i zakaci na staklo, ako ih dobro hranis polozice ikru i za 7-8 dana nakon ovog mrijesta, uglavnom prepoznaces ih dan prije mrijesta kad pocnu cistiti plastiku i imaju izvucene legalice (kod zenke je veca nego kod muzjaka) i onda mozes pokusati da izvadis taj list plasticni sa ikrom. e sad najbolje je da kupis "rosa" vodu (nije reklama) onaj kanister od 5 litara i odrezes mu gore vrh sa cepom ubacis grijac 29 C, rasprsivac i list sa ikrom. tako su ti najvece sanse ako vadis ikru. a ako ih vec mislis mrijestiti onda je najbolje da im napravis zaseban akvarijum i pustis da roditeljski nagon odradi svoje.
“Bogu je svejedno, pojmove dobra i zla izmislili su ljudi.” Heraklit

“Iskustvo je najbolja škola, samo je školarina vrlo skupa.” Sokrat

Offline SuiciTe Basta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Siječanj 15, 2013, 11:24:12 prijepodne »
pozz druze, skalari ce ti u zajednickom pojesti ikru ali nemora znaciti da su losi roditelji, nego je pojedu jer kontaju da tako stite ikru od ostalih stanovnika, uzmi im vjestacki list i zakaci na staklo, ako ih dobro hranis polozice ikru i za 7-8 dana nakon ovog mrijesta, uglavnom prepoznaces ih dan prije mrijesta kad pocnu cistiti plastiku i imaju izvucene legalice (kod zenke je veca nego kod muzjaka) i onda mozes pokusati da izvadis taj list plasticni sa ikrom. e sad najbolje je da kupis "rosa" vodu (nije reklama) onaj kanister od 5 litara i odrezes mu gore vrh sa cepom ubacis grijac 29 C, rasprsivac i list sa ikrom. tako su ti najvece sanse ako vadis ikru. a ako ih vec mislis mrijestiti onda je najbolje da im napravis zaseban akvarijum i pustis da roditeljski nagon odradi svoje.

hvala :) ali vidi kako sam ja uradio...uzeo sam juce akvarij od 60l, stavio grijac, filter, pumpu ( sto sam imao sve svakako viska) ulio sam u njeg vodu iz glavnog akvarija i ukljucio sve nek radi kao da su ribe unutra...a primjetio sam im izvucene legalice kada su se mrijestili i vidio sam da je kod zenke izbacenije...znao sam ja da sutradan nece biti ikre jer su u zajednickom bili...ne bi se oni ni izmrijestili u zajednickom, nego su me preduhitrili...ja ih tek nabavio, imao ih tek 3-4 dana i odma su se mrijestili....za ovaj put im je sve spremno :) hvala ipak na tipovima  :up:

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
Odg: Re: Skalari se mrijestili :)
« Odgovori #6 u: Siječanj 15, 2013, 11:31:59 prijepodne »
Bar sam naucio kako se na hrvatskom kaze papila hehe..aj sretno

Sent from my HTC Desire using Tapatalk 2
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #7 u: Siječanj 15, 2013, 12:57:06 poslijepodne »
i ne zaboravi da im ostavljas svjetlo preko noci jer drugacije nece vidjeti ventilirati ikru

Offline ema

• Punopravni član
  • **
  • Spol: Ženski   Dob: 23
« Odgovori #8 u: Siječanj 26, 2013, 20:17:04 poslijepodne »

ja imam 2 para skalara i od prvog mrijesta nikada ih nisu jeli.
sretno sa malcima :)

Offline SuiciTe Basta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #9 u: Siječanj 27, 2013, 12:28:20 poslijepodne »

ja imam 2 para skalara i od prvog mrijesta nikada ih nisu jeli.
sretno sa malcima :)

Ako su ti skalari u zajednickom akv. onda je to veliko cudo sto ih nisu pojeli :)

p.s ja sam ova svoja dva odma poslje onog prvog mrijesta odvojio u zaseban akvarij...i od tad su sami u njemu...ali eto do sad se jos nisu mrijestili :S a od toga ima vec 17 dana...akvarij je od 70l, temperatura je uredu, imaju se gdje mrijestiti, filter, pumpa itd. imaju sve sto im treba...jel im mozda ipak nesto ne odgovara ili sta je problem? ili dok se mozda naviknu na novi ambijent?

