Kolovoz 07, 2025, 12:04:32 poslijepodneNajnoviji Član: Kiki24

Autor Tema: Anubias propada!!!  (Posjeta: 4766 vremena)

0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.

Offline tech

• Trade Count: (0)
  • Punopravni član
  • **
  • Spol: Muški   Dob: 43
Anubias propada!!!
« u: Ožujak 20, 2009, 17:26:06 poslijepodne »
Ajde mi pomagajte. Imam akvarij 150L, još se ciklira, skoro 3 tjedna, a zadnji tjedan tjedan i pol mi propadaju anubiasi. Imam ih 2 na mangrovom drvetu, i jedan na lava kamenu. Na kamenu Anubias zdrav ko dren, a na drvetu mi se oko onog dijela, otkud rastu stabljike sa listovima, stvori nešto poput bijele paučine, kad da opkoli par stabljika, i za 2 dana stabljika izgnjili, takneš list i on otpadne cijeli sa stabljikom. Taj dio koji je bio opkoljen je gnjil, mekan. Prvo mi je to napalo jednu biljku, pa zatim i drugu.Dok nisam jučer poludio i izvadio drvo van, a anubiasi ostali bez svih listova, ostali su samo oni batrljci sa korjenima koje sam oprao u vodenoj otipini sa izosanom i vratio ih sa stablom u akvarij, uhvatio ih lastikom i sada čekam da vidim daljne događeje. Inače koristim Easy Carbo te ProFito!
Tanganyka 150L
Mali zeleni 54L

Offline njezni

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 62
  • Zagreb, Dubrava
Odg: Anubias propada!!!
« Odgovori #1 u: Ožujak 20, 2009, 20:49:02 poslijepodne »
Nisam sigurna da ti treba prihrana bilja tako rano. Obično se pusti akvarij da biljke malo zažive, pa onda sa prihranom. Možda griješim , al čini mi se da sam tako pročitala. Što još uopće imaš od bilja? Je li jako zasađen biljem?  -?
I love ribeki

Offline tech

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #2 u: Ožujak 20, 2009, 21:09:19 poslijepodne »
Nije jako zasađen biljem još uvijek, uz 3 anubiasa imam limnophila aromatica, 2 cube travčice zasađene i malo obične travčice. Šta misliš da mi ne treba CO2 i gnojivo još?
Tanganyka 150L
Mali zeleni 54L

Offline cann

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 45
« Odgovori #3 u: Ožujak 20, 2009, 21:18:17 poslijepodne »
anubias nije zahtjevna biljka i jako sporo raste, redovnom izmjenom vode dobiva dovoljno hranje.

Mislim da nije problem u biljki kao takvoj već nekaj drugo, zakaj onda na kamenu ne propada? -?

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Spol: Muški  
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #4 u: Ožujak 20, 2009, 21:45:07 poslijepodne »
Mozes poslati fotku toga sto propada, ne treba macro, nego da vidimo kak je smjestena i zavezana...?

Ta bijela plijesan ne bi trebala biti problem za biljku, to je normalno u novim akvarijima..
DIY35  More120  Juwel54  LowLight112
Get out and fly!

Offline tech

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #5 u: Ožujak 20, 2009, 21:52:41 poslijepodne »
evo, ovo je slika kako je to izgledalo prije nego sam je izsecirao  :a05r0: hehe. A sada ova dva na panju , rastavio sam ih u 3 komada i zavezao sa gumicom ili ti ga lastikom na panj, i sada su bez listova, sve je propalo, izgnjililo, samo jedan na panju ima evo brojim 2, 4 , 6 listova i čak 2 mala nova listića tjeraju. stvarno mi nije jasno šta ih je to napalo. Ovako sam gledao u akvarij  X-(  X-(  X-(....
Tanganyka 150L
Mali zeleni 54L

