Srpanj 18, 2025, 01:11:42 prijepodneNajnoviji Član: lfrketic

Autor Tema: Umijetna stijena  (Posjeta: 1674 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline Maja27

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
Umijetna stijena
« u: Ožujak 13, 2013, 13:01:47 poslijepodne »
Dobar dan,planiram napraviti veci ugradbeni akvarij,ali bi u njemu bili samo ciklidi. Citala sam kako ju napraviti,vidim da neki koriste ljepilo za keramiku da bi je premazali,i nekakvu akrilnu emulziju,valjda cu to naci kod nas,ali ja bi stavila pijesak na nju,e sad mene zanima da li se moze staviti kvarcni pijesak tj.poljepiti po stijeni,stijena ce ici u sredini akvarija tj.planiram jednu vecu i jednu manju,sa silikonom ju ljepim ali kojim? Hvala

Offline jurgen88 & Nija

• Trade Count: (+6)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 48
Odg: Umijetna stijena
« Odgovori #1 u: Ožujak 13, 2013, 13:05:27 poslijepodne »
običan silikon za lijepljenje akvarija, recimo cs23, kvalitetniju fug masu bez dodatka protiv gljivica, bilo koja nijansa kada namažeš posipaš sa pijeskom, makar i fug masa kada se posuši izgleda kao stijena, imaš masu boja.... :up: imas i tema na forumu koliko hočeš
« Zadnja izmjena: Ožujak 13, 2013, 13:12:11 poslijepodne od jurgen88 »

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #2 u: Ožujak 13, 2013, 13:28:02 poslijepodne »
Mislim da je najbolji trajni nacin za pricvrstiti pijesak na stijenu premazati je epoxi smolom, posipati gore pijesak i taj postupak ponoviti u par slojeva. Jer ce ti inace s vremenom pijesak popadati dolje.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline alen_zgb

• Trade Count: (+2)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 37
  • " ZOO VILI TEAM "
« Odgovori #3 u: Ožujak 14, 2013, 12:32:14 poslijepodne »
da slazem se sa kolegom Kori za premazivanje sa smolom po pijesku, jer ako tako nebude, pijesak ce spadat sa pozadine, jer ja sam radio vec par pozadina i nikako nisam uspio stavit pijesak na pozadinu.. Smolu nisam stavljao, al sam odustao od stavljanja pijeska, samo sam ju premazao fug masom, jer mi je bilo fora kad nakon nekog vremena po pozadini se uhvati alga, a nakon toga se pijesak ni nevidi, zato se ponekad taj trud ni neisplati.. :)  A za lijepljenje pozadine sam koristio obicni silikon za 16kn i sve je bilo oke, bez greske je drzao..
« Zadnja izmjena: Ožujak 14, 2013, 12:44:57 poslijepodne od alen_zgb »

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #4 u: Ožujak 15, 2013, 12:39:41 poslijepodne »
bez problema se pjesak moze prosijavati sa sitom za kolace na fugir masu ili ljepilo za plocice , samo je potrebno utiskavati sa spzvicom za pranje sudja i to u vise slojeva, nema sanse da otpadne

Offline Maja27

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 42
« Odgovori #5 u: Ožujak 17, 2013, 22:11:54 poslijepodne »
Ako slucajno i otpadne hoce onda ruzno izgledati. Ne znam da li bi dobila ista s time da u fug masu ubacim pijesak i da onda s time namazem stijenu? Ja bi htjela tako nesto imati u tom akvariju jer imam par ideja sta bi mogla s njom,ali se bojim toga sta cu ako mi dojadi da stoji stalno na istom mijestu,da li je imao netko takvog iskustva,znaci micanja te stijene.

Offline Kori

• Moderator (lokalni)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 35
  • Turtle Maniac
    • kornjace.com
« Odgovori #6 u: Ožujak 17, 2013, 22:57:54 poslijepodne »
Silikon ostavlja fleke po staklu cak i nakon sto sve sastruzes sa stakla, tako da to imaj na umu prije ljepljenja stijene u akvarij.
I'm only bad news for turtle keepers.
www.kornjace.com
www.akter.org

Offline galo

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 46
« Odgovori #7 u: Ožujak 17, 2013, 23:20:54 poslijepodne »
Ako slucajno i otpadne hoce onda ruzno izgledati. Ne znam da li bi dobila ista s time da u fug masu ubacim pijesak i da onda s time namazem stijenu? Ja bi htjela tako nesto imati u tom akvariju jer imam par ideja sta bi mogla s njom,ali se bojim toga sta cu ako mi dojadi da stoji stalno na istom mijestu,da li je imao netko takvog iskustva,znaci micanja te stijene.
nece otpasti ako utiskujes sa spuzvicom u 3 sloja , prije toga predjes 2 sloja obicno. Gledaj da ti je pjesak priblizno iste boje kao i sam boja premaza. Za pocetak ti je lakse spajati dijelove stijene, dio po dio u neku cjelinu  a ne raditi od jednog ili dva dijela. Uzmi si neku sliku reljefa i po njoj radi svoj prikaz umjetne stijene. Na zadnje pitanje je kolega odgovorio ali i to ze moze rijesiti stavljanjem crne ili bilo koje folije unutar aq ako ti stijena dojadi  :up: