Ja bih se isto slozio sa wickermanom i nikkkom, jer anubias raste brzo na jakom svjetlu.
Alge se nece pojaviti ako je akvarij zreo i u ravnotezi. (tj. jasno da ce ih biti, uvijek ih ima, ali zanemarivo)
E ajmo pro ovako...ni ukojem slučaju ne želim sad da netko misli da ja sad izazivam ili da se ljutim ili da ja nekoga naljutim,forum služi za raspravljanje a ja raspravljam...dakle naravno da poštujem vaše mišljenje ali volim raspravu u kojoj se može raspravit,objasnit itd...dakle naravno da znam da raste jako dobro i na jačem svjetlu nego u sjeni ali rasprava je o tome jel mu potrebno ili ne svaka biljka voli ali ako je sve uravnoteženo,a kako mislite uravnotežit akvarij sa recimo ciklidićima u kojem imam samo dvije vrste anubiasa(najviše)...dvi male valisnerie i malecki Ceratophyllum,može ovako zašto..može onako zašto...ne može se,jel anubias kako većinska biljka u tom akvariju je najveća i ima je najviše,ali sve te nutriente ne stigne toliko koristiti(nije mi ni potrebno ali raspravljamo)kad mi je na izravnom svjetlu..a druge biljčice su tek zasađene...
dakle sad da počnem

jel ti to mene zezaš sad?ili ja nisam napisao???,pa u ciklidnom mi je,tamo je ravnoteža jedino za ciklide(sol,buffer itd...)Anubias mi je u banani jer mi se nahvata na njega alga(ono neš..ko točkasta..bezveze nešto i nije problem,jedino što stariji listovi ne izgledaju baš najbolje.....ali u drugom akvariju sa Cryptama i slabom rasvjetom držim ga ispod predivnih Crypti,raste mi ko manijak bez alge na sebi....
Položaj sa rasvjetom prepuštam ipak biljkama kojima je potrebnije,jer kažem i ponavljam...može ali ne potrebno...
a u "salatnom" akvariju ga uopće nemam samo mi je kvario izgled

.
Šta sam htjeo reći....
e sad da kažem i ovo da vam više objasnim jer il me ne kužite il fakat ....
ne potrebno jako svjetlo...dakle ta biljka može na jačem svjetlu ali i ne mora...dakle ne potrebno mu je...i ja još u svom životu od kada imam akvarije(ko klinac) nisam vidio da se manjak elemenata pokazao na anubiasu,uvijek prvo na biljci sa bržim metabolizmom.Dakle pitam ja,kako to onda uzima elemente kad je jače svjetlo a treba ujednačit sve ....
dok recimooo...šta ja znam...evo puknem primjer,glossa,njoj treba jače svjetlo (lumeni,zahebite te wate trenutno.) i neće rast odnosno uvenit će na slabijoj rasvjeti...e njoj je potrebno jače svjetlo
Jer ste me sad skužili ili?
e a ovo za alge da,uvijek ih ima ali ne zamjetno...ako je sve uredu odnosno ako je akvarijska voda is ve ostalo u ravnoteži,sve je dobro dok nema staghorn alge lol

fabere moji u biti nisu u sjeni nego ispod svjetla od 0,7w i prekrasni su mi...
ne berem ništa ja sam skupljač boba lolčina!(bar mi to znači prezime na latinskom lol)

moram vidit akvarij kad poslikaš

eto cijelu čokoladu sm mazo ok sam sve ovo napiso