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • Spol: Ženski   Dob: 50
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #6 u: Ožujak 21, 2009, 08:01:58 prijepodne »
i meni se svojevremeno desio pomor anubiasa dok sam bila na godišnjem.u roku osam dana dok me nije bilo izgleda da je stradao i na dodir su mi otpadali listovi i bili kao ljigavi,zašto,to ni danas neznam. .skratila sam totalno korjenje da ne ide biljka u korjen nego u list i ostavila rizome zavezane jer sam pročitala tu na forumu da ih je netko tako razmnožavao(mislim ruki).iz dva su mi niknuli novi listovi iz tri nisu.zadnja dva lista šta su mi otpali a bili spojeni u korjenu ali bez rizoma sam samo zapiknula u zemlju kao ono da te vidim šta će biti jer sam pop*** . za ne povirovati ali iz ta dva lista mi se razvio novi anubias koji je još uvijek zapiknut u zemlju,ne diram ga i tjera mi nove listove..valjda kad sazri rizom će sam izaći vani.. probaj i ti dok ti netko ne kaže nešto pametnije od mene..skrati skroz korjenje i ostavi ih vezane.nemaš šta izgubiti.iz rizoma ako nije trul bi ti trebali ići novi listići...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #7 u: Ožujak 21, 2009, 09:56:36 prijepodne »
evo, ovo je slika kako je to izgledalo prije nego sam je izsecirao  :a05r0: hehe. A sada ova dva na panju , rastavio sam ih u 3 komada i zavezao sa gumicom ili ti ga lastikom na panj, i sada su bez listova, sve je propalo, izgnjililo, samo jedan na panju ima evo brojim 2, 4 , 6 listova i čak 2 mala nova listića tjeraju. stvarno mi nije jasno šta ih je to napalo. Ovako sam gledao u akvarij  X-(  X-(  X-(....

Nemam pojma zasto su krepali, na ovoj slici se cini da im je sve ok.
Pokusaj napraviti ovo sto je nikkka rekla: odrezi zdrave dijelove rizoma i privezi ih neko drugo mjesto. Preporucam da te rizome stavis na sto jace svjetlo..kasnije ih mozes premjestiti kad se oporave.
Detaljan opis kako da to napravis imas u mom potpisu, klikni na DIY 75...
Get out and fly!

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #8 u: Ožujak 21, 2009, 10:10:44 prijepodne »
teehree oprosti..nisam čitala Rukija nego tebe..na tebe sam mislila kad sam gore rekla da sam čitala kako je odrezano sve do rizoma..

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #9 u: Ožujak 21, 2009, 11:23:16 prijepodne »
teehree oprosti..nisam čitala Rukija nego tebe..na tebe sam mislila kad sam gore rekla da sam čitala kako je odrezano sve do rizoma..

Ma nije bad, pa i Ruki ima hrpetinu Anubiasa, lako se pobrka! :)
Get out and fly!

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #10 u: Ožujak 21, 2009, 11:32:49 prijepodne »
da,znam da ima,tribala sam ih kupiti par komada od njega ali..nisam.čovjek bio u gužvi,uzela sam par od cige,prekrasni su.zaljubljena sam u male nane.ne rastu veliki a puni listova..

Offline tech

• Punopravni član
  • **
« Odgovori #11 u: Ožujak 21, 2009, 13:17:21 poslijepodne »
Teehee, pročitao sam tvoj tutorial o Anubiasu, i bogami poslušao te i krenuo na posao. Upravo sam stare korjene za rizoma odrezao, i privezao ih na svjetlom mjestu na panj, to sam napravio i u drugom curinom 15L akvariju. A sada ću se naoružati stpljenjem i čekati i pratiti..... Hvala na pomoći svima!!!! :up:
Tanganyka 150L
Mali zeleni 54L

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #12 u: Ožujak 21, 2009, 14:50:24 poslijepodne »
da,znam da ima,tribala sam ih kupiti par komada od njega ali..nisam.čovjek bio u gužvi,uzela sam par od cige,prekrasni su.zaljubljena sam u male nane.ne rastu veliki a puni listova..

Ma da, pa biljka je predobra..ja sam sada nabavio onu Anubias barteri var. nana "Petite" iliti "Mini" u nekim verzijama imena.. :$

Teehee, pročitao sam tvoj tutorial o Anubiasu, i bogami poslušao te i krenuo na posao. Upravo sam stare korjene za rizoma odrezao, i privezao ih na svjetlom mjestu na panj, to sam napravio i u drugom curinom 15L akvariju. A sada ću se naoružati stpljenjem i čekati i pratiti..... Hvala na pomoći svima!!!! :up:

Sretno, pa javi kako se stvari odvijaju!
Get out and fly!