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #10 u: Siječanj 27, 2013, 14:26:44 poslijepodne »
Naime moja kćer Ema nije svatila bit diskusije pa je  zanemarila činjenicu da su jajašca poslije četiri do pet dana prebačena u 10 litreni tank. Tvoj par Suici vjerojatno nikad neće prihvatit mrijesni tank za mriješčenje. Kod jednog para prebacujem ikru s anubiasem na koji polažu, dok je kod drugog para u pitanju cijev za filter koji prebacujem u  mali tank.

Offline SuiciTe Basta

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Siječanj 27, 2013, 17:41:25 poslijepodne »
Predpostavio sam da ne prihvataju mrijesni akvarij, zato sam ih jos danas vratio opet u zajednicki...vjerovali ili ne, u roku od 15 minuta su se poceli nesto ganjati, cistiti anubijas, bas kao i prosli put...samo sto su na kraju ipak polozili ikru na grijac :D ...tako da ocekujem jos veceras ikru ili mozda sutra...a jel prebacujes samo ikru sa npr. anubijasom u mrijesni akv. ili i skalare prebacis sa njima?

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #12 u: Siječanj 27, 2013, 17:53:51 poslijepodne »
Samo ikra oni će u novom pojest. Slobodno budu tri-četri dana sa njima u mješovitom da ventiliraju jaja protiv pljesnivoče.U 10 litara izdvojit to na čemu jesu ili s toga istrest u novi. Stavit zračniu pumpu na dno i grijač.
Artemija tri dana kako se izlegnu , čim počnu samostalno plivat .

Offline TKD

• Punopravni član
« Odgovori #13 u: Siječanj 28, 2013, 14:15:18 poslijepodne »
Naime moja kćer Ema nije svatila bit diskusije pa je  zanemarila činjenicu da su jajašca poslije četiri do pet dana prebačena u 10 litreni tank. Tvoj par Suici vjerojatno nikad neće prihvatit mrijesni tank za mriješčenje. Kod jednog para prebacujem ikru s anubiasem na koji polažu, dok je kod drugog para u pitanju cijev za filter koji prebacujem u  mali tank.

nebih da budem drzak, niti zlonamjeran ali ovo boldirano je "nigdje veze" godinama mrijestim skalare, i misljenja sam, sta imaju prihvatati ili ne prihvatati mrijesni akvarijum. zenka skalara proizvodi ikru bila u mrijesnom ili u zajednickom ili u kanti za kupus, takodje zenka tu ikru mora da izbaci isto tako znaci nebitno gdje dali u zajednickom ili u mrijesnom ili u kanti za kiseli kupus. e sad od uslova u akvarijumu i od roditelja moze zavisiti jedino hoce li mrijest biti uspjesan i hoce li roditelji paziti ikru, dali kvalitet vode zadovoljava da ikra ne propadne itd. u principu najbolje je jednom kad se stave u mrijesni akvarijum da se iz njega vise nevade i da se naviknu na taj akvarijum. moj savjet ti je da ih vratis u taj mrijesni akvarijum i da ih ne cimas non stop tamo ovamo pusti ih nek se ribe smire a mrijest ce doci. (kvalitetna hrana)

Offline Beri

• Punopravni član
« Odgovori #14 u: Siječanj 28, 2013, 16:05:01 poslijepodne »
Koristio  sam termin #vjerojatno# .Kao što primječuješ iz njegovog odgovora nakon mog mišljenja to se i potvrdilo.
Suiciju nije opcija da stvara novi mrijesni stalni za taj par.Stoga sam ga savjetovao da postupi po njega najbenignije.
No hard filingn apsolutno kolega TKD.