Dakle koju god akvarističku knjigu otvorite u prvom poglavlju na prvoj strani piše "akvari nesmije biti obasjan dnevnom svijtlošču".
Zašto?
Navodno zbog algi.
Ali to mi baš nije štimalo pa sve to bilje raste samo s dnevnim svjetlom več milionima godina. Čisto da isprobam novu teoriju prignojavanja napravio sam mali pokus koji sad več traje 4 mjesec:

Akvari je na sjevernom prozoru, 40l, od umjetnog svjetla ima samo 8W žarulju, puno premalo za Eleocharis acicularis i Lilaeopsis brasiliensis koje su unutra.

Filter je mali Sachem Bip jeftinjak za 68kn istovremeno kroz njeg unutra ubacujem i CO2

nisam išao na nikakav aquascaping, to je jednostavno pokus da li ču imati problema s algama pri ekstremno visokim količinama NO3 (obično sam ga držao ne oko 80 ppm) i PO4 (između 4 i 5 ppm)

Obije biljke su par puta prorjeđivane u zadnja 4 mjeseca, jednostavno su bile preguste.

Algie se i nakon 4 mjeseca ovakvog držanja vide samo u tragovima. Na stakla se hvata nekakva sluzava zelena alga koju nisam vidio u drugim akvarijima ali vrlo malo, dovoljno ju je jednom u dva tjedna očistiti magnetom.
Edited by: Tuljan