Offline Faber

• Trade Count: (+1)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 42
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #13 u: Ožujak 22, 2009, 14:31:53 poslijepodne »
a jeste skontali da ne vole baš na svjetlo?
u ciklidnom sam ih stavio,ma užas brate,bolje rastu i bolje izgledaju kad su negdje na sjeni,opčenito sve biljkle koje sporo rastu trebaju manje svjetla jer i slabije uzimaju nutriente ...
sad imam smeđkasto zeleni anubias...lol.
N.multifasciatus
 Cayman60
Tanganyika  Watt Wolln Wir Trinken? so ein durst

Offline wickerman999

• Član redakcije
  • Trade Count: (+7)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 34
  • Rain can't soak what is not there...
« Odgovori #14 u: Ožujak 22, 2009, 14:39:58 poslijepodne »
u ciklidnom sam ih stavio,ma užas brate,bolje rastu i bolje izgledaju kad su negdje na sjeni,opčenito sve biljkle koje sporo rastu trebaju manje svjetla jer i slabije uzimaju nutriente ...

Sve biljke vole svjetlo, i bolje rastu na svjetlu nego u sjeni. Ako ih ne napadnu alge zato kaj gnojenje i CO2 nije proporcionalno rasvjeti... ;)
Neki od mojih akvarija:
1 2 3 4 5 6 7 8

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #15 u: Ožujak 23, 2009, 00:45:02 prijepodne »
ali je ne potrebno jako svjetlo(Biljka ima spor metabolizam,i ne potrebno joj je jako svjetlo jel više će iskoristit alge po njemu nego ona sam.....upravo sad govorim o anubiasu)...sam sam eksperimentirao.I sad sam objasnio zašto...pa daj malo logikom idi.. :D
sve al sve se mora poklopit,Temperatura,svjetlo,co2...
ali kažem bolje mi ide u normalnom tropskom akvariju di je ispod crypti i drugih bilja nego ovdje gdje je u ciklidnom sam...odmah na udaru svjetla...

N.multifasciatus
 Cayman60

Offline nikkka33

• Punopravni član
  • pozdrav iz šibenika
« Odgovori #16 u: Ožujak 23, 2009, 11:34:06 prijepodne »
fabere moji u biti nisu u sjeni nego ispod svjetla od 0,7w i prekrasni su mi...

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #17 u: Ožujak 23, 2009, 13:16:26 poslijepodne »
Ja bih se isto slozio sa wickermanom i nikkkom, jer anubias raste brzo na jakom svjetlu.
Alge se nece pojaviti ako je akvarij zreo i u ravnotezi. (tj. jasno da ce ih biti, uvijek ih ima, ali zanemarivo)
Get out and fly!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #18 u: Ožujak 23, 2009, 22:31:34 poslijepodne »
Ja bih se isto slozio sa wickermanom i nikkkom, jer anubias raste brzo na jakom svjetlu.
Alge se nece pojaviti ako je akvarij zreo i u ravnotezi. (tj. jasno da ce ih biti, uvijek ih ima, ali zanemarivo)
E ajmo pro ovako...ni ukojem slučaju ne želim sad da netko misli da ja sad izazivam ili da se ljutim ili da ja nekoga naljutim,forum služi za raspravljanje a ja raspravljam...dakle naravno da poštujem vaše mišljenje ali volim raspravu u kojoj se može raspravit,objasnit itd...dakle naravno da znam da raste jako dobro i na jačem svjetlu nego u sjeni ali rasprava je o tome jel mu potrebno ili ne svaka biljka voli ali ako je sve uravnoteženo,a kako mislite uravnotežit akvarij sa recimo ciklidićima u kojem imam samo dvije vrste anubiasa(najviše)...dvi male valisnerie i malecki Ceratophyllum,može ovako zašto..može onako zašto...ne može se,jel anubias kako većinska biljka u tom akvariju je najveća i ima je najviše,ali sve te nutriente ne stigne toliko koristiti(nije mi ni potrebno ali raspravljamo)kad mi je na izravnom svjetlu..a druge biljčice su tek zasađene...
dakle sad da počnem

:D :D jel ti to mene zezaš sad?ili ja nisam napisao???,pa u ciklidnom mi je,tamo je ravnoteža jedino za ciklide(sol,buffer itd...)Anubias mi je u banani jer mi se nahvata na njega alga(ono neš..ko točkasta..bezveze nešto i nije problem,jedino što stariji listovi ne izgledaju baš najbolje.....ali u drugom akvariju sa Cryptama i slabom rasvjetom držim ga ispod predivnih Crypti,raste mi ko manijak bez alge na sebi....
Položaj sa rasvjetom prepuštam ipak biljkama kojima je potrebnije,jer kažem i ponavljam...može ali ne potrebno...
a u "salatnom" akvariju ga uopće nemam samo mi je kvario izgled  :(.
Šta sam htjeo reći....

e sad da kažem i ovo da vam više objasnim jer il me ne kužite il  fakat ....
ne potrebno jako svjetlo...dakle ta biljka može na jačem svjetlu ali i ne mora...dakle ne potrebno mu je...i ja još u svom životu od kada imam akvarije(ko klinac) nisam vidio da se manjak elemenata pokazao na anubiasu,uvijek prvo na biljci sa bržim metabolizmom.Dakle pitam ja,kako to onda uzima elemente kad je jače svjetlo a treba ujednačit sve ....

dok recimooo...šta ja znam...evo puknem primjer,glossa,njoj treba jače svjetlo (lumeni,zahebite te wate trenutno.) i neće rast odnosno uvenit će na slabijoj rasvjeti...e njoj je potrebno jače svjetlo
Jer ste me sad skužili ili?

e a ovo za alge da,uvijek ih ima ali ne zamjetno...ako je sve uredu odnosno ako je akvarijska voda is ve ostalo u ravnoteži,sve je dobro dok nema staghorn alge lol :D :D :D

fabere moji u biti nisu u sjeni nego ispod svjetla od 0,7w i prekrasni su mi...
ne berem ništa ja sam skupljač boba lolčina!(bar mi to znači prezime na latinskom lol) :o :D :D ;)
moram vidit akvarij kad poslikaš  :)

eto cijelu čokoladu sm mazo ok sam sve ovo napiso :eek: :a010: :a010:
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline Teehee(R)

• Punopravni član
  • Sesvete/Zg
« Odgovori #19 u: Ožujak 23, 2009, 23:41:03 poslijepodne »
Ono sto si prvo napisao je ovo:

A poslije presao na ovo:

ali je ne potrebno jako svjetlo(Biljka ima spor metabolizam,i ne potrebno joj je jako svjetlo jel više će iskoristit alge po njemu nego ona sam.....upravo sad govorim o anubiasu)...sam sam eksperimentirao.I sad sam objasnio zašto...pa daj malo logikom idi.. :D
sve al sve se mora poklopit,Temperatura,svjetlo,co2...
ali kažem bolje mi ide u normalnom tropskom akvariju di je ispod crypti i drugih bilja nego ovdje gdje je u ciklidnom sam...odmah na udaru svjetla...

Ono na sto smo reagirali ja i wickerman jest to da anubias voli jako svjetlo, i odlicno raste pod njim, a to je suprotono od onog sto si prvo napisao. A da odgovor ne ostane "suh", dodao sam cinjenicu da je anubias bez ijedne alge tesko ocekivati, no to se moze smanjtiti na dosta nizak nivo.

E ajmo pro ovako...ni ukojem slučaju ne želim sad da netko misli da ja sad izazivam ili da se ljutim ili da ja nekoga naljutim,forum služi za raspravljanje a ja raspravljam...dakle naravno da poštujem vaše mišljenje ali volim raspravu u kojoj se može raspravit,objasnit itd...dakle naravno da znam da raste jako dobro i na jačem svjetlu nego u sjeni ali rasprava je o tome jel mu potrebno ili ne svaka biljka voli ali ako je sve uravnoteženo,a kako mislite uravnotežit akvarij sa recimo ciklidićima u kojem imam samo dvije vrste anubiasa(najviše)...dvi male valisnerie i malecki Ceratophyllum,može ovako zašto..može onako zašto...ne može se,jel anubias kako većinska biljka u tom akvariju je najveća i ima je najviše,ali sve te nutriente ne stigne toliko koristiti(nije mi ni potrebno ali raspravljamo)kad mi je na izravnom svjetlu..a druge biljčice su tek zasađene...
dakle sad da počnem

Meni se ne trebas ispricavati prije postanja odgovora, fitilj mi je dug.. :)

:D :D jel ti to mene zezaš sad?ili ja nisam napisao???,pa u ciklidnom mi je,tamo je ravnoteža jedino za ciklide(sol,buffer itd...)Anubias mi je u banani jer mi se nahvata na njega alga(ono neš..ko točkasta..bezveze nešto i nije problem,jedino što stariji listovi ne izgledaju baš najbolje.....ali u drugom akvariju sa Cryptama i slabom rasvjetom držim ga ispod predivnih Crypti,raste mi ko manijak bez alge na sebi....
Položaj sa rasvjetom prepuštam ipak biljkama kojima je potrebnije,jer kažem i ponavljam...može ali ne potrebno...
a u "salatnom" akvariju ga uopće nemam samo mi je kvario izgled  :(.
Šta sam htjeo reći....

Nemam pojma kako se uravnotezava ciklidni akvarij, nisam to nikad imao, mislio sam da se to radi sa jakom filtracijom. Niti sam znao da je tvoj anubias u ciklidnom..

e sad da kažem i ovo da vam više objasnim jer il me ne kužite il  fakat ....
ne potrebno jako svjetlo...dakle ta biljka može na jačem svjetlu ali i ne mora...dakle ne potrebno mu je...i ja još u svom životu od kada imam akvarije(ko klinac) nisam vidio da se manjak elemenata pokazao na anubiasu,uvijek prvo na biljci sa bržim metabolizmom.Dakle pitam ja,kako to onda uzima elemente kad je jače svjetlo a treba ujednačit sve ....

E, tu si dosao do dobrog zakljucka:
anubias moze biti na jakom svjetlu, al i ne mora..ako je u slabijem svjetlu rasti ce sporije. Ako je na jacem svjetlu i ima dosta hrane (elemenata) iskoristit ce to bas kao i sve druge biljke i zbog dobrih uvjeta, rasti ce osjetno brze.

A alge ko alge..ako im das priliku, pojavit ce se u vecem broju, ako das bolje uvjete bilju alge ce biti u manjini.

dok recimooo...šta ja znam...evo puknem primjer,glossa,njoj treba jače svjetlo (lumeni,zahebite te wate trenutno.) i neće rast odnosno uvenit će na slabijoj rasvjeti...e njoj je potrebno jače svjetlo
Jer ste me sad skužili ili?

e a ovo za alge da,uvijek ih ima ali ne zamjetno...ako je sve uredu odnosno ako je akvarijska voda is ve ostalo u ravnoteži,sve je dobro dok nema staghorn alge lol :D :D :D

Get out and fly!

Offline Faber

• Punopravni član
  • Lega iz Dubrovnika 8)
« Odgovori #20 u: Ožujak 24, 2009, 12:31:36 poslijepodne »
 :up: :up: skonto...
N.multifasciatus
 Cayman60

Offline zazui

• Trade Count: (+3)
  • Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 50
« Odgovori #21 u: Studeni 28, 2012, 18:13:14 poslijepodne »
To se i meni dešavalo kod cikliranja akvarija. Nek te to ne brine. Ako rizom počne crniti onda se zabrini.

Offline Therion

• Punopravni član
  • Spol: Muški   Dob: 47
« Odgovori #22 u: Studeni 29, 2012, 08:49:38 prijepodne »
Prijatelju, aj ti ubuduće prvo pogledaj datum teme, pa onda odgovaraj...  :roll: :roll: :roll: